Monstera dziurawa (Monstera deliciosa) - uprawa
Jeżeli chodzi o podwiązanie przeciwko spadnięciu to ja proponuję byś jednak pomyślał jak zabezpieczyć doniczkę gdyż samo podwiązywanie Monstery może jej zaszkodzić, musisz pozwolić by cała łodyga z liśćmi swobodnie zwisała w dół i sama się kształtowała jak chce rosnąć, myślę że lepiej zrobisz jak wkręcisz z tyłu w szafę grubszą śrubę(lub jakichś haczyk by dowiązać sznurek) i podwiążesz doniczkę do tej śruby a w doniczce od strony ściany dodatkowo połóż ciężkawy kamień, to będzie lepszy sposób niż podwiązywanie bo sznurek którym podwiązałeś może wrzynać się w roślinę a to jej nie będzie służyło.
troszeczę zamieszam;moja monstera stoi na podłodze,podwiązana sznurkami(nawet duzą ich iloscią)do sufitu(haczyk )jak dotąd nie zauważyłam żadnych uszkodzeń na łodygach,gdybym jej pozwoliła rosnąć tak jak chce nie weszłabym do pokoju,teletubis jak długo wytrzyma twoja szafa?
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
sznurek typu' wyjęty z szortów',monstera ma 19 lat a wisi na nim ok.10 lat na razie bez szkód i niech tak zostanie.pozdrawiam
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
zdięcie może nie najlepsze,ale jest, trochę się namęczyłam zanim udało mi sie je wkleić.Dzięki Przemo,zdięcie z tel kom nie można powiększyć.przykro mi........
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
miło,że się podoba,choć zdięcie nieszczególne.Odwdzięcza się tym, ze rośnie w pokoju od północy,gdzie światła zimą jak na lekarstwo,teletubis twoja też kiedyś taka będzie,a to nie doniczka tylko akwarium
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki