Fikus benjamina - zmarzł?

Rośliny doniczkowe
justynad
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 wrz 2009, o 15:05

Re: Fikus benjamina goldie - zmarzł?

Post »

ok, zrobię tak :) takze będziemy w kontakcie :)
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja mam podobny problem z beniaminkiem. Kupiłam go ostatnio i miewał się dobrze do czasu....teraz wygląda tak i nie mam pojęcia co dalej z nim zrobić, czy jest szansa żeby go odratować :roll:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Od połowy ma pomarszczone gałązki :(
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wygląda jakby kompletnie wysechł z braku wody. Był podlewany ? Ziemia w doniczce też nie wygląda najlepiej. Jeżeli po podlaniu nie ocknie się - nie daję mu szans.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Januszu jak go kupiłam miał mokrą ziemię, czekałam żeby przeschła i to zdjęcie jest zrobione przed podlaniem. Także myślę że to raczej nie z braku wody :roll:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Andziax007 przytnij którąkolwiek z gałązek jeśli jest zielona w środku i popłynie z niej biały sok roślina jest żywa tylko najnormalniej zmarzła. Swoją drogą ziemie ma okropną i należało by jej jak najwięcej obkruszyć nie uszkadzając systemu korzeniowego i przesadzić dając na dno doniczki drenaż i nową ziemię. Jak opadną wszystkie liście będziemy działać dalej, póki co jedynie sprawdź czy roślina zyje i zmień ziemię i doniczkę. Oszczędnie z podlewaniem. :wink:
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przemku nie wypływa ten sok :( Gałązki od połowy do czubka są zmarszczone nawet jak listki obrywam też nic nie wypływa....ale zauważyłam bliżej ziemi zaczątki nowych listków ale jest ich zaledwie na 4 gałązkach. Czyli coś z niego może jeszcze być, jest szansa że odżyje :roll:
Może poobcinać te zeschnięte gałązki ?
Jutro mu zmienię ziemię i posadzę do większej o jeden numer doniczki.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przycinaj gałązki każdą do miejsca aż pojawi się sok co będzie oznaczało że od tego miejsca roślina żyje, rany zaschną a roślina powinna odbić. :wink:
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przycięłam tak jak radziłeś i obecnie wygląda tak
Obrazek
Jutro jeszcze dostanie nową ziemię i z niecierpliwością będę czekać na poprawę :wink:

Dziękuję Ci Przemku za wszelką pomoc ;:180
Nicegarden
200p
200p
Od: 5 sie 2009, o 23:35

Post »

Andzia trzymam kciuki ,mój benjamin odbijał dość długo ale efekty już są,powodzenia.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.

? Sokrates
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Ja też. Mimo, że jest tylko jeden pędzik (na razie) - jest szansa, że odbije. Na razie wstrzymaj się z przesadzaniem - niech roślina wypuści więcej liści i się trochę wzmocni. Podlewaj jak ziemia zdecydowanie przeschnie i tak jak teraz, tzn. mocniej przy brzegach doniczki.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jestem dobrej myśli. Z Waszą pomącą na pewno mi się uda odratować beniaminka :wink:
Dziękuję za kciuki i wszelkie rady ;:180
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Witam,

I ja mam podobny problem, nie wiem co robić. Staram się kwiatów zimą nie kupować, ale niestety w ten piękny mróz jak było (tylko) -15 musiałam się przeprowadzić i kwiatki jeździły ze mną nagrzanym autem i nic im nie było, jednak benjamin był za duży i pojechał razem z meblami - w sumie spędził ok 20min na tym chłodzie, po wstawieniu go do nowego domu oklapło mu część listków a teraz oklapła reszta i schnie... postawiłam go przy oknie w pokoju bardzo słonecznym i codziennie zbieram z podłogi po 5 zaschniętych listków, podlewam go co 3-4 dni i nie wiem czy spisać go na straty czy zostawić takiego łysielca i czekać na cud...?
Ratunkuuuuu...

Pozdrawiam forumowiczów
Awatar użytkownika
karina1
1000p
1000p
Od: 19 sty 2010, o 12:00

Post »

Jeszcze go nie wyrzucaj,poczekaj może puści nowe listki,bo może to być zmarznięcie,ale i reakcja na zmianę miejsca a one tego nie lubią ,no ale jak fest zmarzł,no to nie wiem :roll: zostaw go do wiosny,to może się obudzi :roll:
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”