Jaśminowiec( Philadelphus) nie kwitnie,nie pachnie - odmiany ,wymagania
A mój dopiero nieśmiało puszcza listki
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 50p
- Od: 19 mar 2010, o 20:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jaśminowiec, który nie kwitnie
ja mam inny problem z jaśminowcem 5 lat temu został brutalnie potraktowany przez drogowców ładnie odbił ma ok1 m ale jea znigo kępa szeroka na 2m czy mogę go bez szkody podzielś tzn szpadlem odciąć część z niego i czy te części wsadzić w inne miejsce.Na szczęście 2m dalej mam pięknu ok 3m jaśminowiec kwitnie co roku pachnie cudnie i własnie pomyślałam żeby mieć go z drugiej strony domu
- Kajra
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 kwie 2010, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jaśminowiec, który nie kwitnie
A' propos braku kwiatów u jaśminowca.
Nie przytoczę źródła bo niestety skreloza mnie dopadła , ale brak kwitnięcia może być spowodowany nadmiarem azotu w glebie, szczególnie jeśli jaśminowiec rośnie w pobliżu szamba.
Radą na to jest podsypanie krzaczka siarczanem potasu a po jakims czasie siarczanem magnezu, od czasu do czasu można go poglac nawozem do roślin kwitnących.
Sama jestem włścicielka młodziutkiego jaśminowca który rośnie w mało sprzyjających warunkach "szambowych" wiec już zbieram siły ;)
Nie przytoczę źródła bo niestety skreloza mnie dopadła , ale brak kwitnięcia może być spowodowany nadmiarem azotu w glebie, szczególnie jeśli jaśminowiec rośnie w pobliżu szamba.
Radą na to jest podsypanie krzaczka siarczanem potasu a po jakims czasie siarczanem magnezu, od czasu do czasu można go poglac nawozem do roślin kwitnących.
Sama jestem włścicielka młodziutkiego jaśminowca który rośnie w mało sprzyjających warunkach "szambowych" wiec już zbieram siły ;)
Róże pachną zawodowo
Jaśminowiec( Philadelphus) nie kwitnie,nie pachnie - odmiany ,wymagania
Witam. Jako, że pewnych rzeczy z dzieciństwa człowiek nie zapomina, a co więcej - chce do nich powrócic, planuję zakup jaśminowca (oczywiście na wiosnę ...) Jest tyle odmian, że ciężko wybrac, a nie chcę znowu kupowac kilka. Zaciekawiła mnie odmiana BELLE ETOILE - ma może ktoś ją ? A może inne są warte polecenia ?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: jaśminowiec - w poszukiwaniu zapachów z dzieciństwa ...
Ostrożnie z zakupem jaśminowca,zdarza się często,że kupujemy ładny okaz o pięknych kwiatach nawet dubeltowych ale nie pachnący.
Przerobili to moi znajomi kilkakrotnie,w końcu pobrali odrost od mojego.
Przerobili to moi znajomi kilkakrotnie,w końcu pobrali odrost od mojego.
- Grzesiu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 gru 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie...mam to samo Krysiu
trza pomyśleć o pachnącym...a tego, pozbędę się chyba
trza pomyśleć o pachnącym...a tego, pozbędę się chyba
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Ja się pozbyłam nie pachnącego, a w dodatku miał taką przykrą właściwość,ze gałązki były wręcz oblepione czarnymi mszycami. Horror. Kupiłam, wcale nie planując, z pełnymi kwiatami, pięknie pachnie. Kupowałam w czasie kwitnienia, w doniczce oczywiście.
Waleria
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
No to teraz będę w niepewności. Kupiłem w tym roku jaśminowca wonnego właśnie dla jego zapachu. Ciekawe kiedy będę miał okazję się przekonać czy on pachnie czy nie.
-
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dlaczego jaśminowiec wonny nie pachnie?
Niepachnący krzew wyeksmitowałam na zewnątrz działki i kupiłam nowy z pięknie pachnącymi kwiatkami.
Po roku rozrósł się i zakwitł, niestety ten też nie pachnie.
Może coś z moją ziemią jest nie tak?
Pozdrawiam, Elżbieta
Niepachnący krzew wyeksmitowałam na zewnątrz działki i kupiłam nowy z pięknie pachnącymi kwiatkami.
Po roku rozrósł się i zakwitł, niestety ten też nie pachnie.
Może coś z moją ziemią jest nie tak?
Pozdrawiam, Elżbieta
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Czy kupowałaś go w trakcie kwitnienia?
Waleria