Podlewanie kropelkowe w tunelu ?
- yanka
- 100p
- Od: 31 mar 2012, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Podlewanie kropelkowe w tunelu ?
Jeśli chodzi o nawadnianie w tunelu-( rurka 16 z emiterami co 30 cm 170-200m, przy 3 barach ) Wszystko zależy od wydajności wodociągu lub wydajności pompy w studni. A
Z jednego emitera przez godzinę wypływa ok 2l wody . Jeżeli masz to podpięte pod elektrozawory i zaprogramujesz podlewanie, łatwo obliczyć sobie ile pod dany krzak np. pomidora wyleje się wody . Ja podlewam 3 razy w tygodniu w tunelu ( tam mam osobną sekcję) 20min. Jeżeli jest lato i bardzo ciepło zwiększam na sterowniku podlewanie wg potrzeb. Nie polecam taśmy kroplującej gdyż jest kiepskiej jakości i gnie się w wszędzie gdzie nie ma. Szkoda kasy!
Z jednego emitera przez godzinę wypływa ok 2l wody . Jeżeli masz to podpięte pod elektrozawory i zaprogramujesz podlewanie, łatwo obliczyć sobie ile pod dany krzak np. pomidora wyleje się wody . Ja podlewam 3 razy w tygodniu w tunelu ( tam mam osobną sekcję) 20min. Jeżeli jest lato i bardzo ciepło zwiększam na sterowniku podlewanie wg potrzeb. Nie polecam taśmy kroplującej gdyż jest kiepskiej jakości i gnie się w wszędzie gdzie nie ma. Szkoda kasy!
Izabela
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Założyłem w ubiegłym sezonie taśmę kroplującą w tunelu i pod ogórki w gruncie. Zasilanie ze zbiornika bezciśnieniowego. Dawało radę, i to bardzo dobrze, z tym że jednorazowe podlewanie trwało kilkanaście godzin. W tym roku na pewno też zstosuję. W przypadku zasilania ze zbiorników konieczny jest filtr do wyłapywania glonów nitkowatych i innych zanieczyszczeń.
Witam ,prosiłbym was o pomoc w doborze nawadniania tunelu foliowego o roz. 7,20x3,50 . Jestem tu nowy i własnie zacząłem moją przygodę z tunelem.Jako ze mój tunel foliowy dopiero powstał i jeszcze nic w nim nie jest posadzone ,to chciałbym w jakiś sposób nie dużym kosztem udoskonalić budowę mianowicie jakimś systemem podlewania wewnątrz tunelu.
Proszę o opisanie co mi jest potrzebne jaki przewód do kropelkowego podlewania, ile kroplowników, itp...itd...nie wiem od czego zacząć .Proszę o porady .
Proszę o opisanie co mi jest potrzebne jaki przewód do kropelkowego podlewania, ile kroplowników, itp...itd...nie wiem od czego zacząć .Proszę o porady .
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na PW wysłałem ci linka do firmy która mi tez doradziła co trzeba kupić i zrobić ile ci potrzeba ,wystarczy ze mu podasz zdjęcie z wymiarami co chcesz hodować i on ci zrobi projekt za darmo i sobie u niego zamówisz.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najtaniej i najprościej , to kupić linie kroplujące tape i filtr krążkowy. I tak jak masz na zdjęciu wpiąć wpinki do węża PE, którego ułożyłeś w wzdłuż szerokości folii.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny