Rabata cebulowa i co dalej?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Drodzy moi, a co powiecie na powojniki płożące się po ziemi? Piękne, kolorowe, rozwijają liście i kwitną z reguły PO kwitnięciu cebulowych
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Świetny pomysł z kocimiętką! W związku z tym mam pytanie: zeszłego roku posiałam kocimiętkę, czy znosi ona dobrze przesadzanie, jeśli tak, to najlepiej kiedy?niecierpek pisze:Czosnki i lilie są dość wysokie, więc może kocimiętka? Bardzo polecam, jest dość niska, gęsta,kwitnie delikatnie na fioletowo. Mogłaby też być macierzanka.
Ewentualnie możnaby podsadzać bratkami - zakwitną później niż tulipany, a skończą, zanim pojawią się lilie. Tyle że to coroczna robota.
Waleria
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Janek, zerknij tutaj http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/3917.html
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 paź 2010, o 17:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rabata z cebulowych - co dosadzić?
Jestem świeżo upieczoną działkowiczką, w dodatku w gorącej wodzie kąpaną. Wyrąbałam na środku ogrodu okrąg o średnicy ok. 3 m z myślą o przepięknej rabacie. Wcześniej kupiłam 15 cebulek lilii, 40 cebulek różnych tulipanów, po 20 szt. narcyzów zółtych i czerwonych...Zachodzę w głowę, jak to wszystko na tym kole poukładać, żeby ręce i nogi miało. Mam jeszcze do dyspozycji 2 czteroletnie bukszpany, trzy iglaki, których nazw nie znam, azalię i tawułę. Zaczęłam kopanie z ogromnym zapałem, w miarę powiększania się dziury nachodziły mnie coraz większe wątpliwości...gdzie, co i jak... (usuwałam własnymi "ręcyma" darń z tego okręgu więc namachałam się porządnie...). A teraz to już zupełnie nie wiem. Zgubił mnie mój słomiany zapał, nieumiejętność planowania i brak strategii. Stary już na mnie wściekły, bo ta dziura zbyt ładnie nie wygląda, a trawka jednak piękna była
Oglądam zdjęcia Waszych pięknych ogrodów i zazdroszczę wyczucia smaku.
Tak tylko chciałam się pożalić
Oglądam zdjęcia Waszych pięknych ogrodów i zazdroszczę wyczucia smaku.
Tak tylko chciałam się pożalić
- Grandiflora
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: narobiłam sobie kłopotu - rabata :(
Ależ to będzie piękna rabata !,tylko spokojnie się przyjrzyj,poukładaj sobie wszystko w głowie i posadz,zobaczysz na wiosnę ,jeśli nie będzie dobrze, zawsze można przesadzic ,wiekszość z nas tak zaczynała po obejrzeniu ogrodów forumowiczów na pewno nasuną Ci się jakieś pomysły,życzę powodzeniaanika75 pisze:Jestem świeżo upieczoną działkowiczką, w dodatku w gorącej wodzie kąpaną. Wyrąbałam na środku ogrodu okrąg o średnicy ok. 3 m z myślą o przepięknej rabacie. Wcześniej kupiłam 15 cebulek lilii, 40 cebulek różnych tulipanów, po 20 szt. narcyzów zółtych i czerwonych...
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Na kompozycji się nie znam, ale...
Im coś jest wyższe, tym dalej od brzegu powinno być. Więc w centrum widziałbym azalię, która wymaga kwaśnej gleby. Następnie lilie, które też lubią kwaśną glebę (choć to zależy od gatunku). Lilie jak wyrosną to aż do jesieni będa dawać cień, i najprawdopodobniej przerosną i zasłonią azalię. Narcyzy i tulipany sa ładne wiosną, w czerwcu już straszą suchymi liśćmi. Dobrze byłoby wsadzić wśród nich jakieś byliny, (np. floxy lub rudbekie) lub kwiaty jednoroczne. Bukszpan rośnie wolno i można go strzyc, więc świetnie się nadaje na obwódki.
A jak to będzie razem się komponować? Na ten temat powinni się wypowiedzieć artyści...
Im coś jest wyższe, tym dalej od brzegu powinno być. Więc w centrum widziałbym azalię, która wymaga kwaśnej gleby. Następnie lilie, które też lubią kwaśną glebę (choć to zależy od gatunku). Lilie jak wyrosną to aż do jesieni będa dawać cień, i najprawdopodobniej przerosną i zasłonią azalię. Narcyzy i tulipany sa ładne wiosną, w czerwcu już straszą suchymi liśćmi. Dobrze byłoby wsadzić wśród nich jakieś byliny, (np. floxy lub rudbekie) lub kwiaty jednoroczne. Bukszpan rośnie wolno i można go strzyc, więc świetnie się nadaje na obwódki.
A jak to będzie razem się komponować? Na ten temat powinni się wypowiedzieć artyści...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
podrzucam do pooglądania http://www.google.pl/images?um=1&hl=pl& ... =&gs_rfai=
można się pobawić, ale cebul to masz bardzo bardzo malutko, chyba że nie wyrzuciłaś wyciętego trawnika to może użyj darni do kompozycji, oczywiście nie tak jak na zdjęciu poniżej, ale zawsze jakoś można pokombinować
http://turystyka.gazeta.pl/Turystyka/5, ... enhof.html
można się pobawić, ale cebul to masz bardzo bardzo malutko, chyba że nie wyrzuciłaś wyciętego trawnika to może użyj darni do kompozycji, oczywiście nie tak jak na zdjęciu poniżej, ale zawsze jakoś można pokombinować
http://turystyka.gazeta.pl/Turystyka/5, ... enhof.html
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 paź 2010, o 17:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję Wam za wsparcie i rady. Wiedziałam, że tu znajdę pomoc
Grandifloro, to właśnie przepiękne ogrody forumowiczów wprawiają mnie w taką deprechę Ale pocieszającym jest fakt, że większość tak zaczynała. Masz rację, zawsze można przesadzić :P
bishopie, tak właśnie kombinuję, dziękuję za potwierdzenie moich zamysłów;
moniko, przejrzałam kilka aranżacji i moja szczęka leży na podłodze. Ze też ja takiego zmysłu nie mam . A darń już w kompostowniku, chyba ciężko byłoby ją kosić na tak niewielkiej powierzchni.
Poprawiliście mi nastrój, dziękuję i szukam dalej inspiracji
Grandifloro, to właśnie przepiękne ogrody forumowiczów wprawiają mnie w taką deprechę Ale pocieszającym jest fakt, że większość tak zaczynała. Masz rację, zawsze można przesadzić :P
bishopie, tak właśnie kombinuję, dziękuję za potwierdzenie moich zamysłów;
moniko, przejrzałam kilka aranżacji i moja szczęka leży na podłodze. Ze też ja takiego zmysłu nie mam . A darń już w kompostowniku, chyba ciężko byłoby ją kosić na tak niewielkiej powierzchni.
Poprawiliście mi nastrój, dziękuję i szukam dalej inspiracji