Owocowe do cienia?

Drzewa owocowe
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2010, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czy są cieniolubne drzewa owocowe ?

Post »

Witam prosił bym o pomoc w doborze najbardziej cieniolubnego drzewka owocowego. Chodzi mi o jabłoń, grusza, śliwa, morela, brzoskwinia, czereśnia, wiśnia, morwa, nektaryna. Pod pojęciem ?cieniolubne? rozumiem że będzie zdrowo rosło i owocowało ? dając w pełni dojrzałe owoce.
Jeżeli wszystkie z nich preferują wystawę słoneczną ( a chyba tak jest ) to który gatunek potrzebuje tego słońca najmniej ? Wydaje mi się że jabłonie ale prosił bym o waszą opinię.
S_H_A_D
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: Czy są cieniolubne drzewa owocowe ?

Post »

Generalnie ciężko. Kwestia też umowy co do kwalifikacji; może to być np jarząb, orzesznik, niekt. leszczyny, krzew 'jagoda kamczacka'(suchodrzew siny) czy buk- ma jadalne owoce :wink: http://www.ibro.pl/Pliki/szukanie_zaawa ... ki.php?a=2 ale z wymienionych gatunków- niestety, owoc nie będzie wartościowy- odżywczy, ładny ani smaczny. Choć całkiem dobrze w cieniu radzą sobie śliwy- np. odm. Damaszka.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

maryann w poście napisałem wyraźnie:
S_H_A_D pisze:Chodzi mi o jabłoń, grusza, śliwa, morela, brzoskwinia, czereśnia, wiśnia, morwa, nektaryna.
A więc typowe drzewka owocowe w Polskich sadach.
Co do tego co napisałeś że jagoda kamczacka to nie wydaje mi się żeby super owocowała w cieniu no chyba że są jakieś specjalne odmiany.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zauważ jeszcze jeden mój błąd- podałem przykłady 'cienioznośnych'. Nie sądzę, byś znalazł w ogóle cieniolubne, ale może ktoś coś dorzuci.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... A#p1112264
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

S_H_A_D pisze:maryann w poście napisałem wyraźnie:
S_H_A_D pisze:Chodzi mi o jabłoń, grusza, śliwa, morela, brzoskwinia, czereśnia, wiśnia, morwa, nektaryna.
A więc typowe drzewka owocowe w Polskich sadach.
Co do tego co napisałeś że jagoda kamczacka to nie wydaje mi się żeby super owocowała w cieniu no chyba że są jakieś specjalne odmiany.
Z wymienionych więc gatunków - duża ilość odmian śliw, niektóre jabłonie i wiśnie. W przypadku pozostałych i owszem - nie będzie większego problemu ze wzrostem drzew i ich wegetacją (choć i opóźnioną), ale owocowanie będzie słabsze - a co najważniejsze plon bardzo słabej jakości (owoce będą albo niewybarwione albo ich smak nie będzie typowy dla odmiany). Największy problem będzie dotyczył przemian biochemicznych w dojrzewających owocach m.in. zaburzeń w procesie przemian cukrów.
Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

S_H_A_D ! A nie wolałbyś posadzić w cieniu krzewy? Doskonale sobie radzą i owoce nie są gorsze od tych na słońcu, np maliny, mam w cieniu i na słońcu, te w cieniu są nawet słodsze, agrest - na słońcu owoce bywają przypieczone, do niczego nie nadają się.
Waleria
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agrest i malina w cieniu bez słońca ? chyba żartujesz? U mnie w okolicy wszyscy sadzą w rzędach z wystawą południową krzewy typu maliny, borówka, agrest, porzeczka. Skoro tak jak opisujesz agrest dobrze rośnie w cieniu to by było dla mnie super rozwiązanie. A np. porzeczka u mnie rosły 3 stare krzewy (czarna, biała, czerwona) zaraz przy ścianie domu i to od północy wiec silny cień i faktycznie rosły świetnie, co roku mnóstwo owoców, ładnie wybarwionych ? z tym że były kwaśnawe ? ale to może wina odmiany ? choć z drugiej strony to właśnie słońce daje owocom słodkość. A odnośnie tego że chcę coś zasadzić owocowego w cieniu to dodam ze ten cień powodują duże dorosłe drzewa buk, kasztanowiec, brzoza ? i teraz chodzi też o korzenie czy krzewy sobie poradzą na takiej zacienionej powierzchni i w glebie z której wszystko wyciągają korzenie tych dużych drzew ( oczywiście pod krzewy wykopał bym duże rowy i w nie wsypał ziemi ogrodowej, nawozu, obornika itp.) więc na jakieś 5 lat powinno im to wystarczyć. Może właśnie pod drzewa to krzewy sobie bardziej poradzą niż drzewka jak myślicie ? Jakie krzewy do cienia dobrać ?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agrest na zielono(słodki też będzie, tylko trochę później), porzeczka czarna- aromatu na pewno jej nie braknie. To pewniaki- jak i śliwa Damaszka(o której już pisałem).
co ze słuchania mądrego.
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co z borówką amerykańską - będzie słodka w cieniu? agrest czerwony - czy wymaga więcej słońca niż zielony?
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Co posadzić?

Post »

Witajcie
Mam do szacownych forumowiczów pytanie. Otóż mam na działce nieduży kawałek ziemi, z jednej strony ściana altany, z drugiej ściana szopki, tak więc z dwóch stron dociera światło. aha kącik ten ma wielkiego nasłonecznienia, raczej cień- połcień.
Potrzebuję wskazówek i porad co tam mogłabym zasadzić, myślałam nad krzakiem porzeczki, ale nie wiem czy doczekałabym się owoców.
Tak więc proszę was o pomoc:)
Pozdrawiam Dana :)
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

maryann pisze:Agrest na zielono(słodki też będzie, tylko trochę później), porzeczka czarna- aromatu na pewno jej nie braknie. To pewniaki- jak i śliwa Damaszka(o której już pisałem).
co ze słuchania mądrego.
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Owocowe do cienia?

Post »

Wznawiam temat ponieważ zrodził mi się pewien dylemat, ze względu na to że chcę wykorzystać międzyrzędzia w swoim sadzie, poprzez wsadzenie w nich krzewów owocowych. Dylemat polega na tym że nie wiem które gatunki krzewów, wsadzić w które międzyrzędzia. Otóż miedzyrzędzia podzieliłem na dwa rodzaje:
- bardziej zacienione: międzyrzędzia w śliwach i gruszach
- mniej zacienione: międzyrzędzia w wiśniach, nektarynach, brzoskwiniach i morelach
Gatunki krzewów owocowych które będą wsadzone w miedzyrzędizach to agrest (czerwony, żółty i zielony), porzeczka kolorowa, porzeczka biała, porzeczka czarna, porzeczkoagrest, malina (czerwona, żółta i czarna) letnia i jesienna (powtarzająca), jeżyna bezkolcowa, malionojeżyna.
Czekam na poradę bardziej doświadczonych ogrodników. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Owocowe do cienia?

Post »

Maliny owocują u mnie nawet w całkowitym cieniu.
Myślałeś o tych nasadzeniach także pod kątem wykonywanych w sadzie oprysków?
Pozdrawiam, Maciek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”