Palma Washingtonia - wysiew z nasion
Zerknij tutaj i o wysiewie nasion palm tutaj, najlepsza ziemia to mieszanka ziemi dla palm z perlitem jeśli nie możesz kupić ziemi typowej dla palm kup ziemię uniwersalną domieszaj do niej piasku i perlitu w proporcjach 3:1:1 (ziemia:piasek:perlit), wysiew na głębokość 0,5 cm pod powierzchnią ziemi i stwórz mikroklimat tak jak to pokazałem i opisałem w drugim linku o wysiewie nasion. Spokojnie możesz je już dać w ziemię, za długo ich nie mocz. Waszyngtonia jest zresztą palmą której nasion nie trzeba moczyć bo łupina okrywowa nasion jest dość delikatna i nasiona nawet posadzone prosto w ziemię dobrze kiełkują pod warunkiem że są w miarę świeże i mają zdolność do kiełkowania.
- marteczka1986
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 sie 2009, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam ja tez jakiś czas temu tzn z 1,5 miesiąca temu wysiałam 5 nasionek tej palmy, uprzednio mocząc przez kilka dni chyba 4-5 w letniej wodzie, po prostu nie wymieniałam na ciepłą. Sadziłam w ziemie kokosową, wymieszaną z uniwersalna, piaskiem i perlitem do pojemników do rozsad( chyba tak to się nazywa) każde nasionko do oddzielnej "doniczki", przykryłam całość przezroczystmi pojemniczkami takimi jednorazowymi,tak aby docierało powietrze. Podlewałam- zraszałam podłoże żeby nie było zupełnie suche. W ten sam sposób posadziłam nasionka cytryn, mandarynek, brzoskwini i nektarynki. Waszyngtonia jeszcze nie skiełkowała- czekam cierpliwie, ale za to dzisiaj zobaczyłam skiełkowana cytrynę( chyba) ma z 3 cm, zobaczymy czy reszta nasionek pójdzie za jej przykładem
Marta