iglaki nie wysokie
Re: iglaki nie wysokie
Polecam jakieś krzaczaste jałowce.Wybór jest ogromny. Mnie się bardzo podoba jałowiec wirginijski grey owl.Osiąga 2-2,5m na wysokość (po 10 latach do 1,2m) i około 4 na szerokość i ma piękne stalowo niebieskie wybarwienie igieł.Są też niskie krzaczaste odmiany cisa.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No jak tam twoje nowe iglaczki? Pokaż nam jak wyglądają, proszę
Jak sadziłaś, w jakim układzie? I gdzie ta sośnica, w jednym rzędzie z cisami i świerkami?
Jak sadziłaś, w jakim układzie? I gdzie ta sośnica, w jednym rzędzie z cisami i świerkami?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Jutro wyjeżdżam w góry, po powrocie zrobię zdjęcia cisom Jestem z nich bardzo zadowolona, planuję na wiosnę z drugiej strony tak samo obsadzić. Będzie taki narożnik cisowy...
Sośnica rośnie w innym miejscu, przed domem.
A przed domem na klombie spóźniłam wsadzić świerk srebrny na miejsce wykopanego buka penduli, w doniczkach w sprzedaży świerki są, ale właściciel szkółki twierdzi, że wykopano je z gruntu i wrzucono do donic. Dobre tylko na choinki świąteczne.
Sośnica rośnie w innym miejscu, przed domem.
A przed domem na klombie spóźniłam wsadzić świerk srebrny na miejsce wykopanego buka penduli, w doniczkach w sprzedaży świerki są, ale właściciel szkółki twierdzi, że wykopano je z gruntu i wrzucono do donic. Dobre tylko na choinki świąteczne.
Z niewysokich iglaków polecam też - thuja filiformis. Wyjątkowo bardzo mnie się ta odmiana podoba
i jest zupełnie niepodobna do innych thui. Mam dwie takie i według tego co podają na stronach rosną makymalnie do 3,5m na wysokość ale to po bardzo wielu latach bo tempo wzrostu jest małe - ok 20cm
rocznie.
http://www.google.pl/images?hl=pl&q=thu ... 24&bih=705
W rzeczywistości prezentują się dużo ładniej niż na zdjęciach .
i jest zupełnie niepodobna do innych thui. Mam dwie takie i według tego co podają na stronach rosną makymalnie do 3,5m na wysokość ale to po bardzo wielu latach bo tempo wzrostu jest małe - ok 20cm
rocznie.
http://www.google.pl/images?hl=pl&q=thu ... 24&bih=705
W rzeczywistości prezentują się dużo ładniej niż na zdjęciach .
Może rosnąc nawet w znacznie zacienionych miejscach ale im więcej słońca dostaje tym bardziej ma zwarty pokrój. W miejscach półcienistych całkiem dobrze rośnie i ładnie wygląda. Wymaga dość wilgotnych i żyznych gleb.