Krokosmia, montbrecja, cynobrówka (Crocosmia)
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tak ja tez się przymierzałam do takich w markecie L...i dobrze że hamulce zadziałały , bo była by ściema [ wyglądały mało przekonująco ] - no cóż , czasem lepiej w zwykłych ogrodniczych na sztuki [ można pomacać i obejrzeć ]- Poza Krokosmią , znalazłam irysy i lilie były w trocinach - tak już porządnie zmumifikowane [ Egipcjanie mogliby się wiele nauczyć ] .
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
- dwostr
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Mam za sobą kilka lat "doświadczeń "z krokosmią W pierwszym roku pozostawiłam w gruncie i zabezpieczyłam na zimę jak pisałi na opakowaniu-wymarzły :o W drugim roku wykopałm-żle przechowałam-wyschły w trzecim posadziłam do donicy-nie kwitły,choć cebulki całkiem dorodne były W tym roku robię chyba ostatnie podejście,wysadzę je do gruntu trochę wcześniej i cierpliwie zaczekam na rezultat do lata
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
GERTRUDA pisze:Tak ja tez się przymierzałam do takich w markecie L...i dobrze że hamulce zadziałały , bo była by ściema [ wyglądały mało przekonująco ] - no cóż , czasem lepiej w zwykłych ogrodniczych na sztuki [ można pomacać i obejrzeć ]- Poza Krokosmią , znalazłam irysy i lilie były w trocinach - tak już porządnie zmumifikowane [ Egipcjanie mogliby się wiele nauczyć ] .
Moje ostatnie zakupy ogrodnicze w markecie to była właśnie krokosima...
Wysadziłam ją w sobotę, ale wątpie, żeby z tych wysuszonych cebulek cokolwiek wzeszło...
Oprócz krokosimy skusiłam się na lilie - trzy cebule zakupione i trzy nadają się na kompost, albo nawet nie... bo są zagrzybiałe. Nigdy więcej.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Od: 27 maja 2006, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja swoje zostawiałam nie wiedząc, ze trzeba wykopywać, ale przestały kwitnąć.GERTRUDA pisze:Po wielu rozmyślaniach , skusiłam się i zakupiłam 10 cebulek crocosmii [ mix] , posadziłam dzisiaj i teraz będę niecierpliwie czekać . Jakie też kolory mi się trafiły ? Na zimę zamierzam ją zostawić i sprawdzić czy przeżyje
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
przemek1136 pisze: (...)
Zaczynają pojawiać się pierwsze kwiatostany odmiany "Lucifer".
Śliczne!
Moja krokosima obudziła sie i wyszła z ziemi w ilości 5 sztuk (dostałam 10 cebulek)... po ponad dwóch miesiącach od wsadzenia w grunt. Przypuszczam, że cebule były mocno zaprawione jakimiś preparatami zatrzymującymi kiełkowanie. Ostatnio wygrzebałam jedną z cebulek, która nie raczyła jeszcze wyjść ponad ziemię - wyglądała zdrowo, jak prosto z marketu, bez kiełków, korzonków...
Pozdrawiam, Basia.