Zakładam skalniaczek

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
Awatar użytkownika
MsJutka
100p
100p
Od: 5 maja 2010, o 23:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zakładam skalniaczek

Post »

Ja tez zakładam skalniaki i zastanawiam się czy nie rozdzielić roślinek w taki sposób, że jeden będzie z roślinkami płożącymi, a drugi skalniak z roślinami które się nie rozrastają tak bardzo .Myślicie , że to dobry pomysł? :roll:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wiem czy nie zostanę skrytykowana, ale co tam- porobiłam kilka zdjęć mojego skalniaczka. Jeszcze wygląda bardzo pusto, ale jak roślinki się zaczną rozrastać może nabierze lepszego wyglądu
początki
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Agnezja
200p
200p
Od: 7 lis 2009, o 11:42

Post »

Te 'główki z bordowym czubkiem' wyglądają przepięknie. W tym roku także przejdę próbę swojego pierwszego skalniaczka i widzę ile wymaga to pracy, ale najważniejsze są efekty. :D
Radca Medyczny
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2010, o 16:10

Post »

Witam, moje skalniaki po zimie odnowiłem, trochę pozmieniałem, podsypałem ziemię, poprzestawiałem kamienie. Z dużym zainteresowaniem oglądam Wasze skalniaki, to inspirujące.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnezjo chyba chodzi Ci o rojniki, bardzo lubię te skalniaczki.

Radca Medyczny ja też zakładając skalniak błądziłam po różnych wątkach, podglądałam. Moje skalniaki to tegoroczne wiosenne nasadzenia, część juz zakwitła, jeszcze mam dużo pustych miejsc, zobaczę jak szybko te mi się rozrosną . Może jeszcze kilka roślinek dokupię :D
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja niestety swój skalniaczek założyłam bez ładu i skladu. Wogole nawet nie chcialo mi sie czekać na zalożenie trawnika (mąż zabiera sie do tego od 4 lat). I tak- wysypalam sterte kamieni, przesypujac ją ziemią. Na wierzch nasypałam najwiecej i posadziłam tego samego dnia kupione roślinki. Potem dowiedzialam sie, że powinno się to robić bardziej "z glową". Dla tego też moje roślinki mialy troche za malo podloża. Ale podsypuje je rególarnie. Pieknie sie rozrastaja i chyba nie jest tak źle http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=33958 Zapraszam ;:3
Lada
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2010, o 18:52

Post »

; jeden będzie z roślinkami płożącymi, a drugi skalniak z roślinami które się nie rozrastają tak bardzo ;
Tak rozdzielić rośliny nie jest bardzo dobry pomysł.Rośliny trzeba posadzić tak aby te bujniejsze miały więcej miejsca ale uwaga na expansywne rośliny,odzielić je dobrze kamieniami zapuszczonym do podkładu.Rośliny drobne, powoli rosnące,posadzić na miejsce b
ardziej widoczne.Stworzyć dla nich szczeliny skalne i małe poletka między kamieniami.Dodam zdjęcia gdy się nauczę.
grzeniu16
50p
50p
Od: 24 cze 2009, o 17:43

Post »

mi tam skalniak ten się podoba:) też będę zakładał w tym roku skalniak i podwyższoną grządkę
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mena pooglądałam Twój skalniaczek, wcale nie wygląda żle, a roślinki zawsze się rozrastają, co jakiś czas trzeba je przerywać. Ja się nie spieszyłam jesienią obsypałam ziemią , na wiosnę ją uzupełniłam , ale teraz po naszych ulewach widzę, że miejscami muszę ją uzupełnić. Wiosną robiłam pierwsze nasadzenia roślinek, teraz obserwuję jak mi się rozrastają , ale na razie bardzo powoli . Przy każdej wizycie w ogrodniczm jakąś roślinkę skalniakową przyniosę ze sobą.

Lada dziękuję z dobre rady, ja o małych kamyczkach jeszcze nie myślę, na razie wypełniam skalniak roślinkami. Przy sadzeniu zwracam wagę na ekspansywność roślin, tym daję dużo więcej miejsca. Ten skalniak mam duży ( jest to już trzeci salniak, który tworzę) na pewno zmieści się na nim duża różnorodność roślin skalniakowych :P
Proszę pokaż zdjęcia swojego skalniaka, zawsze dobrze jest coś zobaczyć, podpatrzeć :shock:

grzeniu dziękuję za miłe słowa, nawet nie wiesz jak mnie to mobilizuje ;:180
Pozdrawiam Dorota
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Lada pisze:Przepraszam ale nie potrafię wkleić zdjęcia.
Tomekl pisze:Link do zdjęcia wklej pomiędzy znaczniki (img) (/img) oczywiście z kwadratowymi nawiasami zamiast zwykłych.
A ja przepraszam również, lecz to nie jest wątek o wstawianiu zdjęć do postów. Wystarczyło przeczytać jedno z dwóch ogłoszeń zamieszczonych na stronie główniej tego działu - http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=27 , a widzieli byście oboje jak można prawidłowo to zrobić. A tam jak wół stoi napisane "Uwaga! Zanim napiszesz przeczytaj - Netykieta" a poniżej "Wstawiania zdjęć do postów w sekcji - Oczka wodne, ..."
Polecam również zapoznać się z "Regulaminem forum" - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=1&t=29351 , a unikniemy na przyszłość podobnych nieporozumień.

Paweł Woynowski,
Moderator
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Korzo_m witam serdecznie.Podoba mi się Twój skalniaczek.Dobrze że nie robisztakiego błędu jak ja i nie zagęszczasz skalniaka.Na moich skalniakach wszystko pozarastało ledwo kamienie widac i zapanowanie nad roślinami jest trudne.Jeżeli wydaje Ci się że masz troszkę mało roślinek,to uzupełnij niskimi jednorocznymi ,a potem zobaczysz co ci jeszcze potrzeba. Pozdrawiam EWA
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14

Post »

Ewakora-myślę, że to dobra rada. Ja trochę za dużo posadziłam roślinek. Teraz na prawdę mi się rozrosły i muszę je rozsadzić. Szczególnie goździki. Zrobiły się z nich takie ogromne łaty srebrno-zielone.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewakora dziękuję za rady. Ja w te puste miejsca posiałam przypołudniki i smagliczkę, zobaczę może te paskudne deszcze nie zmyły nasionek :lol:

Mena mnie gożdziki bardzo się podobają , mam posadzone kilka kępek takich niskich, ale ja mam o zielonych liściach.
Pozdrawiam Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”