Forsycja - rozmnażanie,ukorzenianie
Re: Forsycja_rozmnażanie
Zrobiłam dokładnie tak samo jakPauzalkaprosto do ziemi w ogrodzie gdzieś gdzie jest wiecej cienia i wilgotna ziemia.Korzenie puszcza tak samo szybko jak wierzba.
A ja swoją forsycję kupiłem prawie 2 miesiące temu zapakowaną tak jak się często sprzedaje róże tj. przyciętą nisko, bez liści, z korzeniami zawiniętymi w worek. Problem w tym, że nie miałem czasu jej wsadzić do gruntu i ona teraz myśli, że już wiosna. Wypuściła zieloniutki pęd z listkami.
Co Waszym zdaniem lepiej w tej sytuacji zrobić, wystawić ją na mrozy czy przezimować w donicy na parapecie?
Jedno i drugie rozwiązanie wydaje mi się potencjalnie zabójcze.
Co Waszym zdaniem lepiej w tej sytuacji zrobić, wystawić ją na mrozy czy przezimować w donicy na parapecie?
Jedno i drugie rozwiązanie wydaje mi się potencjalnie zabójcze.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Najlepiej byłoby zadołować, okryć jedliną i nasypać na to śniegu ( śnieg jest najlepszą pierzynką),
część zdrewniała nie powinna ucierpieć i na wiosnę jak wysadzisz odbije z sadzonki na pewno
część zdrewniała nie powinna ucierpieć i na wiosnę jak wysadzisz odbije z sadzonki na pewno
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- anesse81
- 200p
- Od: 2 lut 2011, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja próbowałam rozmnożyć forsycję w zeszłym roku i lipa! Sąsiadka powiedział, że można ją rozmnożyć tylko przez odkłady. Na wiosnę spróbuję jeszcze raz, ale może z ukorzeniaczem.
Natnij teraz patyków. Tak długości i grubości ołówka. Zwiąż w pęczek (zielonym do góry)
Dolne cięcie pod pączkiem, górne nad.
Owiń to parę razy srajtaśmą, pokrop wodą, wsadź w torebkę strunową i włóż na spód lodówki.
Na wiosnę jak rozmarznie wetknij do gleby tak, aby tylko jeden szczytowy pączek wystawał.
Edyt.: oczywiście wetknij pojedynczo, nie cały pęczek, Boże broń
Dolne cięcie pod pączkiem, górne nad.
Owiń to parę razy srajtaśmą, pokrop wodą, wsadź w torebkę strunową i włóż na spód lodówki.
Na wiosnę jak rozmarznie wetknij do gleby tak, aby tylko jeden szczytowy pączek wystawał.
Edyt.: oczywiście wetknij pojedynczo, nie cały pęczek, Boże broń
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja ciąłem forsycję wiosną, i nie sprzątnąłem wszystkich gałązek.
Jesienią zobaczyłem dwie piękne roślinki, i gdy je wykopałem, to miały mnóstwo korzonków, oraz ładnie podrosły im pędy.
Jesienią zobaczyłem dwie piękne roślinki, i gdy je wykopałem, to miały mnóstwo korzonków, oraz ładnie podrosły im pędy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Ja rozmnażałem forsycję już 3 razy. Bardzo łatwo sie ukorzenia.
Zawsze po kwitnieniu, patyki ok. 30 cm - zostawiam po 3-4 listki, koniec do ukorzeniacza i w wilgotną ziemię.
Na jesieni są już świetnie ukorzenione, a następnej wiosny nowe pędy idą jak burza.
Zawsze po kwitnieniu, patyki ok. 30 cm - zostawiam po 3-4 listki, koniec do ukorzeniacza i w wilgotną ziemię.
Na jesieni są już świetnie ukorzenione, a następnej wiosny nowe pędy idą jak burza.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- anesse81
- 200p
- Od: 2 lut 2011, o 16:40
Zrobiłam tak jak mirek napisał ucięłam gałązki i owinęłam srajtaśmą ( to dobre ) chcę stworzyć żywopłocik z forsycji. Zobaczymy
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No wiosną po kwitnieniu przycinałemWaleria pisze:Dlaczego wiosną? Chyba po kwitnieniu, bo inaczej nie ma sensu.
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
W ubiegłym roku, na początku maja z forsycji powycinałam tzw. wilki (krzak robił się zbyt wielki), ponieważ były długie zrobiłam z nich "łuki" nad grządki z ogórkami i przykryłam agrowłókniną. Prawie wszystkie się przyjęły- usuwając obumarłe krzaczki ogórków wyrywałam również ukorzenione patyki forsycji.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Ciekawy sposób na rozmnażanie, może się też skuszę, ja mam co prawda forsycję miniaturkę (ponoć), ale chyba spróbuję
pozdrawiam
Ilona
pozdrawiam
Ilona
Witam
Kusi mnie aby naciąć sobie kilka gałązek do wazonu (tęsknota za wiosną ),
a jak puszczą korzonki to wiosną np. w maju posadzić do ziemi,
ewentualnie w między czasie posadzić do doniczki
Co Wy na to Bo jakoś nie chcą mi się ukorzenić jak je "wcisnę do ziemi", a sąsiadce bez problemu :x
Kusi mnie aby naciąć sobie kilka gałązek do wazonu (tęsknota za wiosną ),
a jak puszczą korzonki to wiosną np. w maju posadzić do ziemi,
ewentualnie w między czasie posadzić do doniczki
Co Wy na to Bo jakoś nie chcą mi się ukorzenić jak je "wcisnę do ziemi", a sąsiadce bez problemu :x
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7