Migdałek - choroby
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Migdałek - brązowienie liści i usychanie
Na zdjęciu 2 i 4 widzę porażenie brunatną zgnilizną- obciąć porażone pędy. Inne, pojedyncze plamy to raczej defekt fizjologiczny, niż choroba.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- gruuubas
- 200p
- Od: 21 maja 2010, o 20:37
Re: Migdałek i jego choroby
Mam kilka migdałków szczepionych na pniu, którym podobna przypadłość zdarzyła się dwa sezony temu. Oprysk środkiem grzybobójczym (nie pamiętam jakim) pomógł, potem drzewka rozwijały się bardzo bujnie i puściły piękne przyrosty. W zeszłym roku był spokój. W tym sytuacja się powtórzyła. Prysnąłem topsinem i mam wrażenie, że choroba nie posuwa się, tzn. nowe liście nie są infekowane. Ale - to tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś bardziej doświadczony nie zechciał niczego mądrego podpowiedzieć.
gruubas
- maryann
Wyciąć porażnone gałązki poniżej drugiego zdrowego oczka.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Dzięki maryann zastosuję się do twojej rady,
- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,
wysadziłem sobie migdałka w kwietniu tego roku, wersja na pniu, aby sprawdzić, jak się mu będzie żyło na mojej ziemi. Po dość ładnym kwitnieniu zaczął usychać, jak wyżej w wątkach, nie reagowałem bo tez pomyślałem, że może tak mają....
teraz wygląda to tak:
Liście i fragmenty łodygi schnął, niektóre rosną. Widoczna jest pajęczyna, być może to jakiś motyl? albo zupełny przypadek? co może być przyczyną? owady, czy choroba grzybowa?
wysadziłem sobie migdałka w kwietniu tego roku, wersja na pniu, aby sprawdzić, jak się mu będzie żyło na mojej ziemi. Po dość ładnym kwitnieniu zaczął usychać, jak wyżej w wątkach, nie reagowałem bo tez pomyślałem, że może tak mają....
teraz wygląda to tak:
Liście i fragmenty łodygi schnął, niektóre rosną. Widoczna jest pajęczyna, być może to jakiś motyl? albo zupełny przypadek? co może być przyczyną? owady, czy choroba grzybowa?
- maryann
Ja kiedyś miałem na swoim podejrzenie nawet co do zarazy ogniowej, ale na tej najpopularniejszej dolegliwości, moniliozie, jednak się skończyło.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
wampirze tu masz odpowiedź http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 34&t=34683 .
i jeszcze prywatnie zapraszamyhttp://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =3&t=32345
i jeszcze prywatnie zapraszamyhttp://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =3&t=32345
migdałek usychanie pędów
po okresie wiosennego kwitnienia następuje usychanie pędów na których były kwiaty.
teraz wyrastaja młode pędy.
na przekroju więdnącego pędu część środkowa jest brunatno brązowa.
co może być przycyną usychania pędów? jak leczyć dzewko?
teraz wyrastaja młode pędy.
na przekroju więdnącego pędu część środkowa jest brunatno brązowa.
co może być przycyną usychania pędów? jak leczyć dzewko?
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Re: migdałek usychanie pędów
Też mam to samo. Zeschnięte pędy obcinam i wywożę z działki, wydaje mi się,że to brunatna zgnilizna.
Waleria
ja też obcinam i palę, ale chciałbym wiedzieć co się dzieje, a w zasadzie jak przeciwdziałać.
- LilaRose
- 200p
- Od: 22 paź 2009, o 23:02
Tak. To brunatna zgnilizna moniliozą zwana. Polecam wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =33&t=5684 tu jest o migdałku, a od strony, bodaj 6 dyskusje o moniliozie właśnie
Pozdrawiam- Liliana