Oczko wodne w kręgu studziennym?
- fgora
- 200p
- Od: 16 lis 2008, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Oczko wodne w kręgu studziennym?
Z takiego kręgu możesz zrobić piękne małe oczko z liliami!! Szczególnie przy np. tarasie albo innym miejscu gdzie często siedzisz na ławce ogrodowej itd. Możesz z tym oczkiem zrobić piękny kącik w ogrodzie!
Wystarczy całość ładnie zabezpieczyć przed utrotą wody najlepiej folią lub tak jak wyżej było omówione do tego podłączasz pompkę jakąś, tylko żeby był ruch wody i małe filtrowanie odpadków. Kupujesz jakąś małą odmianę lili wodnych. wsadzasz do specjalnego kosza we worku jutowym (poszukasz sobie jak to zrobić). Po zrobieniu tego wszystkiego zostawiasz na 2-3 tyg. żeby dojrzało. Po upływie tych kilku tygodni możesz kupić jakieć małe odmiany rybek, ale mało!, żeby nie przerybić! Myślę że max.5 nie więcej. Gotowe. Czekasz tylko, aż urosną lilie. Co kilka lat możesz je podzielić jak zarosną całą taflę wody. Żeby wszystko "miało ręce i nogi". Możesz kupić jakieś płyty brukowe i obłożyć dookoła.
Narysowałem o co mniej więcej mi chodzi:
Zbiornik ma głębokość większą niż 60cm więc nie musisz się bać że coś ci przemarznie;)
Wystarczy całość ładnie zabezpieczyć przed utrotą wody najlepiej folią lub tak jak wyżej było omówione do tego podłączasz pompkę jakąś, tylko żeby był ruch wody i małe filtrowanie odpadków. Kupujesz jakąś małą odmianę lili wodnych. wsadzasz do specjalnego kosza we worku jutowym (poszukasz sobie jak to zrobić). Po zrobieniu tego wszystkiego zostawiasz na 2-3 tyg. żeby dojrzało. Po upływie tych kilku tygodni możesz kupić jakieć małe odmiany rybek, ale mało!, żeby nie przerybić! Myślę że max.5 nie więcej. Gotowe. Czekasz tylko, aż urosną lilie. Co kilka lat możesz je podzielić jak zarosną całą taflę wody. Żeby wszystko "miało ręce i nogi". Możesz kupić jakieś płyty brukowe i obłożyć dookoła.
Narysowałem o co mniej więcej mi chodzi:
Zbiornik ma głębokość większą niż 60cm więc nie musisz się bać że coś ci przemarznie;)
Pozdrawiam Filip
Pierwsza taka zima jak ta spowoduje po zamarznięciu wody pęknięcie tego kręgu i utratę szczelności. Zresztą trudno będzie również uszczelnić dno.
Dla mnie bez sensu.
No chyba że opróżnić na zimę... a co z liliami?
Dla mnie bez sensu.
No chyba że opróżnić na zimę... a co z liliami?
- fgora
- 200p
- Od: 16 lis 2008, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ale folia EPDM raczej nie pęknie hmm, a zastanawiałeś się czy takie kręgi przy kanalizacji też pękają ?? no chyba nie... przy 1,5m wkopanym do ziemi, nie ma możliwości żeby woda w całej obiętości zamarzła.
Pozdrawiam Filip
To po jaką cholerę krąg, jeśli ma być EPDM?
I drugie pytanie- od kiedy to w kanalizacji g... zamarza?
Warstwa lodu w moim bajorku ma obecnie 45 cm, dawno by rozsadziło... nie musi zamarzać w całej objętości.
I drugie pytanie- od kiedy to w kanalizacji g... zamarza?
Warstwa lodu w moim bajorku ma obecnie 45 cm, dawno by rozsadziło... nie musi zamarzać w całej objętości.