Storczyki Joasi

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Joasi

Post »

Witacie i dziękuję pięknie za takie miłe przywitanie mnie w Waszym zacnym gronie :wit Zaczerwieniłam się :oops:
Moja pasja wciąż trwa i cały czas myślę o kolejnym storczyku, niebawem wybieram się do LM, więc może tam coś upoluję.
Teraz dalsza część mojej ;:167 gromadki

To ostatni z zakupionych, niestety korzonki nie najładniejsze i pewnie zaczekam na powtórne kwitnienie ok roku, ale na razie się cieszę
Obrazek

A to ten oddany Mamie
Obrazek

Wciąż mi kwitnie biały w kropeczki
Obrazek

To mój ulubieniec, który po zakupie wyglądał tak:
Obrazek

Następnie po ok roku zakwitł mi tak:
Obrazek Obecnie nie kwitnie, przez nieuwagę przy przesadzaniu oberwałam mu najmłodszy listek ;:223 , który dopiero rósł. Myślałam że już będzie po nim, ale "kikut"wyrósł a teraz rośnie już nowy listek ;:63

Tegoroczny, ale już nie kwitnie
Obrazek

Reszta po małym odpoczynku :wink:
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne te okazy. Biały w kropki i ten drugi biały w gęściejsze piegi- bardzo mi się podobają;)

Ale bordowe cudo z białą warżką nadal jest numerem jeden na liście chciejstw wśród hybryd falkowych. Widziałam raz takowe, ale ze wzgl. na stan korzeni go nie kupiłam. Może kiedyś jeszcze go spotkam...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Madzik_J-Ch
200p
200p
Od: 12 lip 2010, o 22:51

Post »

Witaj Joasiu :wit
I ja zawitałam do Twojego storczykowego kącika. Masz bardzo ładne okazy, Twój ulubieniec rzeczywiście niezwykły, ma bardzo oryginalne ubarwienie ;:108 Ten na pierwszej stronie, biały z fioletowymi smugami wpadł mi w oko, jest taki subtelny :)
Pozdrawiam:) Madzia
Moje zielone linki. Zapraszam
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Witaj Joasiu :wit ,ładna kolekcja ;:63 . Joasiu oglądając Twoje storczyki na chwilkę zatrzymałem się przy Zygopetalum, Joasiu zwiększ wilgotność prz tym storczyku bo na listkach pojawia się "harmonijka" ewidentny znak zbyt suchego powietrza!
fragolotta
100p
100p
Od: 17 cze 2010, o 18:18

Post »

Witaj imienniczko! ;:7
masz bardzo ładną kolekcję :)
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p

Post »

Dusiu, dziękuję bardzo, moja kolekcja w porównaniu do Twojej to prawie nic, ale kocham moje storczyki
Justus27 dziękuję. Biały w kropeczki właśnie wczoraj zrzucił ostatnie kwiatki, ale ślicznie rosną mu korzonki, więc niech się teraz wzmacnia. Ten ciemny to też jeden z ulubieńców, długo na niego polowałam.
Kermit40 witaj i dziękuję za miłe słowa. Twoja kolekcja storczyków jest również piękna. Na pewno wkleję trochę zdjęć niekwitnących storczyków, bo teraz tych mam najwięcej :;230
Madzik_J-Ch witaj w moim wątku i dziękuję za słowa uznania dla moich podopiecznych.
Kaja-gr witaj w moim wątku :D Zdjęć mam naprawdę sporo, ale czasu trochę mało na ich wklejanie, postaram się to nadrobić.
Mala_MI mnie też się podoba :D
marwes witaj. Och z tym zygopetalum mam mały problem, właśnie wilgoci mu nie brakuje obecnie, to było stare zdjęcie. Teraz marniej wygląda niestety, ale o tym jeszcze napiszę i wkleję aktualne fotki.
fragolotta witaj i dziękuję. :wit

Trochę archiwalnych fotek pozostałych ulubieńców:

Fioletowy i żółty razem :D
Obrazek

Biały o bardzo dużych kwiatach w kropki i ten sam żółty(zakwitł mi po dwóch latach od zakupu)
Obrazek

A ten kwitł kilka dni i prawie mi zgnił, korzenie wszystkie do wycięcia, niestety takiego otrzymałam od sprzedawcy :x Obecnie jest w reanimacji, ma już kilka korzonków i trzy nowe listki, ze starych pozostały dwa zielone pomarszczone i dwa żółte, które pewnie niebawem odpadną.
Obrazek

Moje storczyki nareszcie ruszyły, doliczyłam się 10-ciu nowych pędów, którymi wkrótce się pochwalę :heja
Moje storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ŚLiczne kwiatuchy Masz ;)
Ten reaniek bordo jest na mojej liście chciejstw ;:108

Rób fotki i Chwal się pędzikami, uwielbiam takowe oglądać...
parapetowce
Awatar użytkownika
kkasia007
500p
500p
Od: 24 cze 2010, o 18:36
Kontakt:

Post »

:wit Piękną masz kolekcję, GRATULUJĘ pędzików ;:138 ;:138 Żeby rosły jak najszybciej i był bardzo kwieciste
Pokój bez kwiatów wygląda jak smoking bez muchy...
Moje zielone maleństwa
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p

Post »

Justynko, dziękuję pięknie za miłe słowa. Już w sobotę postaram się dodać nowe zdjęcia pędzików, bo teraz nie mam możliwości.
Dusiu Tobie również dziękuję. Powiem w sekrecie, że dziś zauważyłam kolejny pęd ;:138 Jeden ze storczyków będzie miał dwa.
Ewciu dziękuję :D
Justynko (Mala_MI) dziękuję, ja tez bardzo lubię tego storczyka. Kwitł mi kilka miesięcy, teraz rośnie mu nowy listek i niedawno go przesadziłam, bo już wyrastał z doniczki.
Kasiu witaj :wit Dziękuję ślicznie, mam nadzieje, że doczekam się tych wszystkich kwiatów i pączki nie opadną, bo zapewne kwitnienie przypadnie zimą.

A poza tym to byłam w poniedziałek w LM i nic sobie nie kupiłam pomimo ogromu kwiatów. Jeden bardzo mi się spodobał, ale miał jedynie trzy kwiatuszki, więc go nie wzięłam. Większość była tradycyjna, a kilka oryginalniejszych trochę zmarnowana.
Moje storczyki po upalnym lecie dwa tygodnie odpoczywały, nowo zakupione gubiły kwiaty a stare nie kwitły. Strasznie się przejmowałam, ale potem nagle zaczęły rosnąć prawie wszystkie jednocześnie i tak sobie rośnie te 10 pędów. Niektórych kwiatów jeszcze nie widziałam, bo były przekwitnięte, a niektóre dopiero u mnie pierwszy raz (mam nadzieję) zakwitną.
Obecnie kwitnie mi 6 storczyków, a ja znów mam ochotę na nowe :D
Moje storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu bo teraz czas na pędziki jest. Przynajmniej u falków...Zima będzie kolorowa u Storczykomaniaków :D
I Tobie życzę pieknych kwitnień.
A co do zakupów. Jakoś tak wszyscy na jasienii "Rzucają" się na łowy, ale i po sklepach i w necie teraz, jakby większy wybór orchidei ;)
parapetowce
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Pięknie i kolorowo u ciebie i zapowiada się jeszcze bardziej kolorowo gdy rozkwitnie 10 pędzików ;:138
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Joasiu kolekcja piękna i kolorowa - brawo ;:196 Tak trzymaj a to, że masz ochotę na kolejne to normalne :;230 "Choroba storczykowa " rozwija się szybko i niedługo zabraknie Ci parapetów ;:108 Ale my kochający storczyki tak już mamy więc w swym gronie Cię witamy ;:114
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p

Post »

Justynko dziękuję, u Ciebie też śliczne kwitnienia się szykują, będziemy razem czekać a potem się chwalić :D
Gosiu dziękuję, mam nadzieję, że zapowiadająca się zima nie spowoduje opadnięcia pąków i zobaczę kwiatuszki :wit
Aniu dziękuję bardzo, u mnie robi się już ciasno na parapetach, a chciejstw ciągle przybywa, teraz marzy mi się Philadelphia, ale u mnie w mieście jeszcze nie spotkałam od 2 lat, nie tracę jednak nadziei, a może na Allegro będzie? :D

A teraz zapowiadane fotki pędzików, na razie są jeszcze malutkie. Gdy już podrosną znów im kliknę zdjęcia. Dziś znalazłam nowy pędzik na mojej miniaturce :tan
Zdjęcie wyszło troszkę niewyraźne, ale oto on:
Obrazek

Mój pierwszy wypuszcza pęd z oczka:
Obrazek

Wielkokwiatowy biały z bordowym środeczkiem:
Obrazek

A to storczyk z małymi białoróżowymi kwiatuszkami, będzie kwitł u m,nie po raz pierwszy:
Obrazek

To tęczowy, w jednej doniczce mam dwa, widziałam tylko 1 kwiatek u niego po zakupie i był już przekwitający, więc bardzo się cieszę na te pędziki, a do tego wyrosły jednocześnie na obu roślinkach ;:138
Obrazek

Następny tęczowy(mam na ich punkcie małego bzika) nie wiem jaki będzie bo otrzymałam niekwitnącego
Obrazek

A ten zakupiony w Biedronce w maju tego roku, małe żółte kwiatuszki z różem, jest w postach powyżej razem z moim pierwszym różowym
Obrazek

c.d.n.
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”