Palma Washingtonia - wysiew z nasion

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wszystkie nasionka są jednakowej wielkości..
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zerknij tutaj i o wysiewie nasion palm tutaj, najlepsza ziemia to mieszanka ziemi dla palm z perlitem jeśli nie możesz kupić ziemi typowej dla palm kup ziemię uniwersalną domieszaj do niej piasku i perlitu w proporcjach 3:1:1 (ziemia:piasek:perlit), wysiew na głębokość 0,5 cm pod powierzchnią ziemi i stwórz mikroklimat tak jak to pokazałem i opisałem w drugim linku o wysiewie nasion. Spokojnie możesz je już dać w ziemię, za długo ich nie mocz. Waszyngtonia jest zresztą palmą której nasion nie trzeba moczyć bo łupina okrywowa nasion jest dość delikatna i nasiona nawet posadzone prosto w ziemię dobrze kiełkują pod warunkiem że są w miarę świeże i mają zdolność do kiełkowania. :wink:
Prezes
50p
50p
Od: 14 cze 2009, o 19:43

Post »

Ziemia do palm ale ten perlit to osobno trzeba dokupić ?
x-C-j
---

Post »

Tak per;lit możesz kupić w każdym praktycznie centrum ogrodniczym. :wink:
Awatar użytkownika
marteczka1986
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 sie 2009, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam ja tez jakiś czas temu tzn z 1,5 miesiąca temu wysiałam 5 nasionek tej palmy, uprzednio mocząc przez kilka dni chyba 4-5 w letniej wodzie, po prostu nie wymieniałam na ciepłą. Sadziłam w ziemie kokosową, wymieszaną z uniwersalna, piaskiem i perlitem do pojemników do rozsad( chyba tak to się nazywa) każde nasionko do oddzielnej "doniczki", przykryłam całość przezroczystmi pojemniczkami takimi jednorazowymi,tak aby docierało powietrze. Podlewałam- zraszałam podłoże żeby nie było zupełnie suche. W ten sam sposób posadziłam nasionka cytryn, mandarynek, brzoskwini i nektarynki. Waszyngtonia jeszcze nie skiełkowała- czekam cierpliwie, ale za to dzisiaj zobaczyłam skiełkowana cytrynę( chyba) ma z 3 cm, zobaczymy czy reszta nasionek pójdzie za jej przykładem
Marta
X-4-1
---
Od: 15 sie 2009, o 12:57

Post »

Można też pomoczyć nasiona palm w piwie. Hormony w nim zawarte pomagają zaindukować kiełkowanie.
Prezes
50p
50p

Post »

Moje nasionka leżą na wilgotnej wacie prócz napęcznienia lekkiego nic sie nie dzieje :/

widziałem w sklepie ziemie do palm która zawierała już Perlit
Prezes
50p
50p

Post »

A ziemia do paproci może być ??

Nasionka bez zmian :/
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Ziemia do paproci ma inne pH.
Trzeba troszkę poczekać zanim coś wykiełkuje.
Prezes
50p
50p

Post »

Jest !! :D
zaobserwowałem pewne zmiany, w obu nasionkach wychodzi chyba korzonek , pęknięcie w kształcie włazu do czołgu :) czy to ma tak wyglądać ? ;]

Nasionko 1
Obrazek

Nasionko 2
Obrazek
x-C-j
---

Post »

Dokładnie tak, do ziemi z nasionami. :wink:
Prezes
50p
50p

Post »

Nasionka wsadziłem do ziemi uniwersalnej , trudno mi dostać tą do palm ;) :/ ale obiecuje jak tylko ją dostanę to przesadzę je do niej ;]
x-C-j
---

Post »

Uniwersalna ma za dużą zawartość torfu będą miały sadzonki za dużą wilgotność podłoża i mogą im zgnić korzenie. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”