Jaka odmiana gruszy?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jak odmiana gruszy?
Aż mi wstyd, bo damy tak nie mówią, ale są jeszcze dwie nazwy tej dzikiej gruszki: srałki i pierdziałki
Na Warmii rośnie to to razem a głogami na miedzach, a właściwie jako żywopłot przeciwwiatrowy dzielący większe połacie pastwisk na zaciszne i przytulne łączki. Z tych oto twardych jak kamień, brzydkich, ordzawionych ale słodkich gruszeczek, wychodzi świetna nalewka. Można je też pakować w całości do octu albo syropu, bądź też suszyć na kompoty zimowe.
Mniam, osobiście sprawdziłam , to naprawdę dobre
Na Warmii rośnie to to razem a głogami na miedzach, a właściwie jako żywopłot przeciwwiatrowy dzielący większe połacie pastwisk na zaciszne i przytulne łączki. Z tych oto twardych jak kamień, brzydkich, ordzawionych ale słodkich gruszeczek, wychodzi świetna nalewka. Można je też pakować w całości do octu albo syropu, bądź też suszyć na kompoty zimowe.
Mniam, osobiście sprawdziłam , to naprawdę dobre
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Ja też uwielbiam owoce Faworytki i takową gruszę posiadam u siebie na Opolszczyźnie, ale wiesz gdzie najwięcej się takich gruszek najadłam? Własnie w Olsztynie, u mojej Mamy. Gruszeczki rosną sobie na Wójtowej Roli, Olsztyniacy wiedzą, gdzie to jest (mówię o działkach, a nie naszej gruszce ). Pielęgnuj ją sobie troskliwie, opatul w pierwszą zimę, co to ma być sroga i... za czas jakiś: smacznego!perdii pisze: Co do wyboru gruszy to podjęłam decyzję,że zaryzykuj jednak z faworytką. Może będzie mnie i mój sad lubić i będzie ładnie rosnąć u mróz jej nie zaszkodzi
Pozdrawiam. Jola.
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Naleweczko !
Właśnie o nalewce myślałem, pytając się tu na forum o pierdziołki. Podpowiedziano mi, że nalew na pigwie - pigwowcu należy połączyć z nalewem na pierdzoiłce. Ponoć boskie.
Jak będę wiedział więcej to napiszę.
PS. Prawdziwym damom wolno ! Ergo, Tobie wolno !
Właśnie o nalewce myślałem, pytając się tu na forum o pierdziołki. Podpowiedziano mi, że nalew na pigwie - pigwowcu należy połączyć z nalewem na pierdzoiłce. Ponoć boskie.
Jak będę wiedział więcej to napiszę.
PS. Prawdziwym damom wolno ! Ergo, Tobie wolno !
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Konferencja jest samopylna przecieżrolnikt pisze:W takim zestawieniu najbardziej pasowała Faworytka, bo to właśnie Faworytka zapyla Konferencję, a Konferencja Faworytkę.
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;
Życie jest pełne niespodzianek.
o masz ci los .... niedługo zabraknie mi miejsca na te dodatkowe zapylacze
gdzieś wyczytałam, że jest samopylna, widocznie jakaś nieścisłość się wkradła wrrrr
gdzieś wyczytałam, że jest samopylna, widocznie jakaś nieścisłość się wkradła wrrrr
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;
Jest jeszcze inna możliwość - współpraca transgraniczna. Można dogadać się z sąsiadami i tak zaplanować nasadzenia różnych drzewek owocowych w Waszych ogródkach (na działkach), by wilk był syty i drzewka zapylone.
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ładnie nazwane Oczywiście - i jak już nie raz wspominałem - kwestia zapylaczy to zdecydowanie mniejszy problem w przypadku "zblokowanych" upraw (jakimi są ogrody działkowe), a poważniejszy jeżeli mówimy o ogrodach przydomowych i osobnych plantacjach.rolnikt pisze:Jest jeszcze inna możliwość - współpraca transgraniczna...
Pozdrawiam serdecznie
nie ma na to szans, tu nikt nie sadzi drzew owocowych, tylko tuje, tuje, tujerolnikt pisze:Jest jeszcze inna możliwość - współpraca transgraniczna. (...)
Niektórzy to mają dobrze. U mnie niestety nie tylko tuje. Sąsiedzi mają jałowce, a to kiepskie towarzystwo dla gruszy.izabellka pisze: ... tylko tuje, tuje, tuje
Droga Fafka oczywiście, że znam Wójtową Rolę Opatulę swoją już posadzoną gruszę jak tylko przymrozki przyjdą bo na razie to ciepło jest jak na listopad. Przepowiednie co do bardzo wczesnej i bardzo mroźnej zimy jak do tej pory się nie sprawdzają co mnie i zapewne wielu innych bardzo cieszy.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
jest jeszcze opcja szczepienia, jeśli dasz sobie radę i masz skąd pozyskać zrazyizabellka pisze:niedługo zabraknie mi miejsca na te dodatkowe zapylacze
Pozdrawiam, Maciek.
z pewnością nie dam sobie rady wolę już zasadzić drzewa ale dzięki za radę