Nowy dom ale ogród bez pomysłu zerknijcie na foto i moje pyt

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
koliber
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lut 2011, o 21:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nowy dom ale ogród bez pomysłu zerknijcie na foto i moje pyt

Post »

Racja MirekL dzisiaj juz nie dam rady ale jutro wam wszystko podam szerokość oraz długość ogrodu na pewno będzie łatwiej tak więc na dzisiaj już mam dosyć oglądania ebay.uk oraz allegro.pl z nasionkami oraz czytania forum bo już od 5h siedzę i aż oczy bolą :P
Pozdrowienia od Marcina
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:;230 :;230 :;230
To twoje poczucie humoru zawsze mnie kładzie na łopatki :P

Koliberkiu jeśli zamierzasz wysiewać krzewy to będziesz dłuuugo czekał na efekt.
Wysiewa się raczej kwiaty jednoroczne ale krzewy to dla bardzo cierpliwych.....
Myślałam raczej o zakupie sadzonek.
Posadziłabym kilka bukszpanów, one co prawda wolno rosną ale cięciem możesz nadawać im taki kształt jaki tobie pasuje.
Trzmieliny rosną szybciej i też nadają się do strzyżenia.
Myślę że zdałyby się np. krzewy bardzo dobrze znoszące cięcie, wtedy uformujesz je w zależności od tego ile miejsca im przeznaczysz.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

I przeczytaj ze trzy razy post kajpej

Krótko, treściwie to co najistotniejsze. I tego się trzymaj.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I nie stresuj się tak, przekopanie ogródka to nie jest skomplikowana sprawa :)
A potem zaznaczysz sobie kształt tych falistych linii, między nimi posiejesz trawę, a potem powoli, po kawałku zasiedlisz każdą rabatkę jakąś kompozycją, jeden, dwa czy trzy krzewy plus jakieś byliny.

A może obejrzyj chociaż jeden odcinek Ogrodowych najeźdźców? Oni rewitalizują właśnie takie ogrody, jak wasz, mógłbyś zobaczyć jak, w jakiej kolejności oni prowadzą prace. Albo jakiś inny ogrodowy program tv, mnóstwo tego produkują w GB :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
koliber
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

ogród ma 25m długości oraz 8m szerokości...
Pozdrowienia od Marcina
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

No to jeden tramwaj... :wink:
I ponieważ te żywopłociki jeszcze go zwężają, trzeba zrobić wszystko żeby nie był widoczny do końca.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Ja bym usunęła te żywopłoty, one dodatkowo optycznie wydłużają ten ogród, zwężają go.Psują wygląd całego ogrodu .W ich miejsce posadzić grupami rośliny, drzewa, krzewy jak tu forumowicze proponowali, ścieżki kręte.
Awatar użytkownika
meg58
100p
100p
Od: 7 mar 2010, o 19:28

Post »

Witaj
ja na twoim miejscu nie pozbywałabym sie tego żywopłotu, Raczej wkomponowałabym
np. coś takiego
http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/1,721 ... zanie.html
pomyśl na takimi rozwiązaniami. W miejscach gdzie masz duże "dziury" w żywopłocie nasadziła bym tego typu rośliny.Sprawiły by że ten żywopłot nabrałby innego charakteru i stał by się bardziej kolorowy. Możesz użyć roślin o innych kolorach. I nie przekopuj tego trawnika może wcale nie trzeba tego robić - jeśli zmienisz wygląd żywopłotu trawnik może okazać się fajny - czy wszystko musi być jak blat stołu równiutkie ??????
lub tez takie miejsca odpoczynku
http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/51,72 ... 3.html?i=5

Na zdjeciu widać :heja jakiś betonowy słupek czy to jest ścieżka? jeśli tak to okropna.
Pozdrwaiam Małgosia

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=32248" onclick="window.open(this.href);return false;
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Wąski ma ten ogród , na 8m szerokości, z tego żywopłot zabiera po 1m z każdej strony ( przypuszczam), cieni na pozostałą część ogrodu bo jest dośc wysoki.
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wycinkę żywopłotu trzeba rozsądnie przemyślec.
Kolejny szybko nie urośnie, niestety :?
Może zamiast wycinac wszystko w pień wystarczyłoby co jakiś czas go podziurawic i posadzic inne rośliny(małe drzewka, krzewy ) aby rozbic wrażenie tramwaju.
Mnie przekonuje koncepcja kajpej, jest bardzo rozsądna.
Dla przełamania długości można dac w poprzek trejaż, obsadzic go różami i powojnikami. Wyprowadzic w tym miejscu mały placyk wysypany żwirem, posadzic niższe trawy typu rozplenice japońskie.
Prace związane z trawnikiem zostawiłabym na koniec, jak już będzie wiadomo ile go zostanie.
Może da się zreanimowac istniejący trawnik, przeprowadzic wertykulację, odchwaszczanie, dosianie trawy.
Przekopywanie całości to ostatecznosc.
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Witaj
Najważniejszy jest plan
Możesz go zrobić w terenie
Potrzebne będą kije i materiał by móc podzielić sobie przestrzeń w pionie.
Kije wbijasz w ziemię i przesłaniasz materiałem
Sznury i węże potrzebne będą do rysowania przestrzeni poziomej.

Elementy, które zbudujesz oglądaj z miejsca, z którego najczęściej patrzysz na ogród
Będzie to taras miejsce siedzące lub leżące, oraz z wnętrza domu.

