Fikus benjamina - zmarzł?
Re: Fikus benjamina goldie - zmarzł?
ok, zrobię tak takze będziemy w kontakcie
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wygląda jakby kompletnie wysechł z braku wody. Był podlewany ? Ziemia w doniczce też nie wygląda najlepiej. Jeżeli po podlaniu nie ocknie się - nie daję mu szans.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
- Andziax007
- Kontakt:
Januszu jak go kupiłam miał mokrą ziemię, czekałam żeby przeschła i to zdjęcie jest zrobione przed podlaniem. Także myślę że to raczej nie z braku wody
Andziax007 przytnij którąkolwiek z gałązek jeśli jest zielona w środku i popłynie z niej biały sok roślina jest żywa tylko najnormalniej zmarzła. Swoją drogą ziemie ma okropną i należało by jej jak najwięcej obkruszyć nie uszkadzając systemu korzeniowego i przesadzić dając na dno doniczki drenaż i nową ziemię. Jak opadną wszystkie liście będziemy działać dalej, póki co jedynie sprawdź czy roślina zyje i zmień ziemię i doniczkę. Oszczędnie z podlewaniem.
- Andziax007
- Kontakt:
Przemku nie wypływa ten sok Gałązki od połowy do czubka są zmarszczone nawet jak listki obrywam też nic nie wypływa....ale zauważyłam bliżej ziemi zaczątki nowych listków ale jest ich zaledwie na 4 gałązkach. Czyli coś z niego może jeszcze być, jest szansa że odżyje
Może poobcinać te zeschnięte gałązki ?
Jutro mu zmienię ziemię i posadzę do większej o jeden numer doniczki.
Może poobcinać te zeschnięte gałązki ?
Jutro mu zmienię ziemię i posadzę do większej o jeden numer doniczki.
Przycinaj gałązki każdą do miejsca aż pojawi się sok co będzie oznaczało że od tego miejsca roślina żyje, rany zaschną a roślina powinna odbić.
- Andziax007
- Kontakt:
-
- 200p
- Od: 5 sie 2009, o 23:35
Andzia trzymam kciuki ,mój benjamin odbijał dość długo ale efekty już są,powodzenia.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
? Sokrates
? Sokrates
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Ja też. Mimo, że jest tylko jeden pędzik (na razie) - jest szansa, że odbije. Na razie wstrzymaj się z przesadzaniem - niech roślina wypuści więcej liści i się trochę wzmocni. Podlewaj jak ziemia zdecydowanie przeschnie i tak jak teraz, tzn. mocniej przy brzegach doniczki.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- Andziax007
- Kontakt:
Jestem dobrej myśli. Z Waszą pomącą na pewno mi się uda odratować beniaminka
Dziękuję za kciuki i wszelkie rady
Dziękuję za kciuki i wszelkie rady
- mniodkowa
- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
Witam,
I ja mam podobny problem, nie wiem co robić. Staram się kwiatów zimą nie kupować, ale niestety w ten piękny mróz jak było (tylko) -15 musiałam się przeprowadzić i kwiatki jeździły ze mną nagrzanym autem i nic im nie było, jednak benjamin był za duży i pojechał razem z meblami - w sumie spędził ok 20min na tym chłodzie, po wstawieniu go do nowego domu oklapło mu część listków a teraz oklapła reszta i schnie... postawiłam go przy oknie w pokoju bardzo słonecznym i codziennie zbieram z podłogi po 5 zaschniętych listków, podlewam go co 3-4 dni i nie wiem czy spisać go na straty czy zostawić takiego łysielca i czekać na cud...?
Ratunkuuuuu...
Pozdrawiam forumowiczów
I ja mam podobny problem, nie wiem co robić. Staram się kwiatów zimą nie kupować, ale niestety w ten piękny mróz jak było (tylko) -15 musiałam się przeprowadzić i kwiatki jeździły ze mną nagrzanym autem i nic im nie było, jednak benjamin był za duży i pojechał razem z meblami - w sumie spędził ok 20min na tym chłodzie, po wstawieniu go do nowego domu oklapło mu część listków a teraz oklapła reszta i schnie... postawiłam go przy oknie w pokoju bardzo słonecznym i codziennie zbieram z podłogi po 5 zaschniętych listków, podlewam go co 3-4 dni i nie wiem czy spisać go na straty czy zostawić takiego łysielca i czekać na cud...?
Ratunkuuuuu...
Pozdrawiam forumowiczów
- karina1
- 1000p
- Od: 19 sty 2010, o 12:00
Jeszcze go nie wyrzucaj,poczekaj może puści nowe listki,bo może to być zmarznięcie,ale i reakcja na zmianę miejsca a one tego nie lubią ,no ale jak fest zmarzł,no to nie wiem zostaw go do wiosny,to może się obudzi
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.