Dżdżownice w trawniku
A ja też mam takie malutkie kopczyki, wczoraj je zauważyłam, wyglądają inaczej niż te kreta..
Ale dżdżownice?...
Ale dżdżownice?...
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Koprolity, czyli dżdżownicze gówienko?Nie sądzę, aby moje miały tak intensywną przemianę materii Kopczyk jest o średnicy jakieś 10-12 cm i na 5 wysoki...
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
jawd,
jeśli te 1cm kopczyki przeskadzaja, to jakiej wysokosci jest trawa? 0.5 cm?
Duza ilosc dzdzownic wskazuje ze masz bardzo zyzna i urodzajna ziemie, bogata w naturalna materie. Dzdzownice nie zjadaja Twojej trawy ani jej korzeni, a zjadaja bakterie i inne male niewidoczne golym okiem zwierzatka, jak na przyklad menatodes. Poza tym, jak juz wiele osob napisalo, dzdzownice pomaga korzeniom rozrastac sie w malych kanal po dzdzownicach.
W takiej zyznej ziemi trawa powinna rosnac jak na drozdzach, 3-4 cm na tydzien. jeśli trawa nie rosnie tak szybko, to wtedy za malo albo wcale nie siejesz nawozu bogatego w azot. Nie jestem zwolenninkiem naworzenia, ale trawa jest jednym z wyjatkow. Trawa potrzebuje duzo nawozow.
Pozdrawiam,
Marek
jeśli te 1cm kopczyki przeskadzaja, to jakiej wysokosci jest trawa? 0.5 cm?
Duza ilosc dzdzownic wskazuje ze masz bardzo zyzna i urodzajna ziemie, bogata w naturalna materie. Dzdzownice nie zjadaja Twojej trawy ani jej korzeni, a zjadaja bakterie i inne male niewidoczne golym okiem zwierzatka, jak na przyklad menatodes. Poza tym, jak juz wiele osob napisalo, dzdzownice pomaga korzeniom rozrastac sie w malych kanal po dzdzownicach.
W takiej zyznej ziemi trawa powinna rosnac jak na drozdzach, 3-4 cm na tydzien. jeśli trawa nie rosnie tak szybko, to wtedy za malo albo wcale nie siejesz nawozu bogatego w azot. Nie jestem zwolenninkiem naworzenia, ale trawa jest jednym z wyjatkow. Trawa potrzebuje duzo nawozow.
Pozdrawiam,
Marek
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
Dżdżownice.Porozmawiajmy -zwalczać czy nie?
Ja mam problem, w ogrodzie pojawily się dziesiątki małych kopczyków, sąsiad mowi że to dżdżownice, wygląda to ochydnie. Nie można pochodzic po trawniku jak dawniej boso. i nawet w środku roślin na skalniaku są te kopczyki. Może ktoś mi powie czy to na pewno dżdżownice czy coś innego, jak to można zwalczyć??? (już wole kreta) .
pozdrawiam Heniek
pozdrawiam Heniek
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Cześć , Pytanie JAk zwalczyć dżdżownice
Jak się gleba wyjałowi, to dżdżownice się wyniosą.
A kret jest ich naturalnym tępicielem, więc skoro wolisz kreta...
Rozwiązaniem jest też plastikowy trawnik, tam dżdżownice nie będą żerować
Małe kopczyki mogą być też dziełem mrówek... Wtedy będą sypkie, a nie gruzełkowate.
A kret jest ich naturalnym tępicielem, więc skoro wolisz kreta...
Rozwiązaniem jest też plastikowy trawnik, tam dżdżownice nie będą żerować
Małe kopczyki mogą być też dziełem mrówek... Wtedy będą sypkie, a nie gruzełkowate.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Re: Cześć , Pytanie JAk zwalczyć dżdżownice
Dzięki Biskup , za usunięcie powtórzonych postów i błyskawiczną pomoc, z tym kretem żart, wygląda to naprawde nie fajnie, ale trudno, trza czekać. mam nadzieje że ni zaszkodzą.
pozdrawiam
pozdrawiam
Re: Jak zwalczyć dżdżownice ?
Masz skarb w ogrodzie,nie umiesz go docenić.Było kiedyś takie powiedzenie,o rzucaniu pereł...
- Helen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 19:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak zwalczyć dżdżownice ?
Ja mam niesamowicie dużo dżdżownic, i jest to dla mnie udręką, ponieważ na wyżerkę przyszły krety, i mam trawkę... między kopcami z dżdzownicami.