Laur (Wawrzyn szlachetny) - problemy
Witam, niestety nie mam tego drzewka ale właśnie znalazłam taki opis (na allegro;-) ) i przypomniałam sobie, że był (a w zasadzie to dalej jest) post o tym temacie ;-)
Pozdrawiam!
d
Jest to drzewko tolerancyjne , mało wymagające. W uprawie doniczkowej nie jest atakowane przez choroby i szkodniki.
Roślina w pierwszych dwóch latach rośnie powoli, potem bardzo silnie co pozwala na dowolne formownie drzewka lub krzewu i pozyskiwanie surowca. Przycinać możemy w dowolnym czasie. Latem podlewamy obficie, zimą umiarkowanie. Dobrze jest zapewnić roślinie zimą okres spoczynku przy obniżonej temperaturze około 10ºC. Znosi okresowe spadki temperatury do -5ºC. Wymaga ziemi próchniczej i przepuszczalnej o odczynie obojętnym lub lekko kraśnym ( najlepszy jest kompost z resztek roślinnych z dodatkiem żwiru) zasilać można dość często . Do zasilania polecamy rozcieńczony w stosunku 1:10 wyciąg z przefermentowanych pokrzyw lub krowieńca. Przy stosowaniu wody chlorowanej podlewać po uprzednim przegotowaniu lub odstaniu. Przy bardzo suchym powietrzu skrapiać szczególnie czubki pędów.
Pozdrawiam!
d
Jest to drzewko tolerancyjne , mało wymagające. W uprawie doniczkowej nie jest atakowane przez choroby i szkodniki.
Roślina w pierwszych dwóch latach rośnie powoli, potem bardzo silnie co pozwala na dowolne formownie drzewka lub krzewu i pozyskiwanie surowca. Przycinać możemy w dowolnym czasie. Latem podlewamy obficie, zimą umiarkowanie. Dobrze jest zapewnić roślinie zimą okres spoczynku przy obniżonej temperaturze około 10ºC. Znosi okresowe spadki temperatury do -5ºC. Wymaga ziemi próchniczej i przepuszczalnej o odczynie obojętnym lub lekko kraśnym ( najlepszy jest kompost z resztek roślinnych z dodatkiem żwiru) zasilać można dość często . Do zasilania polecamy rozcieńczony w stosunku 1:10 wyciąg z przefermentowanych pokrzyw lub krowieńca. Przy stosowaniu wody chlorowanej podlewać po uprzednim przegotowaniu lub odstaniu. Przy bardzo suchym powietrzu skrapiać szczególnie czubki pędów.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
PO przyniesieniu mojego "wawrzyńca" do domu w celu zrobienia zdjecia - został już w mieszkaniu.Jest tu od 18.11.
Dzisiaj,kiedy donica obeschła,ogrzała się -pokryła się białym nalotem.
Czy powie mi ktoś dlaczego i co to jest?
Czy to wylazło z ziemi na donicę,czy to jest grożne dla "wawrzyńca"?
Czy powinnam go przesadzić,bo żal byłoby stracić taki krzew.?
Dzisiaj,kiedy donica obeschła,ogrzała się -pokryła się białym nalotem.
Czy powie mi ktoś dlaczego i co to jest?
Czy to wylazło z ziemi na donicę,czy to jest grożne dla "wawrzyńca"?
Czy powinnam go przesadzić,bo żal byłoby stracić taki krzew.?
- Ziel-ona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Laur
Kupiłam moje "drzewko" laurowe (wawrzyn)w lipcu i od tego czasu nie wypuściło ani jednego listka. Dotychczas wyglądał na zdrowego, ale teraz końcówki listków zrobiły się lekko brązowe i suche. Może powodem tego jest to, że nie zapewniłam mu okresu spoczynku w chłodzie? Ma ktoś doświadczenia z tą roślina? Prosze o porady