Actinidia (Kiwi) uprawa z nasion
- camillo1718
- 100p
- Od: 27 maja 2007, o 23:37
Uprawa kiwi?
Mam pytanie: w jaki sposób można wyhodować roślinę kiwi ? Są jakieś skuteczne metody ? Proszę o wskazówki. 

- camillo1718
- 100p
:/
A z owoców dostępnych w sklepach?
- camillo1718
- 100p
:/
Spróbuje może się uda
Się zobaczy

Można też z pestek, ja tak zrobiłem i urosło ładne kiwi 
Rośnie intensywnie tylko przez jakiś okres - następnie na kilka miesięcy zrzuca wszystkie liście i zostaje tylko suchy "badyl", tak, że wygląda, że roślinka uschła. Później wypuszcza nowe liście i wszystko wraca do normy ;)
Kiwi na początku jest sztywne i rośnie pionowo, z czasem zaczyna rosnąć szybciej i zamienia się w pnącze.
Co do owoców - nie doszedłem jeszcze do tego, nie wiem, czy da się je wyhodować w warunkach domowych, ale czytałem, że są rośliny męskie i zeńskie więc trzeba mieć conajmniej dwie roślinki.

Rośnie intensywnie tylko przez jakiś okres - następnie na kilka miesięcy zrzuca wszystkie liście i zostaje tylko suchy "badyl", tak, że wygląda, że roślinka uschła. Później wypuszcza nowe liście i wszystko wraca do normy ;)
Kiwi na początku jest sztywne i rośnie pionowo, z czasem zaczyna rosnąć szybciej i zamienia się w pnącze.
Co do owoców - nie doszedłem jeszcze do tego, nie wiem, czy da się je wyhodować w warunkach domowych, ale czytałem, że są rośliny męskie i zeńskie więc trzeba mieć conajmniej dwie roślinki.
A jak to dokładnie można z pestek wyhodować?wirtual24 pisze:Można też z pestek, ja tak zrobiłem i urosło ładne kiwi![]()
Bo po przeczytaniu tematu bardzo mi się spodobał pomysł

Niestety nie wiem jakie to musi mieć warunki itp. więc jeśli mógłbym dostać jakieś szczegóły byłbym wdzięczny

Pozdrawiam!
Nic dwa razy się nie zdarza, ale jeśli coś zdarzyło się dwa razy, z pewnością zdarzy się też trzeci
<P. Coelho>
<P. Coelho>
Nie potrzebuje jakichś specjalnych warunków. Trochę pestek z kiwi wrzucasz do doniczki z ziemią uniwersalną, gdy już wszystkie wykiełkują, zostawiasz najładniejszą roślinkę, resztę wyrywasz.mksiazek pisze: A jak to dokładnie można z pestek wyhodować?
Bo po przeczytaniu tematu bardzo mi się spodobał pomysł
Niestety nie wiem jakie to musi mieć warunki itp. więc jeśli mógłbym dostać jakieś szczegóły byłbym wdzięczny![]()
Jeśli liczysz na owoce, musisz mieć rośl. męską i żeńską, niestety nie znam sposobu (i nie wiem czy taki istnieje) na rozpoznanie jeszcze zanim zakwitną.
Życzę powodzenia i pozdrawiam.
- camillo1718
- 100p
Kiwi hodowla , uprawa
Witam! od kilku miesięcy męczę się z próbą wyhodowania bądź uprawy kiwi. Tygodniami biegałem po sklepach i kwiaciarniach w poszukiwaniu drzewka kiwi lecz było to daremne.
Kilka miesięcy meczę sie juz z próba wyhodowania kiwi z nasiona lecz to jest również znikome.
Czy jest może jakaś osoba na tym forum co hoduje już kiwi i byłby w stanie podzielić sie nią? Chodzi mi o szczep tzn. gałązkę. Czy jest tu taka osoba? ? ?

Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !
Częściowo poprawiłem.
Admin
Kilka miesięcy meczę sie juz z próba wyhodowania kiwi z nasiona lecz to jest również znikome.
Czy jest może jakaś osoba na tym forum co hoduje już kiwi i byłby w stanie podzielić sie nią? Chodzi mi o szczep tzn. gałązkę. Czy jest tu taka osoba? ? ?

Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !
Częściowo poprawiłem.

Admin
Pozdrowienia dla WSZYSTKICH!!!!