Palma kokosowa z nasiona
Re: KOKOS z orzecha - jak go wyhodowac???
Witajcie,
dawno nikt tu nie pisał, ale może mi odpowiecie. Bo nie mogę się tu połapać. Kupuje kokosa w supermarkecie, suchego. Jest brązowy pokryty włóknami, później jest twarda skorupa, a następnie biały miąższ? Czego ja mam się z niego pozbyć?
dawno nikt tu nie pisał, ale może mi odpowiecie. Bo nie mogę się tu połapać. Kupuje kokosa w supermarkecie, suchego. Jest brązowy pokryty włóknami, później jest twarda skorupa, a następnie biały miąższ? Czego ja mam się z niego pozbyć?
- lucy23-61
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: KOKOS z orzecha - jak go wyhodowac???
Tych włókien można się pozbyć.
Palma ma wgłębienia w skorupie w tej tępej części,to jest ciut cieńsze niż reszta, stąd wychodzi kiełek.
Palma ma wgłębienia w skorupie w tej tępej części,to jest ciut cieńsze niż reszta, stąd wychodzi kiełek.
Re: Kokos z orzecha - jak go wyhodowac???
W końcu znalazłam świetny filmik na youtube, zobaczymy czy coś z tego wyjdzie. Chłopakowi udało się z kokosem który miał mleczko w środku, ja po przeczytaniu postów wyżej wybrałam te bez, ale może poszukam jeszcze dwóch z mleczkiem i zrobię znów tak samo. Zobaczymy które wyrosną. Dam znać jak się uda
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Z tego, co wiem, to kokos przez powodzeniem należy moczyć 3-4 dni w ciepłej wodzie (ok. 35 stopni). Po tym należy posadzić go tak, by ziemia zakryła te trzy dziurki. Ziemia musi być tam wilgotna. Sam kokos powinien być ciężki i musi być w nim trochę tego mleczka. W każdym razie ziemia powinna być zmieszania z piaskiem.
Jak długo kiełkuje kokos
Jak długo kiełkuje kokos
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Od czterech do ośmiu tygodni.McMArchewka pisze: Jak długo kiełkuje kokos
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Hm, czyli nie aż tak długo Sądziłem, że kiełkuje pół roku, jak nic
A da radę podesłać linka do tego yt? Chętnie bym zobaczyła co i jak. A tak w ogóle to coś wyrosło?Monika_p pisze:W końcu znalazłam świetny filmik na youtube, zobaczymy czy coś z tego wyjdzie. Chłopakowi udało się z kokosem który miał mleczko w środku, ja po przeczytaniu postów wyżej wybrałam te bez, ale może poszukam jeszcze dwóch z mleczkiem i zrobię znów tak samo. Zobaczymy które wyrosną. Dam znać jak się uda
Zanim zaciągniesz zobowiązanie w banku - pomyśl, czy nie możesz zaoszczędzić potrzebnej gotówki biuro kredytowe warszawa, ewentualnie pożyczyć od rodziny.
Hey,
proszę bardzo http://www.youtube.com/watch?v=BieelvE_ZPI
ale ja sadziłam i w ten sposób, i wprost do ziemi, z mlekiem i bez w sumie 5, niestety wszystkie teraz trafiły do kosza... :/
za to mam śliczne małe liczi
proszę bardzo http://www.youtube.com/watch?v=BieelvE_ZPI
ale ja sadziłam i w ten sposób, i wprost do ziemi, z mlekiem i bez w sumie 5, niestety wszystkie teraz trafiły do kosza... :/
za to mam śliczne małe liczi
- kaczmar005
- 200p
- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Kontakt:
Stosując te porady mój kokos zaczął kiełkować
http://3.bp.blogspot.com/-MHeIJ2FpQQE/U4dho8n6aOI/AAAAAAAAEP8/kNvbjCVtVfw/s1600/zdjęcie.JPG
Linku nie da się uaktywnić,by zobaczyć zdjęcie należy go skopiować i wpisać w przegladarkę./KaRo
http://3.bp.blogspot.com/-MHeIJ2FpQQE/U4dho8n6aOI/AAAAAAAAEP8/kNvbjCVtVfw/s1600/zdjęcie.JPG
Linku nie da się uaktywnić,by zobaczyć zdjęcie należy go skopiować i wpisać w przegladarkę./KaRo
- kaczmar005
- 200p
- Kontakt:
Witajcie:)
Miesiąc temu postanowiłem mieć własnego kokosa od "nasionka"
Oto jak wyglądały moje przygotowania
kupiłem kokosa z dużą ilością mleczka kokosowego
Przygotowałem:
1. pojemnik na wodę,
2. ciepła woda
3. grzałka akwariowa 25 W
4. kokos oczywiście
Kokos musi być cały zanurzony więc użyłem świecznika kamiennego. Grzałkę nastawiłem na 35*C
4 dni się moczył, po czym umieściłem go w tym samym wiaderku, ale ponad powierzchnię wody i całość przykryłem reklamówką.
po miesiącu pokazał mi się taki oto widok
będę na bieżąco informował o postępach
PS nie wiem dlaczego ostatnie zdjęcie się nie otwiera...
Witaj,
Wstawiłeś ciut za duże zdjęcia, zmieniłem na mniejsze, oraz poprawiłem ostatnie - teraz już się otwiera
pozdrawiam, norbert76
Miesiąc temu postanowiłem mieć własnego kokosa od "nasionka"
Oto jak wyglądały moje przygotowania
kupiłem kokosa z dużą ilością mleczka kokosowego
Przygotowałem:
1. pojemnik na wodę,
2. ciepła woda
3. grzałka akwariowa 25 W
4. kokos oczywiście
Kokos musi być cały zanurzony więc użyłem świecznika kamiennego. Grzałkę nastawiłem na 35*C
4 dni się moczył, po czym umieściłem go w tym samym wiaderku, ale ponad powierzchnię wody i całość przykryłem reklamówką.
po miesiącu pokazał mi się taki oto widok
będę na bieżąco informował o postępach
PS nie wiem dlaczego ostatnie zdjęcie się nie otwiera...
Witaj,
Wstawiłeś ciut za duże zdjęcia, zmieniłem na mniejsze, oraz poprawiłem ostatnie - teraz już się otwiera
pozdrawiam, norbert76
Wodę podczas kiełkowania dalej grzałeś do 35 ? Ile mogło mieć powietrze wewnątrz wiadra ?
- kaczmar005
- 200p
- Kontakt:
W czasie upałów grzałkę wyłączałem teraz ustawiłem na 30*C i podobna panuje wewnątrz "inkubatora".
Nie miałeś problemów z pleśnią ? Mi się po tygodniu zaczeła pojawiać na kokosie. I musiałem pryskać, nie wiem czy to nie zaszkodzi kokosowi.