Zakładam skalniaczek
Re: Zakładam skalniaczek
Ja tez zakładam skalniaki i zastanawiam się czy nie rozdzielić roślinek w taki sposób, że jeden będzie z roślinkami płożącymi, a drugi skalniak z roślinami które się nie rozrastają tak bardzo .Myślicie , że to dobry pomysł?
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Agnezja
- 200p
- Od: 7 lis 2009, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Te 'główki z bordowym czubkiem' wyglądają przepięknie. W tym roku także przejdę próbę swojego pierwszego skalniaczka i widzę ile wymaga to pracy, ale najważniejsze są efekty.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 maja 2010, o 16:10
Witam, moje skalniaki po zimie odnowiłem, trochę pozmieniałem, podsypałem ziemię, poprzestawiałem kamienie. Z dużym zainteresowaniem oglądam Wasze skalniaki, to inspirujące.
- korzo_m
Agnezjo chyba chodzi Ci o rojniki, bardzo lubię te skalniaczki.
Radca Medyczny ja też zakładając skalniak błądziłam po różnych wątkach, podglądałam. Moje skalniaki to tegoroczne wiosenne nasadzenia, część juz zakwitła, jeszcze mam dużo pustych miejsc, zobaczę jak szybko te mi się rozrosną . Może jeszcze kilka roślinek dokupię
Radca Medyczny ja też zakładając skalniak błądziłam po różnych wątkach, podglądałam. Moje skalniaki to tegoroczne wiosenne nasadzenia, część juz zakwitła, jeszcze mam dużo pustych miejsc, zobaczę jak szybko te mi się rozrosną . Może jeszcze kilka roślinek dokupię
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja niestety swój skalniaczek założyłam bez ładu i skladu. Wogole nawet nie chcialo mi sie czekać na zalożenie trawnika (mąż zabiera sie do tego od 4 lat). I tak- wysypalam sterte kamieni, przesypujac ją ziemią. Na wierzch nasypałam najwiecej i posadziłam tego samego dnia kupione roślinki. Potem dowiedzialam sie, że powinno się to robić bardziej "z glową". Dla tego też moje roślinki mialy troche za malo podloża. Ale podsypuje je rególarnie. Pieknie sie rozrastaja i chyba nie jest tak źle http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33958 Zapraszam
; jeden będzie z roślinkami płożącymi, a drugi skalniak z roślinami które się nie rozrastają tak bardzo ;
Tak rozdzielić rośliny nie jest bardzo dobry pomysł.Rośliny trzeba posadzić tak aby te bujniejsze miały więcej miejsca ale uwaga na expansywne rośliny,odzielić je dobrze kamieniami zapuszczonym do podkładu.Rośliny drobne, powoli rosnące,posadzić na miejsce b
ardziej widoczne.Stworzyć dla nich szczeliny skalne i małe poletka między kamieniami.Dodam zdjęcia gdy się nauczę.
Tak rozdzielić rośliny nie jest bardzo dobry pomysł.Rośliny trzeba posadzić tak aby te bujniejsze miały więcej miejsca ale uwaga na expansywne rośliny,odzielić je dobrze kamieniami zapuszczonym do podkładu.Rośliny drobne, powoli rosnące,posadzić na miejsce b
ardziej widoczne.Stworzyć dla nich szczeliny skalne i małe poletka między kamieniami.Dodam zdjęcia gdy się nauczę.
-
- 50p
- Od: 24 cze 2009, o 17:43
mi tam skalniak ten się podoba:) też będę zakładał w tym roku skalniak i podwyższoną grządkę
- korzo_m
Mena pooglądałam Twój skalniaczek, wcale nie wygląda żle, a roślinki zawsze się rozrastają, co jakiś czas trzeba je przerywać. Ja się nie spieszyłam jesienią obsypałam ziemią , na wiosnę ją uzupełniłam , ale teraz po naszych ulewach widzę, że miejscami muszę ją uzupełnić. Wiosną robiłam pierwsze nasadzenia roślinek, teraz obserwuję jak mi się rozrastają , ale na razie bardzo powoli . Przy każdej wizycie w ogrodniczm jakąś roślinkę skalniakową przyniosę ze sobą.
Lada dziękuję z dobre rady, ja o małych kamyczkach jeszcze nie myślę, na razie wypełniam skalniak roślinkami. Przy sadzeniu zwracam wagę na ekspansywność roślin, tym daję dużo więcej miejsca. Ten skalniak mam duży ( jest to już trzeci salniak, który tworzę) na pewno zmieści się na nim duża różnorodność roślin skalniakowych :P
Proszę pokaż zdjęcia swojego skalniaka, zawsze dobrze jest coś zobaczyć, podpatrzeć
grzeniu dziękuję za miłe słowa, nawet nie wiesz jak mnie to mobilizuje
Lada dziękuję z dobre rady, ja o małych kamyczkach jeszcze nie myślę, na razie wypełniam skalniak roślinkami. Przy sadzeniu zwracam wagę na ekspansywność roślin, tym daję dużo więcej miejsca. Ten skalniak mam duży ( jest to już trzeci salniak, który tworzę) na pewno zmieści się na nim duża różnorodność roślin skalniakowych :P
Proszę pokaż zdjęcia swojego skalniaka, zawsze dobrze jest coś zobaczyć, podpatrzeć
grzeniu dziękuję za miłe słowa, nawet nie wiesz jak mnie to mobilizuje
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
Lada pisze:Przepraszam ale nie potrafię wkleić zdjęcia.
A ja przepraszam również, lecz to nie jest wątek o wstawianiu zdjęć do postów. Wystarczyło przeczytać jedno z dwóch ogłoszeń zamieszczonych na stronie główniej tego działu - http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=27 , a widzieli byście oboje jak można prawidłowo to zrobić. A tam jak wół stoi napisane "Uwaga! Zanim napiszesz przeczytaj - Netykieta" a poniżej "Wstawiania zdjęć do postów w sekcji - Oczka wodne, ..."Tomekl pisze:Link do zdjęcia wklej pomiędzy znaczniki (img) (/img) oczywiście z kwadratowymi nawiasami zamiast zwykłych.
Polecam również zapoznać się z "Regulaminem forum" - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=1&t=29351 , a unikniemy na przyszłość podobnych nieporozumień.
Paweł Woynowski,
Moderator
- Ewakora
- Od: 17 maja 2010, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Korzo_m witam serdecznie.Podoba mi się Twój skalniaczek.Dobrze że nie robisztakiego błędu jak ja i nie zagęszczasz skalniaka.Na moich skalniakach wszystko pozarastało ledwo kamienie widac i zapanowanie nad roślinami jest trudne.Jeżeli wydaje Ci się że masz troszkę mało roślinek,to uzupełnij niskimi jednorocznymi ,a potem zobaczysz co ci jeszcze potrzeba. Pozdrawiam EWA
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
Ewakora-myślę, że to dobra rada. Ja trochę za dużo posadziłam roślinek. Teraz na prawdę mi się rozrosły i muszę je rozsadzić. Szczególnie goździki. Zrobiły się z nich takie ogromne łaty srebrno-zielone.
- korzo_m
Ewakora dziękuję za rady. Ja w te puste miejsca posiałam przypołudniki i smagliczkę, zobaczę może te paskudne deszcze nie zmyły nasionek
Mena mnie gożdziki bardzo się podobają , mam posadzone kilka kępek takich niskich, ale ja mam o zielonych liściach.
Mena mnie gożdziki bardzo się podobają , mam posadzone kilka kępek takich niskich, ale ja mam o zielonych liściach.