ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mata78
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 lip 2009, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: ABC- cebula z rozsady

Post »

Mam posianą czerwonę Wentę i białą Elody f.Vilmorin, taką naprawdę białą, wygląda jak wiecznie młoda :lol:
Posadziłam do wielodoniczek: 3x3x5 cm , niestety nie wiedziałam,że sieje się po jednym nasionie i siałam po kilka no i teraz mam roblem...
Zachęcił mnie post o tym,że z rozsady cebula jast ładniejsza i dorodniejsza.
Cebula wzeszała po 5-7 dniach, ale absolutnie nie wiem jak się pikuje cebulę, to chyba niemożliwe?!
Dziś pousuwałam niektóre siewki pozostawiając najbardziej obiecujące i ku mojemu zdziwieniu: to coś tygodniowe ma tak samo długi korzonek jak szczypiorek!Więc jak to pikować?przy tym rozdzielając rośliny?
Chyba ze względu na ubytki dosieję trochę , tym razem po jednym nasionie.
aha i mam pytanie: kiedy przycinać?
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i zaczęły się problemy ;:223
Cebula i por ładnie poschodziły, jednak na jednych i drugich zaczęły przysychać same czubki. Czy tak ma być, czy może jest im za mokro albo za ciepło?
Pozdrawiam, Monika
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

smonika jeżeli zwróciłaś uwagę na specyficzny sposób kiełkowania porów i cebuli to możesz się już przestać martwić. Rośliny kiełkują "zgięte w połowie" a następnie część z łupiną nasienną wyprostowuje się i zaczyna rosnąć ku górze. Następnie łupina nasienna sama odpada i zostaje nam "zaschnięta" końcówka liścia. Najlepiej wklej fotkę, gdyż może się okazać, że jednak coś złego dzieje się z roślinkami.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mata78 odnośnie przycinania patrz lekcja 3 i uwaga Adama z 8.03.2010r.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ankha W zasadzie Adam odpowiedział na Twoje pytanie ale spotkałem się w kilku publikacjach, że można wysadzać do gruntu nawet po 2-3 roślinki razem (bez rozsadzania). Oczywiście cebule będą mniejsze ale powinny urosnąć. Ja spróbuję i tam gdzie wzeszły po 2 nasiona nie będę usuwał słabszej siewki. Może zwiększę tylko nieco odległość w rzędzie między kolejnymi roślinami.
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Post »

Jeszcze tylko dwa pytania - czy może rosnąć w tej małej komórce do wysadzenia do gruntu, i czy trzeba ją zasilać nawozem i kiedy zacząć. Mam ziemię jak na zdjęciu, do wysiewów i pikowania.
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Od: 25 sty 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

mata78 - cebula elody jest cebulą ozimą ,przycinac jak ma 20-25cm , do 15 cm przyciąc -nie częsciej niz co tydzien
ankha - cebula moze rosnąc w tej samej wielodoniczce , jak juz chcesz koniecznie nawizic takie małe roslinki to bo podlewania daj troche biohumusu w płynie do podlewania - 1/4 tego co pisze na opakowaniu .
smonika - tak jak przemek mówi cebule i pory mają ,,kolanka '' i jak sie kolanko wyprostuje to odpadnie i roslina się zaczyna zasuszac aby nie dostac chorób
Awatar użytkownika
mata78
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 lip 2009, o 10:36
Kontakt:

Post »

Dzięki Adam , jesteś nieoceniony !!! ;:63
Wiem,że Elody jest ozima , ale nie wiem czemu jakoś na kupowanie nasion i sadzenie bierze mnie na wiosnę :;230
Jesieną o tym nie myślę :)
Ale wydaje mi się,że nic się nie stanie jak posadzę na początku kwietnia piękną rozsadę cebuli na pole, przymrozki wszakże jej nie groźne...
Jak na razie już mnie zaskakuje na etapie 15 cm wys.nie wiem,czy każda cebula tak ma ( bo do tej pory siałam tylko siedmiolatkę do gruntu), ale ta już ma jakby małe cebulki,a przynajmniej zgrubienia podobne do cebuli.
Wiem to, bo niestety musiałam przerzedzić szeregi za gęsto posianej.
Z przyjemnością będę relacjonować przebieg uprawy :)
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p

Post »

Przemku i Adamie- dziękuję za odpowiedzi. Uspokoiliście mnie troszeczkę, ale na wszelki wypadek zamieszczam zdjęcie cebulki. Obrazek
W sobotę biorę się za rozsadzanie tego gąszczu :roll:
Pozdrawiam, Monika
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p

Post »

Jeszcze raz dziękuję :wit
I mam jeszcze jedno pytanie - kiedy można rozsadę przenieść do tunelu foliowego, w którym jest jeszcze namiot z folii bąbelkowej? Jaką temperaturę w nocy wytrzymają młode cebulki i pory?
Pozdrawiam, Monika
hope
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lut 2010, o 20:16

Post »

Witajcie zakupilam nasionka gigantycznej cebuli podobno ma miec 1kg zobaczymy :roll: ale w czym rzecz:) Na opakowaniu pisze ze mona ja wysadzac bardzo wczas prosto do gruntu, na razie zasialam kilka nasionek w domu zeby sprawdzic czy wyjda i juz po kilku dniach pojawily sie pierwsze zielone kropki wiec cos rosnie ;:138 zastanawiam sie czy nie lepiej nie wstrzymac sie z wysiewem do gruntu i lepiej zasadzic je z rozsady. Jak myslicie to juz by chyba byla w takim razie pora na sianie na rozsade i jak to jest z taka cebula kiedy powinno sie ja przycicnac?
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Od: 25 sty 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

cebula z rozsady to za 3 tyg. powinna byc juz sadzona do gruntu , teraz to ci tylko zostaje wysiew wprost do gruntu . a o przycinaniu jak poszukasz to znajdziesz ;:14
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50

Post »

Witam!
Mam mały, albo duży problem. Moja rozsada cebuli zaczeła się trochę kłaśc, nie cała, ale tak w 40-50%.
Jaka może byc przyczyna?

Pozdrawiam :wink:
U Kubusia na wsi-Mój ogródek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”