Wyrastanie pędów i liści z gron pomidorów

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wyrastanie pędów i liści z gron pomidorów

Post »

czy do ukorzeniania wilków są potrzebne jakieś środki chemiczne.? w tym roku w gruncie zmarzło mi sporo pomidorków i czy jak teraz zacznę ukorzeniać to zdążą one jeszcze zaowocować jesienią w gruncie.? jak wykonac takie ukorzenianie jakiej wielkości musi byc taki wilk .?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Re:

Post »

baca pisze:Zakażenia chorobami pomidorów powodowane są drogą powietrzną,
O !. To coś :D nowego
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

Dla mnie też... Mnie uczono, że zazara ziemniaka w ziemi siedzi ;:oj
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
BassBecia
100p
100p
Od: 15 maja 2012, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re:

Post »

nemezja pisze:a ja wyłamuję. Prowadzę pomidory tak by miały tylko 1 główny pęd, bez żadnych bocznych odgałęzień.
To sprawdzony sposób również mojej mamy i ja też go stosuję.
"Nigdy nie będzie szczęśliwy ten, kogo dręczy myśl, że ktoś inny jest od niego szczęśliwszy"-- SENEKA --
Gdzie diabeł mówi "dobranoc"
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

tomate pisze: Mnie uczono, że zazara ziemniaka w ziemi siedzi ;:oj
Co do ziemniaków to dobrze Cie uczono. :) . U ziemniaków atakuje w pierwszej kolejności stolony.
A na pomidorach może być przeniesiona na narzędziach nawet rękach. Oczywiście z powietrzem też ale i z kroplami deszczu i właśnie te zoospory są najgroźniejsze a fakt ten determinuje sposób ochrony pomidorów.
Kasencja

Post »

arty pisze:czy do ukorzeniania wilków są potrzebne jakieś środki chemiczne.? w tym roku w gruncie zmarzło mi sporo pomidorków i czy jak teraz zacznę ukorzeniać to zdążą one jeszcze zaowocować jesienią w gruncie.? jak wykonac takie ukorzenianie jakiej wielkości musi być taki wilk .?
Ja ukorzeniam w kubku z samym piaskiem, bardzo mokrym i pędy boczne średniej wielkości :wink: . Spokojnie zdążą. Sama kilka dni temu to robiłam, ale fotę mogę wstawić jutro, jeśli chcesz.
Awatar użytkownika
arty
500p
500p

Post »

jeśli możesz to wrzuć żebym wiedział mniej więcej jakiej wielkości , nalezy trzymac je gdzies w cieniu .? bo teraz ostre słonce i dosc wysokie temperatury .?
Kasencja

Post »

Ja tam się z nimi nie pieszczę. Trzymam w namiocie z innymi swoimi pomidorami. Trochę podwiędną, ale potem odbiją. W tamtym roku ukorzeniłam tak ok. 10 i żaden się nie zniszczył.
Kasencja

Post »

Poszłam i zrobiłam teraz :wink: :

Obrazek
Awatar użytkownika
arty
500p
500p

Post »

Dzięki za fotke ,a powiedz mi czy głeboko wsadzasz takiego wilka .?
Kasencja

Post »

Oj wsadź na oko i będzie git :) . Ja wsadziłam do pierwszych liści.
Awatar użytkownika
arty
500p
500p

Post »

wiesz to mój pierwszy rok z pomidorami , wszystko w tym roku jest mega amatorskie , począwszy od sadzonek w ziemi z kretowisk :D po tunel który był wykonany prowizorycznie.dlatego w tym roku sie ucze :D a za rok postaram sie wszystko zmienic na bardziej profesjonalne
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

arty - powodzenia życzę :) Powiem Ci, że człowiek szybko się uczy, rok temu miałem swój debiut, posadziłem pomidory za gęsto, zostawiałem wilki, w pewnym momencie nie było wiadomo gdzie są pędy taki busz urósł, w lipcu był "lipcopad" i przez miesiąc pomidory stały w wodzie - mocno ucierpiały :( średnio mi to wyszło

W tym roku są rzadziej, wilki nawet takie mini obrywam (co drugi dzień), podlewam gnojówką z pokrzyw i skrzypu - jest dużo lepiej niż rok temu, pomidory rosą aż miło patrzeć, pierwszy pomidor już powoli dojrzewa (za tydzień - dwa będzie gotowy) a armia zielonych kulek "puchnie" w oczach, na niektórych pędach po kilkanaście ich jest. Mam nadzieję, że jakieś choróbska ich nie załatwią...
Może moje doświadczenia choć małe ale coś Ci podpowiedzą...
Pozdrawiam,
Tomek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”