Zioła na działce cz. 1
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W moim ogródku rosną: magi, szałwia, hyzop, oregano, bazylia wieloletnia i jednoroczna, majeranek, różne mięty, 2 melisy, tatarak, tymianek, 3 rodzaje macierzanki, lawenda, rumianek, szczypiorek wieloletni, ogórecznik. Niektórych nie zbieram wcale np.hyzop, ogórecznik, macierzanka, ale pszczoły je lubią , a tatarakiem zgodnie ze starym obyczajem, przystrajam furtkę i wstawiam do wazonu na Zielone Świątki. Zioła pięknie pachną latem, a mój ulubiny zapach - lawenda
- Onak
- Od: 4 lip 2006, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Piękne zioła! Gratulacje!
Ja miałam na balkonie tylko szczypiorek 8)
Ja miałam na balkonie tylko szczypiorek 8)
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie
Na moim balkonie
Atomku na życzenie podaję, to jest przepis z zielnika znanej zielarki Marii Treben
- Bierze się dwie kopiaste garści kwiatków nagietka i wrzuca na rozgrzany (25 dkg) tłuszcz, najlepsze jest sadło bądź zwykły smalec ale nie taki kupny z parafiną, lepiej w razie zego kupić trochę słoniny i samemu stopić. Zostawić aby trochę kwiatki "poskwierczały", mieszać od czasu do czasu i zdjąć z kuchenki. Pod pokrywką odstawić na dobę. Następnie jeszcze raz podgrzać i odcedzić. Mozna dodać troszkę oliwy jeśli chce się uzyskać bardziej płynną konsystencję. Zastosowanie nagietka jest naprawdę wielkie i od roku jestem pełna podziwu dla tej roślinki - po tym jak zobaczyłam naocznie skutki leczenia oparzenia a w tym roku ran po kosiarce.
pozdrawiam
Renata
- Bierze się dwie kopiaste garści kwiatków nagietka i wrzuca na rozgrzany (25 dkg) tłuszcz, najlepsze jest sadło bądź zwykły smalec ale nie taki kupny z parafiną, lepiej w razie zego kupić trochę słoniny i samemu stopić. Zostawić aby trochę kwiatki "poskwierczały", mieszać od czasu do czasu i zdjąć z kuchenki. Pod pokrywką odstawić na dobę. Następnie jeszcze raz podgrzać i odcedzić. Mozna dodać troszkę oliwy jeśli chce się uzyskać bardziej płynną konsystencję. Zastosowanie nagietka jest naprawdę wielkie i od roku jestem pełna podziwu dla tej roślinki - po tym jak zobaczyłam naocznie skutki leczenia oparzenia a w tym roku ran po kosiarce.
pozdrawiam
Renata
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Prawie wszystko się zgadza, no może z wyjątkiem tego liścia laurowego...No i co można przyprawić rumiankiem?nemo56 pisze:posadź zioła - przyprawy na początek a zdobędziesz doświadczenie w uprawie ziół. Z ziół krajowych polecam jak przyprawy: majeranek, czosnek, tymianek, liść laurowy, mięta, rumianek...
Są to zioła wybitnie aromatyczne.
Na początek wystarczy. Uprawa ich jest banalnie prosta.
Waleria
- maartucha
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 kwie 2007, o 01:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mięta bardzo lubi wodę i dlatego tak ładnie rośnie koło oczka. Podczas tegorocznego urlopu zrywałam ją wprost z jeziora, rosła przy brzegu w płytkiej wodzie.martas pisze:Zasadziłam miętę w dwóch miejscach - jedną w ogródku warzywnym obok marchwi, a drugą koło oczka wodnego - ta pierwsza prawie nic nie urosła, a ta koło oczka wprost szaleje. Ktoś wie dlaczego?
Jesteś dzieckiem wszechświata: nie mniej niż gwiazdy i drzewa masz prawo być tutaj i czy to jest dla ciebie jasne czy nie, nie wątp, że wszechświat jest taki jaki być powinien.
Na początek proponuję lubczyk świetny dodatek do rosołów i tłustych mięs zwany inaczej magą. Oregano dobre jako dodatek do potraw śródziemnomorskich. Lubi słoneczne stanowiska. Gdy wyrasta wysoko lubi sie pokładać ale ja po prostu podcinam je. Estragon rośnie wysoko trzeba podcinać z wysokości tak jak żywopłot, z tym że on wyrasta na ok40 cm. Można robić ocet lub olej estragonowy ,albo tez używać samego. Melisa i mięta dobrze rosną w półcieniu i na wilgotnym stanowisku. Jako jednoroczne zioła bazylia i rozmaryn. Dobrze jest mieć też lawendę. Koper, szczypiorek. Ja z łąki przyniosłam do ogrody dziurawiec i zwykły krwawnik.
Najpiękniejszą muzyką jest śpiew ptaków.
Bogda
Bogda