Ile kosztuje ....

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Re: Zakładam firmę ogrodniczą...

Post »

Problem w tym, że zawsze można wynająć Pana Mietka i Pana Zdzisia spod monopolowego :wink: (zbieżność imion jak najbardziej przypadkowa :D )... U nich stawka mierzona jest jednostką = [FLASZKA] ;:204
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To bardzo popularny środek płatniczy . :D
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No ba :D Ja niestety nie mogę w takich się rozliczać, bo kto odwiezie moją jednoosobową brygadę do domu? ;:204
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli gdzieś jeszcze Pan Metek jest na tym świecie to biorę go :lol: Miałam kiedyś do wyrównania ogromną skarpę. Żaden z panów spod monopolowego nie był zainteresowany - za ciężka praca ,a oni ledwo dychają.... :roll:
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Re: Ile kosztuje robocizna w ogrodnictwie...

Post »

No to najwyraźniej Panowie Mietkowie, bywalcy monopolowych się zużyli :| Ja to bym pierwszy się z łopatą do roboty stawił :wink:

A teraz na poważnie (Chociaż to, że do równania skarpy, to też było na poważnie ;:191 ) Wystarczy wpisać w wyroczni (czyt. GOOGLE ;:204) "usługi ogrodnicze cennik", przykładowe średnie ceny netto (czyli trzeba do nich doliczyć 22% Vat):
trawnik z siewu: 10zł/m2
przycinanie drzew: do 5m wysokie= 200-1400 zł/sztuka OD 5 m wysokie 500-3000zł
układanie kostki 80zł/m2 (cena z materiałem)
zrywanie darni 6zł/m2
karczowanie 3-10zł/m2
nawożenie 0,45zł/m2
koszenie 0,4-0,7 zł/m2
sadzenie 3-8 zł/sztuka (wliczone podłoże)
przekopanie podłoża 1zł/m2
wywóz odpadów z żywopłotu 30zł/m3
ściółkowanie 10zł/m2 (w cenie ściółka)
transport 1zł/km w obie strony
inne prace, czyli robocizna "siłowa' 30 zł/h
wycinka drzew do5m 50-1200zł/szt. od5m 300 -2600zł
chemia od 0,50zł/m2
cięcie krzewów 15zł/sztuka
praca rębakiem 200zł/h +dojazd
inne maszyny ogrodnicze 50-70zł/h
równanie terenu 6-7zł/m2

Dobra, ja wyszukałem i wpisałem, teraz was proszę o refleksje ;:173. czy to dużo, czy to mało, jak to na wasze tereny. Jak ja do tej pory brałem, to już pisałem... wychodzi, że brałem połowę, albo i mniej tego, co się powinno brać :?: czy może te ceny, które tu wypisałem są wyssane z palca? (nie chcę podawać konkretnych stron i firm, ale to jest kompilacja kilkunastu różnych, znalezionych w internecie cenników i wyciągnięta pi razy framuga średnia)
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ceny jak ceny.nie jest to za drogo,ale bierze się taniej.Od różnych to warunków jest zależne.
Inaczej bierze się np;za wsadzenie roślin-obcych i a inną swoich.Każdy ma tam swój przelicznik.Wie ile może dany klient zapłacić,żeby każdy był zadowolony.
Nie bierze się ,,kokosów'' ,ale darmo też nikt nie będzie robił,tym bardziej,że często zamawia usługę kobieta(bez domysłów tutaj :;230 ).a w domu dwóch czy też trzech chłopów jak dęby,ale nie chcą się brudzić w piachu .
Także naprawdę różnie z tym jest,prawdę mówiąc oficjalnego cennika nie ma.Każdy bierze tyle,żeby było dobrze dla obu stron.
Awatar użytkownika
topsin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 lut 2010, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

