Moje storczyki - nowa pasja
Wydawało mi się,że napisałam odpowiedź , gdybym się powtórzyła to wybacz.Storczykowa pisze:goccha pisze:Storczykowa pisze:bardzo rozrośnięty jest. ile lat zbierasz storczyki i ile masz wszystkich? masz jakieś Vandy albo Phalaenopsis?
a na co byś się chciała wymienić? i jakiej wielkości jest sadzonka? jakby co mam Tolumnie na wymianę. a Vand wcale nie trzeba codziennie moczyć. 2 razy w tygodniu wystarczy. mogą wytrzymać nawet 2 tygodnie bez kąpania, ale wtedy wiotczeją. jak sobie dajesz radę z tak trudnymi storczykami jak Dendrobia, to z Vandą pewnie też byś dała, bo ona jest łatwa, podobnie się uprawia jak Phal., tylko bez podłoża i trzeba moczyć. a Phalaenopsisy uwielbiam, też od nich zaczęłam, a obecnie mam ich ok. 55 (kilka botanicznych, reszta hybrydy).
Tolumnią jestem zainteresowana - czy jest zamocowana na podkładce ?
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Zdjęcie natomiast moim zdaniem po dokładnym sprawdzeniu przedstawia Chiloschista lunifera świadczy o tym budowa i ubarwienie warżki oraz kolorystyka płatków. Także okres kwitnienia, który przypada od jesieni do zimy.
Chiloschista viridiflava ma płatki pełnobarwne żółtozielonkawe i okres kwitnienia przypada na wiosnę.
Chiloschista viridiflava ma płatki pełnobarwne żółtozielonkawe i okres kwitnienia przypada na wiosnę.
O tym samym myślałem pisząc niektóregoccha pisze: nawet miałam takiego - Phalaenopsis wilsonii -
za szybko się go pozbyłam - teraz bym się jeszcze raz z nim zmierzyła.
- Agita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mi się podoba ten stworek A może pokażesz zdjęcie z takimi zielonymi korzonkami? Często go spryskujesz- wygląda, że ma bardzo sucho, ale może tak lubi? I gdzie trzymasz- w orchidarium jakimś?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz