Świerk - SZKODNIKI
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
'SUBSTRAL' to logo firmy.Logiem oznaczane są nawozy (płynne , krystaliczne i o spowolnionym działaniu) , środki ochrony roślin i inne produkty.Także Aliete 80 WP,preparat działający układowo,stosowany między innymi przeciw fytoftorozie. Samo logo wydrukowane jest dużymi jaskrawymi literami.Natomiast nazwa produktu jest mało widoczna.
Powoduje to wiele nieporozumień w sklepach ogrodniczych.
Powoduje to wiele nieporozumień w sklepach ogrodniczych.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Świerk - SZKODNIKI
Witam, jestem tu po raz pierwszy i od razu proszę o pomoc. Mój świerk normalnie marnieje w oczach. Posadzony rok temu, ładnie się przyjął, wypuścił nowe pędy, a teraz żółknie i przysycha. Zaczyna się to jakby od dołu i od pnia, najpierw przysychają starsze gałązki. Poprzedni świerk wsadzony w tym samym miejscu usechł całkowicie i widzę, że z tym dzieje się to samo.
Ponadto coś złego dzieje się z tujami brabant, nie wiem czy nie przeszło to z tego świerka bo dotyczy tych w jego sąsiedztwie.
Czy to fytoftoroza? Czy da się jakoś z tym walczyć?
Dzisiaj zacząłem się temu dokładniej przyglądać i na gałązce znalazłem takie małe robaczki. Coś jakby mszyce tylko mniejsze. Ale o tej porze roku?
P/S
Nikt mi nie odpowiada, chociaż wielu przegląda. Jak coś zrobiłem nie tak to walić od razu. Skasuję wątek i się pożegnam.
Ponadto coś złego dzieje się z tujami brabant, nie wiem czy nie przeszło to z tego świerka bo dotyczy tych w jego sąsiedztwie.
Czy to fytoftoroza? Czy da się jakoś z tym walczyć?
Dzisiaj zacząłem się temu dokładniej przyglądać i na gałązce znalazłem takie małe robaczki. Coś jakby mszyce tylko mniejsze. Ale o tej porze roku?
P/S
Nikt mi nie odpowiada, chociaż wielu przegląda. Jak coś zrobiłem nie tak to walić od razu. Skasuję wątek i się pożegnam.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
- renia831
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 maja 2007, o 15:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Tak to jest mszyca świerkowa zielona. należy ja zwalcza srodkami na mszyce np . Piromor, a szczegolnie wtedy gdy pojawiaja sie formy uskrzydlone ktore moga przelatywac na inne drzewa. A wiosną bym obcieła te gałezie co sa uszkodzone przez żerowanie tych owadów i spaliła. A potem pozostaje systematyczny oprysk.
życzę powodzenia w walce z mszycami
Tak to jest mszyca świerkowa zielona. należy ja zwalcza srodkami na mszyce np . Piromor, a szczegolnie wtedy gdy pojawiaja sie formy uskrzydlone ktore moga przelatywac na inne drzewa. A wiosną bym obcieła te gałezie co sa uszkodzone przez żerowanie tych owadów i spaliła. A potem pozostaje systematyczny oprysk.
życzę powodzenia w walce z mszycami
Mszyce już wybite. Za radą sprzedawcy z centrum ogrodniczego potraktowałem drzewka telstarem. Szkoda, że tak późno zauważyłem, bo mszyce dokonały zniszczenia dosłownie w ciągu tygodnia.
Ale trudno, jako rekompensatę posadziłem sobie parę cyprysów kolumnowych i kilka krzaków borówki amerykańskiej. Mam nadzieję, że pies ich nie zeżre.
Teraz rozglądam się za jakimiś niedużymi bylinami, najlepiej żeby kwitły możliwie jak najdłużej bo chce je posadzić wzdłuż podjazdu a to dość reprezentacyjne miejsce. Do tej pory sadziłem tam bratki, kwitły cały sezon tyle, że co roku zabawa od nowa.
Ale trudno, jako rekompensatę posadziłem sobie parę cyprysów kolumnowych i kilka krzaków borówki amerykańskiej. Mam nadzieję, że pies ich nie zeżre.
Teraz rozglądam się za jakimiś niedużymi bylinami, najlepiej żeby kwitły możliwie jak najdłużej bo chce je posadzić wzdłuż podjazdu a to dość reprezentacyjne miejsce. Do tej pory sadziłem tam bratki, kwitły cały sezon tyle, że co roku zabawa od nowa.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Do walki z nimi powinno przystąpić sie zimą by zniszczyć zimujące larwy,bo to one wiosną rozpoczynaja żerowanie.
Po kilku latach żerowania galasy doprowadzaja do zamarcia drzewa.
Opryskuje sie drzewa preparatem olejowym np: Promanal 60 EC.
Wiosną ,w trakcie tworzenia się galasów tj kwiecień-maj używa się preparatu układowego np: Confidor 200 SL, Mospilan 20 SP, Provado Plus AE.
Gdy galasów jest bardzo dużo,drzewo można podlać preparatem
Confiodor 200SL.
Po kilku latach żerowania galasy doprowadzaja do zamarcia drzewa.
Opryskuje sie drzewa preparatem olejowym np: Promanal 60 EC.
Wiosną ,w trakcie tworzenia się galasów tj kwiecień-maj używa się preparatu układowego np: Confidor 200 SL, Mospilan 20 SP, Provado Plus AE.
Gdy galasów jest bardzo dużo,drzewo można podlać preparatem
Confiodor 200SL.