nocny_drwal pisze:Problem w tym, że zawsze można wynająć Pana Mietka i Pana Zdzisia spod monopolowego :wink: (zbieżność imion jak najbardziej przypadkowa :D )... U nich stawka mierzona jest jednostką = [FLASZKA] ;:204
Tak tylko że pan "Mietek" będzie bazował na waszych narzędziach ewentualnie będzie miał ze sobą drewnianą sztychówkę(Szpadel). :;230 A co do cennika Drawal BRAWO!!! muszę powiedzieć że mi się podoba i część sam wprowadzę w użytek o ile nie masz nic przeciwko :D
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja oczywiście nie mam nic przeciwko, bo to nie moje ceny ;:204 Ja je tylko wyszukałem i zrobiłem pi razy drzwi średnią. Sam zamierzam również na ich bazie zbudować mój cennik, jednak trochę tańszy (bo niektóre ceny są po prostu śmiesznie wysokie).
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
topsin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Właściwie to masz rację w tamtym roku wycinałem dwa drzewa u takiej pani doktor jedno było dość trudne do spuszczenia bo było między innymi roślinami zeszło pół dnia i jak jej powiedziałem że za jedno 200 a za to trudniejsze 400 to to stwierdziła że jak by wiedziała jaki jest koszt usunięcia takich drzew to by ich w ogóle nie sadziła :)
Awatar użytkownika
topsin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Powiedz mi jeszcze jak Ty ustalasz cenę za opryski bo mi to wychodzi w granicach od 15 do 30zł za zbiornik 5l?
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mi wychodzi 40gr od metra pryskanej powierzchni :wink: Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ile wychodzi na zbiornik, bo nigdy nie wypryskam całego na raz :wink:
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja też zbierałam materiały do cennika usług. Oto moja wersja - porównajmy :wink:
roboczogodzina - 25 zł
koszenie trawy - 0,3 -0,5 zł/m2
trawnik z siewu -8-12 zł/m2
aeracja/wertykulacja - 0,5zł/m2
rozwożenie ziemi 40 zł/t
grabienie 1,5/m2
przycinanie żywopłotu 5-12 zł/mb
praca pilarką spalinową 50 zł/h
nawożenie 0,4 zł/m2
wsadzanie drzew od 15 zł/ szt
sadzenie krzewów 3-10 zł / szt
równanie terenu od 7 zł/m2
drenaż 10-15zł mb
karczowanie krzewów 3-10 zł/m2
opryski 0,5-0,8zł/m2
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja mam pytanie odnośnie trawnika i równania terenu, bo to mi nie daje spać :wink:
Trawnik, przyjmijmy średnio 10zł/m2. Tylko co jest w tej cenie? Orka, glebogryzarka, siew, wałowanie? Czy może orka, usuwanie kamieni itp wchodzi już do osobnej usługi (jaką jest równanie terenu)?
Analogicznie, co wchodzi w równanie terenu? orka + glebogryzarka?

Teraz tak sobie myślę, że ja za założenie trawnika na gruzowisku, licząc 15zł za godzinę... Odwaliłem kawał charytatywnej roboty :lol: A muszę zaznaczyć, że pracuję bardzo szybko, więc wiele tych godzin nie wyszło :wink:

Jest jeszcze inna kwestia; żeby to miało mniej więcej ręce i nogi, to powinno się zgadzać cenowo niezależnie, którą metodą liczymy. Przykładowo 1,5zł za metr grabienia powinno wyjść na to samo, jak policzymy wg roboczogodzin ile zejdzie nam grabienie takiej powierzchni. Jeszcze inna sprawa, bo w grę wchodzą motogodziny. Przykładowo, mam spalinową dmuchawę plecakową. Za jej pomocą "zgrabię" liście znacznie szybciej, oczywiście motogodzinę policzę wyżej, ale tak, by wyszło porównywalnie do 1,5zł za metr, czy 25 zł za godz. grabienia. Tak samo kopanie; mogę machać szpadlem, albo odpalić wiertnicę glebową. Oczywiście mi lepiej robić maszynami, jak ręcznie. Ale żeby klient zgodził się na maszyny, cena w przeliczeniu za wykonaną robotę powinna być równa, lub chociaż mocno zbliżona.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”