Jakie są szybko rosnące pnącza? LINKI
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jakie są szybko rosnące pnącza?
Dopiszę tutaj mam nadzieję ,że Luiza nie będzie zła.
Tak myślałem sobie dzisiaj i proszę o pomoc.Mam altankę i rzuciłem na nią bluszcz.Dosadzę w tym roku i postanowiłem na to dodatkowo puścić powojniki.
I zastanawiam się czy można wszystkie jaki się chce czy może są takie które bluszcz zagłuszy(bo wolniej rosną itp).Nie miałem jeszcze powojników ,zamierzam dopiero pierwszy raz na wiosnę posadzić.
Myślę o powojnikach :
-Westerplatte
-Mazowsze
-Błękitny Anioł
-Jerzy Popiełuszko
-Fireworks
Albo na każdej stronie po jednym gatunku albo jeden gatunek na całym tyle,że w po kilka sztuk.
Tak myślałem sobie dzisiaj i proszę o pomoc.Mam altankę i rzuciłem na nią bluszcz.Dosadzę w tym roku i postanowiłem na to dodatkowo puścić powojniki.
I zastanawiam się czy można wszystkie jaki się chce czy może są takie które bluszcz zagłuszy(bo wolniej rosną itp).Nie miałem jeszcze powojników ,zamierzam dopiero pierwszy raz na wiosnę posadzić.
Myślę o powojnikach :
-Westerplatte
-Mazowsze
-Błękitny Anioł
-Jerzy Popiełuszko
-Fireworks
Albo na każdej stronie po jednym gatunku albo jeden gatunek na całym tyle,że w po kilka sztuk.
Z jednorocznych na osłony nadaje się bo szybko rośnie chmiel japoński albo kolczurka klapowana.Długo też są efektowne, natomiast groszek po stosunkowo krótkim kwitnieniu zaczyna brzydko zasychać.
Tak mi się właśnie wydawało że schnie a ja potrzebuję czegoś bujnego:)
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Powojnik tangucki - po przekwitnięciu ma śliczne owoce, które wiszą na płocie całą zimę. Jeśli chodzi o cięcie, to nie trzeba co roku ścinać wszystkich pędów, można częśc zostawić, dzięki czemu nie będzie łyso.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Dziękuję ci bardzo:) na pewno wypróbuje powojnik ponieważ słyszałam że jest bardzo ładny
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
Ja mam u siebie winobluszcz, dławisz - oba mnie mocno rozczarowały. Rdest faktycznie szybko rośnie. Mnie najbardziej przypadł do gustu MC Kenze, na drugim miejscu stawiam rdest, a sąsiadom bardzo przypadł do gustu chmiel (to chyba bylina, bo na jesieni zanika,a następnego roku jest jeszcze większy)
- nitka55
- 500p
- Od: 26 sty 2010, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Luiza_23Również polecam powojnik wschodni"Bill McKenzie" jest bardzo ładny mam go 3 rok i rośnie co roku jak szalony(jak znajdę zdjęcie to CI pokaże),a z jednorocznych to na pewno KOBEA . Rośnie bardzo szybko i ma piękne kwiaty,albo po prostu fasole ozdobną gigant
Jednoroczna kobea nie wszędzie dobrze rośnie w gruncie, musi być żyzny i przepuszczalny,dobry wzrost zależy też od stanowiska.Jak podłoże jest gliniaste to kobea będzie marna, ogólnie jednoroczne nie lubią ciężkawych gleb.
Z pnączy wieloletnich jest wiele szybko rosnących np. winorośl pachnąca i botaniczne gatunki powojników, szczególnie Clematis vitalba.Jednak będą szybko i zdrowo rosły pod warunkiem, że grunt rodzimy będzie lekki, przepuszczalny z dużą zawartością próchnicy.
To co w jednym ogrodzie rośnie jak szalone w drugim może średnio wegetować , bo wszystko od gleby zależy
Z pnączy wieloletnich jest wiele szybko rosnących np. winorośl pachnąca i botaniczne gatunki powojników, szczególnie Clematis vitalba.Jednak będą szybko i zdrowo rosły pod warunkiem, że grunt rodzimy będzie lekki, przepuszczalny z dużą zawartością próchnicy.
To co w jednym ogrodzie rośnie jak szalone w drugim może średnio wegetować , bo wszystko od gleby zależy
U mnie gleba jest wyjątkowo dobra i spełnia wszystkie warunki. Myślę raczej o pnączach wieloletnich żeby mieć ten problem z głowy w przyszłym roku.A możesz ktoś mi przybliży tę winorośl pachnącą?
-
- ---
Fallenangelv pisze:Dopiszę tutaj mam nadzieję ,że Luiza nie będzie zła.
Ponawiam.
Myślę o powojnikach :
-Westerplatte
-Mazowsze
-Błękitny Anioł
-Jerzy Popiełuszko
-Fireworks
Ewentualnie proszę o propozycje takich powojników które dały by radę w rywalizacji z bluszczem .
Dziękuję.
- eukomis
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Luizo weić do internetu www,clematis.com. to jest szkółka Marczyńskiego oni maja swój sklep wysyłkmowy ja tam kupowałam.www.pracownia ogrodnicza,pl ten sklep ma nazwę Multiflora są tam ładnie opisane wszystkie pnącza a zwłaszcza clematisy mam od nich kilka szt. sa zdrowe i ładnie rosną zobacz u mnie na balustradzie balkonu.Ty musisz szukać clematisów botanicznych.
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam u siebie winobluszcz, który ma za zadanie zasłonić nas od ulicy. na pewno w pierwszym roku to nie będzie gęsta ściana, ale rośnie bardzo szybko i ma się na lata spokój, a przy tym jesienią cudnie się przebarwia.
Szybko można się odgrodzić stawiając płot, a na nim puścić "na spokojnie" jakieś pnącze.
Szybko można się odgrodzić stawiając płot, a na nim puścić "na spokojnie" jakieś pnącze.
-
- ---
Czy jest pnącze zimozielone,wieloletnie i szybciej rosnące od hedera helix?