Dobry początek - ogród diya3
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na naszym forum na pewno znajdziesz mnóstwo pomysłów ,porad. Piękne ogrody naszych forumowiczów mogą zainspirować niejednego! Pooglądaj tylko i nadsyłaj nam zdjęcia coraz piękniejszego Twojego ogrodu. Gratuluję Ci udanego początku.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Re: Dobry początek
Nawet do rymu piszeszdiya3 pisze: stoi już stół i ławka zrobione przez mojego zdolnego Sławka,
Powodzenia w pracach i przyjemnościach ogródkowych !!!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- diya3
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 sty 2007, o 14:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dobry początek
lila- późnym wieczorem na działce często słychać tuptanie jeży, czasem są to całe rodziny-widok i odgłosy niesamowite, niestety, tylko kilka razy zdarzyło się nam przebywać tam do późnego wieczora, brak użytkowego domku w tej chwili i częste wieczorne mgły nad tym mokrym terenem nie zachęcają do tego, klimaty są wtedy jak w angielskim filmie grozy
yaro-bardzo chętnie podzielę się z Tobą tymi pierwiosnkami, czekam na jakieś namiary bliżej wiosny, pozdrowienia!
chatte-na pewno prześlę nowe zdjęcia, bo na działce rośnie już ,,tłum'' nowych roślin:
krzewuszki, żylistek,budleye, perukowiec, liliowce,języczka, perovski, iglaki, borówki, no i piękne róże, / o mniejszych roślinach nie wspominając, jeżyki bywają ,,przebiegiem''i nie wiem czy ten ,,mój'' też odwiedza działkę
agrazka -ten piękny świerk, to jedna z przyczyn wyboru tej właśnie działki,zdjecia nie oddają jego uroku i..zapachu igieł, twoje sa mniejsze, ale za to kilka, już sobie mogę je wyobrazić, a może sa gdzieś na zdjęciach, chętnie zobaczę, czekam na fotki
yaro-bardzo chętnie podzielę się z Tobą tymi pierwiosnkami, czekam na jakieś namiary bliżej wiosny, pozdrowienia!
chatte-na pewno prześlę nowe zdjęcia, bo na działce rośnie już ,,tłum'' nowych roślin:
krzewuszki, żylistek,budleye, perukowiec, liliowce,języczka, perovski, iglaki, borówki, no i piękne róże, / o mniejszych roślinach nie wspominając, jeżyki bywają ,,przebiegiem''i nie wiem czy ten ,,mój'' też odwiedza działkę
agrazka -ten piękny świerk, to jedna z przyczyn wyboru tej właśnie działki,zdjecia nie oddają jego uroku i..zapachu igieł, twoje sa mniejsze, ale za to kilka, już sobie mogę je wyobrazić, a może sa gdzieś na zdjęciach, chętnie zobaczę, czekam na fotki
- diya3
dobry początek
no tak, od razu widac, że ,,śrubki'', czyli praca z komputerem to nie mój żywioł
napisałam wczesniej post, którego nie wysłaŁam... nadrabiam szybciutko
WITAM MIŁO WSZYSTKICH!
NIE BYŁO MNIE TU TROCHĘ, A KIEDY DZIŚ WESZŁAM NA STRONKĘ, AŻ MI DECH ZAPARŁO-TYLE MIŁYCH POSTÓW ZA KTÓRE WAM DZIĘKUJĘ, TO ZAWSZE DODAJE SKRZYDEŁ
teraz kilka odpowiedzi:
Erazm-działka ma 580m, a jeż uratowany z beczki wkopanej w ziemię, osłabiony ale po krótkim odpoczynku w truskawkach potuptał sobie korzystajac z tego, że poszłam poszukać mu czegoś do zjedzenia
napisałam wczesniej post, którego nie wysłaŁam... nadrabiam szybciutko
WITAM MIŁO WSZYSTKICH!
NIE BYŁO MNIE TU TROCHĘ, A KIEDY DZIŚ WESZŁAM NA STRONKĘ, AŻ MI DECH ZAPARŁO-TYLE MIŁYCH POSTÓW ZA KTÓRE WAM DZIĘKUJĘ, TO ZAWSZE DODAJE SKRZYDEŁ
teraz kilka odpowiedzi:
Erazm-działka ma 580m, a jeż uratowany z beczki wkopanej w ziemię, osłabiony ale po krótkim odpoczynku w truskawkach potuptał sobie korzystajac z tego, że poszłam poszukać mu czegoś do zjedzenia
- diya3
dobry pocvzatek
Nela-dzięki za miłe słowa, ja też chętnie ,,buszuję'' po postach,,ogródkowych''
jakja-witaj Jacku! zgadłeś, to rzeczywiście ..Lisek'',pozdrawiam krajana!
aurynka-lubię te irysy, mam też niebieskie jak chabry z dużymi kwiatami, porozsadzałam w kilku miejscach, czekam aż zakwitną, może polecisz mi jakieś odmiany o białych kwiatach ? , świerk posadzony przez poprzedniego właściciela/dzięki mu za to
Mariola -działka wciągnęła mnie na dobre,,,ciagnę ten wóz'' z przyjemnością, mam nadzieję,że tak mi zostanie
aniawaj-aniu, już znalazłam kilka inspiracji, czekam na wiosnę,żeby nadać im ksztalt
Nalewka- tak jakoś samo wyszło
andre- ciesze się z twojej opinii, nie widziałes tej mojej dzialki po zakupie, naprawdę ugór, ten widoczny na zdjęciu placyk aż do ławki to był busz chwastów, resztki szkła i duża szklarnia pozbawiona części szyb, na twoim ugorze stworzysz sobie na pewno coś fajnego
wtedy tak miło będzie popatrzeć na swoje włości i odrobinkę odpocząć:D
jakja-witaj Jacku! zgadłeś, to rzeczywiście ..Lisek'',pozdrawiam krajana!
aurynka-lubię te irysy, mam też niebieskie jak chabry z dużymi kwiatami, porozsadzałam w kilku miejscach, czekam aż zakwitną, może polecisz mi jakieś odmiany o białych kwiatach ? , świerk posadzony przez poprzedniego właściciela/dzięki mu za to
Mariola -działka wciągnęła mnie na dobre,,,ciagnę ten wóz'' z przyjemnością, mam nadzieję,że tak mi zostanie
aniawaj-aniu, już znalazłam kilka inspiracji, czekam na wiosnę,żeby nadać im ksztalt
Nalewka- tak jakoś samo wyszło
andre- ciesze się z twojej opinii, nie widziałes tej mojej dzialki po zakupie, naprawdę ugór, ten widoczny na zdjęciu placyk aż do ławki to był busz chwastów, resztki szkła i duża szklarnia pozbawiona części szyb, na twoim ugorze stworzysz sobie na pewno coś fajnego
wtedy tak miło będzie popatrzeć na swoje włości i odrobinkę odpocząć:D
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Zazdroszczę Ci Diya jeżowego towarzystwa. Bardzo lubię te stworzonka, a one tak rzadko
przechodzą koło mojego ogródka i prawie na pewno do niego nie zaglądają
Skoro jak piszesz, masz już "tłum" roslin, to mozna powiedzieć, że jesteś zaawansowanym działkowiczem Zatem wiosną mozna spodziewać się "tłumu" zdjęć?
przechodzą koło mojego ogródka i prawie na pewno do niego nie zaglądają
Skoro jak piszesz, masz już "tłum" roslin, to mozna powiedzieć, że jesteś zaawansowanym działkowiczem Zatem wiosną mozna spodziewać się "tłumu" zdjęć?
Ja też sobie dziś troche pooglądałam bardzo mi sie podoba świerk- rewelacja tylko pozazdrościć rozmiaru, działka jest taka jak moja wcale nie za mała, pomieścisz sporo roślin, tylko trzeba z głową projektować -ja to wiem dzisiaj. ale przecież zawsze mozna poprzesadzać.Cekamy na wiosenne zdjęcia ;:6
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna
- diya3
Grażynko! może dasz mi kilka dobrych rad o obsadzaniu ogródka,
na razie staram sie sadzić rośliny po bokach działki, środek to dróżka, od drożki cały środek po lewej stronie zostawiłam na trawnik, z prawej od połowy rosną drzewa i krzewy owocowe, te krzewy porzeczek są też granicą działki po tej stronie a bliżej domku zrobiłam 2 miejsca obsadzone roślinnością, no i klomb pod jabłonką, wszystko jest jak najbardziej naturalne/skracają też optycznie długą dzialkę i oddzielaja drugą, bardziej kameralną , mniejszą część działki, z dużą ławą i miejscem na opalanie- jak znajdzie się trochę czasu 8) /
to widok spod jabłonki na mniejszą, kameralną część
a to widok większej części, choć może być mylący,bo nie mamy ogrodzenia między działkami/na razie nie było takiej potrzeby, bo sasiadów po obydwu stronach mam ok/
widać więc część sąsiedniej dzialki.
zdjęcia niezbyt czytelne , ale chwilowo tylko takimi dysponuje
chętnie skorzystam z rad, co do zagospodarowania,
aha,-ten rządek pośrodku to peonie, rosną przy samej ścieżce
ewa
na razie staram sie sadzić rośliny po bokach działki, środek to dróżka, od drożki cały środek po lewej stronie zostawiłam na trawnik, z prawej od połowy rosną drzewa i krzewy owocowe, te krzewy porzeczek są też granicą działki po tej stronie a bliżej domku zrobiłam 2 miejsca obsadzone roślinnością, no i klomb pod jabłonką, wszystko jest jak najbardziej naturalne/skracają też optycznie długą dzialkę i oddzielaja drugą, bardziej kameralną , mniejszą część działki, z dużą ławą i miejscem na opalanie- jak znajdzie się trochę czasu 8) /
to widok spod jabłonki na mniejszą, kameralną część
a to widok większej części, choć może być mylący,bo nie mamy ogrodzenia między działkami/na razie nie było takiej potrzeby, bo sasiadów po obydwu stronach mam ok/
widać więc część sąsiedniej dzialki.
zdjęcia niezbyt czytelne , ale chwilowo tylko takimi dysponuje
chętnie skorzystam z rad, co do zagospodarowania,
aha,-ten rządek pośrodku to peonie, rosną przy samej ścieżce
ewa