Ja proponuje podzielić przestrzeń na
1 miejsce wypoczynkowe ? taras
2.Ogród
3 miejsce gospodarcze ? szopa i kompostownik

Taras zrób duży ? ma pomieścić stół z wygodnymi krzesłami
Leżak, może grill, donice i itd.
Może nad częścią tarasu zrobić pergolę, - będzie przytulniej
Korona drzewa lub pergola tworzą dach nad głową, czujemy się bezpieczniej

Dalej za lekką przesłoną z krzewów znajduje się ogród
Proponuje na jego końcu postawić mur, który zasłoniłby miejsce gospodarcze
Mur postawić w lekkim łuku ? powiększa to optycznie działkę
Mur można pomalować w kolorach jasnych pasteli
Na tle jego można postawić donice, zrobić ławeczkę, posadzić szczepione płaczące drzewko
Część korony tego drzewka ?spływałaby? po murze
Możliwości jest dużo ? ważne by ta część była spójna z wnętrzem domu (styl)
W części ogrodowej też można posadzić ażurowe drzewo lub zrobić pergolę

Za murem jest kompostownik i szopa

Jak się uporasz z planem?
To w pierwszej kolejności postaw szopę
Zbuduj mur, taras, pergole itd.

Potem wyrównaj ziemię
Powsadzaj krzewy te dzielące przestrzeń one są najważniejsze, dobrze, gdy znoszą cięcie, gdy mają ładny pokrój ? ( owalny, typu palemka itd.)tu bardzo ważny jest dobry wybór,
A potem byliny ( zawsze można je zmieniać) i rośliny okrywowe.
Zwróć uwagę na nasłonecznienie i warunki glebowe.
Obrazek
koliber
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

na początku powiem ze 8m szerokości to jest szerokośc nie licząc żywopłotu czyli od żywopłotu do żywopłotu z żywopłotem pewnie było by z 10m szer ale niestety żywopłotu nie będę usuwał bo nie mam zamiaru czekać na kolejny nowy żywopłot 5 lat albo i 10 :P podoba mi się koncepcja z tym murem przed szopką tylko czy ten murek ma być postawiony na taką samą wysokość jak będzie szopka około 2m wysokości ??a co tarasu to stwierdziłem z żoną ze skoro ogród powinien mieć trawę to zamiast tarasu wolimy mieć trawę gdzie w lato można sobie poleżeć poopalać się rozstawić stół i parasol

zapomniałem powiedzieć ze ten ogród 3tyg temu zanim kupiliśmy ten dom ogród był przekopany i właściciel mówił ze trawa jest zasiana więc zapewne coś tam wyrośnie :P

moje zdanie na ten temat ogolnie jest takie
ze nawet gdyby była zasiana trawa aczkolwiek nie mam pewności to zacznę chyba od tego aby postawić szopkę moze uda mi się to zrealizować szybciej niż w czerwcu moze kwiecien zobaczymy w kazdym raze na pewno zasadzimy w szczeliny żywopłotu jakieś krzewy żeby nie było nas widać przez te szczeliny
Gdy postawimy domek wtedy będę już wiedział czy trawa była zasiana czy nie jezeli nie to będę wiedział czy wyrastają chwasty i pierwsze co zrobię to spryskam ogród srodkiem który je zlikwieduje i dopiero wtedy go przekopę

ale tak jak mówiłem podoba mi się koncepcja z murkiem ale czy ją zrealizuję hmmm sam nie wiem w kazdym razie chciał bym mieć w tym małym ogrodzie efekt który na pewno nie bedzie go pomniejszał ale to już z czasem postaram się wam wszystko przekazywać i prosić o pomoc zeby ogród wyglądał naprawdę fajnie i miał ręce i nogi :)

mało tego doszedł kolejny problem hehe bo z przodu domu też jest kawałek ogródka nie znam wymiarów a strzelać nie chcę ale na oko moze on mieć jakieś powiedzmy 3m na 2,5m max i już nawet nie chcę sobie nim głowy zawracać bo chciał bym zrobić jeden a dobrze w tym malutkim przed domem ewentualnie najłatwiejsza metoda trawa z jakimiś ładnym kwiatami coś ładnego i prostego wystarczy :)

póki co dziękuję za wszelkie sugestie i nie ukrywam ze z każdym przeczytanym postem człowiek nie dosyć ze dowiaduje się fajnych żeczy na temat ogrodu to nabiera super wiedzy

P.S nigdy nie spodziewałem się ze w wieku 24 lat złapie mnie taki zapał na zrobienie własnego ogrodu :P :)

pozdrawiam
Obrazek

myślicie ze jak bym troszkę podcioł żywopłot to lepiej by się rozrastał ?? pewnie tak...bo też planuję go wyrównać zeby nie był taki zaokrąglony skrócić go tak na równo zeby był troszkę niższy ale góra żywopłotu była pozioma
Pozdrowienia od Marcina
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Trawka z przodu raczej nie bo jeśli ma tam coś rosnąć i kwitnąć to i tak nie skosisz trawy.
Nie wiem co lubisz, może iglaki w różnych formach?
Ja bym dała azalie i hortensje.
Można też pomyśleć o innych kwitnących krzewach albo różach.
Jeśli dobrze odchwaścisz teraz, wysypiesz korą to nie będziesz prawie nic musiał tam robić.
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”