a i tak dużo wyższą niż folia ogrodowa. Dużo, firmowych małych szklarni jest robione z tego materiału. Dodatkowo szyby są firmowo zmatowione, a to jak wiadomo dość skutecznie ogranicza ilość światła.myszaa pisze:Ma niższą przepuszczalność światła,
Poliwęglan - czy nadaje się na pokrycie szklarni?
Re: Poliwęglan - czy nadaje się na pokrycie szklarni?
Firmy oferujące poliweglan podają przepuszczalność światła w granicach 65-85%. A jaką ma folia.
A może ktoś ma już taką szklarnie i chciałby się wypowiedzieć jak rosną w niej rośliny np. pomidory, pelargonie, siewki kwiatów jednorocznych itp? To była by bardzo cenna informacja.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam szklarnię, którą oszkliłem szkłem z odzysku okien rozbiórkowych, pewnie popełniłem błąd, bo są różne szkła i do obiektów ogrodniczych mają specjalny skład chemiczny. Pewnie, też tak może być plastikiem, kiedyś poliwęglan szybko matowiał i coraz mniej przepuszczał światła. Ale technologia idzie do przodu i są coraz lepsze parametry. Więc, jeśli ktoś ma poliwęglan, to zależy jeszcze jaki i od tego będzie zależało powodzenie w uprawie.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Ja też miałam swoją pierwszą szklarenkę z okien i bardzo dobrze rosły roślinki i kwitły. To były okna ok.20 letnie. Niektóre miały podwójną szybe ale takie dałam na boczne sciany.
Cosik źle zrobili.
Albo poliwęglan jest zbyt ciasno spasowany, np. brak dylatacji. lub konstrukcja drewniana nie ma odpowiedniej sztywności.
Albo poliwęglan jest zbyt ciasno spasowany, np. brak dylatacji. lub konstrukcja drewniana nie ma odpowiedniej sztywności.
Moje szklarenka jak jest pozamykana to nic nie słychac, natomiast jak pootwieram okna to gdy wieje szklarnia się"odzywa".
Wiatr wchodzi do środka no i są takie podmuchy co powodują jakiś tam dzwięk.
Wiec może jest tez za dużo szpar a moze za ciasno poukładane płyty. To musi fachowiec określić, ja pisze o swoich doświadczeniach ze szklaną szklarnią.
Wiatr wchodzi do środka no i są takie podmuchy co powodują jakiś tam dzwięk.
Wiec może jest tez za dużo szpar a moze za ciasno poukładane płyty. To musi fachowiec określić, ja pisze o swoich doświadczeniach ze szklaną szklarnią.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 wrz 2013, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Stoję przed podobnym dylematem jak założyciel tego wątku, zastanawiam się jednak poważnie nad zastosowaniem do pokrycia szklarni pleksi SDP Alltop ze względu na przepuszczalność UV.
Zastanawia mnie tylko te 98-99% przepuszczalności światła dla 6 letniego poliwęglanu u GrzegorzaR jeżeli producent podaje do 85% dla płyt nowych.
Zastanawia mnie tylko te 98-99% przepuszczalności światła dla 6 letniego poliwęglanu u GrzegorzaR jeżeli producent podaje do 85% dla płyt nowych.
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
żaden poliwęglan nie ma takiej przepuszczalności światła max to około 85%GrzegorzR pisze:Przepuszcza ok 98-99%, więc w czym problem. Mam kryty poliwęglanem ogród zimowy. Bez śladu uszkodzeń po 6 latach.
efelinka988 pisze:oj to bieda... czeka mnie rozmowa z "fachowcami"... Tak myślałam że to nie jest normalne. A czy dałoby się to jakoś naprawić?
Dopytuje się bo jak będę rozmawiać to przynajmniej będę w temacie
efekt trzasków jest normalną pracą kurczenia się i rozszerzania płyt oraz pewnie jeszcze do tego drewna szczególnie na większych powierzchniach . płyty powinny mieć około 1 cm luzu na swobodną pracę , to że występują trzaski jest spowodowane tym że nie pracują płynnie , ale stopniowo - taki urok połączenie drewna i poliwęglanu ..
Nooo markonix napisz coś jeszcze o tych szklarniach, bo masz pojęcie o tym
Mnie to zastanawia czy te 85% wystarcza dla roślin rabatowych do kwitnięcia i normalnego rozwoju(żeby rośliny "nie wybiegały").
Mnie to zastanawia czy te 85% wystarcza dla roślin rabatowych do kwitnięcia i normalnego rozwoju(żeby rośliny "nie wybiegały").
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Akurat szklarnie to miałem pokrytą folią , a poliwęglanem mam zadaszony taras .....
Co do wybiegania roślin to raczej się tym nie przejmuj , wystarczy im światła szczególnie jeśli umieścisz szklarnię w miarę słonecznym miejscu - przy bardzo mocnym nasłonecznieniu takie obniżenie przepuszczalności nawet jest pożądane nie będzie tak gorąco .
efelinka988 zapomniałem dopisać że mocnym źródłem trzasków są również zamontowane rynny - szczególnie plastikowe .
Co do wybiegania roślin to raczej się tym nie przejmuj , wystarczy im światła szczególnie jeśli umieścisz szklarnię w miarę słonecznym miejscu - przy bardzo mocnym nasłonecznieniu takie obniżenie przepuszczalności nawet jest pożądane nie będzie tak gorąco .
efelinka988 zapomniałem dopisać że mocnym źródłem trzasków są również zamontowane rynny - szczególnie plastikowe .
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 wrz 2013, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie pozostaje mi nic innego jak zgodzić się z kolegą markonix co do ilości światła, mało tego te 85% wystarczy nawet dla większości kaktusów, a co dopiero naszym "rabatowym".
Oczywiście jeżeli chodzi o kaktusy słowo "wystarczy" nie jest równoznaczne ze słowem "oświetlenie optymalne" chociaż znam kilka kolekcji gdzie pod takim zadaszeniem kaktusy wspaniale rosną i kwitną!
Oczywiście jeżeli chodzi o kaktusy słowo "wystarczy" nie jest równoznaczne ze słowem "oświetlenie optymalne" chociaż znam kilka kolekcji gdzie pod takim zadaszeniem kaktusy wspaniale rosną i kwitną!
- iwek
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
Odnawiam wątek.Miałam szklarnię foliową kupioną niestety zimy nie przetrwała.Myślę o szklarni z poliwęglanu kupionej tylko do złożenia czyli z całym korpusem plus poliwęglan.Jestem nowicjuszką w szklarniach podpowiedzcie mi czy warto a może gdzie kupowaliście?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki