Monstera dziurawa (Monstera deliciosa) - uprawa

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli chodzi o podwiązanie przeciwko spadnięciu to ja proponuję byś jednak pomyślał jak zabezpieczyć doniczkę gdyż samo podwiązywanie Monstery może jej zaszkodzić, musisz pozwolić by cała łodyga z liśćmi swobodnie zwisała w dół i sama się kształtowała jak chce rosnąć, myślę że lepiej zrobisz jak wkręcisz z tyłu w szafę grubszą śrubę(lub jakichś haczyk by dowiązać sznurek) i podwiążesz doniczkę do tej śruby a w doniczce od strony ściany dodatkowo połóż ciężkawy kamień, to będzie lepszy sposób niż podwiązywanie bo sznurek którym podwiązałeś może wrzynać się w roślinę a to jej nie będzie służyło. :D :D :D
teletubis
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 lut 2007, o 20:15
Kontakt:

Post »

hmmm spróbuję w takim razie zmodyfikować szafę... Mając na uwadze, że sznurki mogą kaleczyć roślinę przywiązałem je swobodnie tj. tak, żeby asekurowały monsterę gdyby postanowiła uczyć się latać. Gałęzie są dosyć ciężki, czy nie złamią się pod własnym ciężarem?
[Kuba] [no quote yet]
x-C-j
---

Post »

Raczej nie powinny, możesz je lekko podwiązać ale najpierw zrób np. z jakiegoś kawałka bawełnianego materiału literę U tzn. owiń na łodydze a dopiero potem do materiału dowiąż sznurek tak byś sznurkiem nie owijał łodygi na szmatce tylko dowiązał go do końców szmatki.
teletubis
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

dziękuję, tak zrobię:) jak tylko zdobędę materiał w jakimś rozsądnym kolorze ;) A jeśli postanowi zakwitnąć to pochwalę się zdjeciami.
[Kuba] [no quote yet]
teletubis
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

racja ;) zmienione...
a moze to taki małopolski zwyczaj, nazywać monsterę filodendronem? Przez lata ludzie ogladli ten kwiat i nikt nawet się nie zająknął, że go źle nazywam.
[Kuba] [no quote yet]
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

troszeczę zamieszam;moja monstera stoi na podłodze,podwiązana sznurkami(nawet duzą ich iloscią)do sufitu(haczyk )jak dotąd nie zauważyłam żadnych uszkodzeń na łodygach,gdybym jej pozwoliła rosnąć tak jak chce nie weszłabym do pokoju,teletubis jak długo wytrzyma twoja szafa?
pozdr Dorota
Moje storczyki
x-C-j
---

Post »

Wszystko zależy jaki to sznurek jak włóczka to nic jej nie będzie a jak jakiś który się wrzyna w tkankę zieloną to i tak po jakimś czasie zobaczysz jakie będą efekty podwiązania.
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sznurek typu' wyjęty z szortów',monstera ma 19 lat a wisi na nim ok.10 lat na razie bez szkód i niech tak zostanie.pozdrawiam
pozdr Dorota
Moje storczyki
x-C-j
---

Post »

Więc nie wrzynający się w roślinę taki może być nie ma przeciwwskazań a skoro nic się z nią nie dzieje to bardzo dobrze, może się nią pochwalisz by nam oczka zbielały? :D
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek zdięcie może nie najlepsze,ale jest, trochę się namęczyłam zanim udało mi sie je wkleić.Dzięki Przemo,zdięcie z tel kom nie można powiększyć.przykro mi........
pozdr Dorota
Moje storczyki
teletubis
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

fajny krzaczek, masz 10x wieksza doniczkę niz ja, sama monstera tez jest duzo wieksza
[Kuba] [no quote yet]
x-C-j
---

Post »

Monstera bardzo ładna i widać zadbana teraz tylko trzeba czekać aż zakwitnie no i oczywiście opiekować się nią i rozmawiać i głaskać a odwdzięczy się na pewno kiedyś. :D :D :D :D :D :D
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

miło,że się podoba,choć zdięcie nieszczególne.Odwdzięcza się tym, ze rośnie w pokoju od północy,gdzie światła zimą jak na lekarstwo,teletubis twoja też kiedyś taka będzie,a to nie doniczka tylko akwarium :lol:
pozdr Dorota
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”