Przyśpieszanie kiełkowania nasion
-
- 50p
- Od: 28 lut 2010, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kiełki, hodowla, gatunki
Dzięki za ten wątek ale tam niestety nie ma tego o co pytałem, ale znalazłem na wikipedii że "rzeżucha" jest jednoroczna i ma kwiatki i z jednej "kiełki" rzeżuchy są dwa nasionka. Spróbuję sam wyhodować nasionka. Ot taki mój kaprys jako ogrodnika
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasia, dwa posty wyżej już podawałam ten odnośnik
Macieju, ale pamiętaj, że rośliny rosną w określonej porze roku, teraz w naturze jeszcze nie budzą się do życia na dworze, więc i na twoje roślinki ciutek za wcześnie... Na kiełki tak, owszem, ale na dorodne rośliny z nasionami na koniec, to jednak poczekaj do wiosny, to już niedługo
Macieju, ale pamiętaj, że rośliny rosną w określonej porze roku, teraz w naturze jeszcze nie budzą się do życia na dworze, więc i na twoje roślinki ciutek za wcześnie... Na kiełki tak, owszem, ale na dorodne rośliny z nasionami na koniec, to jednak poczekaj do wiosny, to już niedługo
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Nie z jednej rośliny, tylko z jednego owocu powstałego z jednego kwiatka (jest ich wiele na jednej roślinie).Maciej P-ce pisze:(...)i z jednej "kiełki" rzeżuchy są dwa nasionka.(...)
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
-
- 50p
- Od: 28 lut 2010, o 18:02
A to przepraszam, źle doczytałem. W takim razie będzie duuużo nasionek mam nadzieję
A tą rzeżuchę się sieje w połowie marca to się chwilkę powstrzymam jeszcze, posadzę i pokaże jak będzie rosła zdjęcia, a jak będą kwiatki za kilka miesięcy to wątek odświeżę, chociaż może wątek będzie cały czas na topie i nie będę musiał pisać po kilku miesiącach dopiero postu kolejnego. i potem sfotografuję ile nasionek mi wyjdzie, jeśli za każdym razem będzie może nawet z 10 nasionek z jednej roślinki to w takim razie zacznę sam nasionka hodować sobie, trochę będę odkładał na hodowlę na kiełki do spożycia a resztę będę siał na nowe nasionka i sam wyhoduję ich miliony, obiecuję. Niektórzy pomyślą, ze chyba zwariowałem jak chcę sam sobie nasionka hodować, ale ja mam takie "odchyły od normalności"
Pozdrawiam
A tą rzeżuchę się sieje w połowie marca to się chwilkę powstrzymam jeszcze, posadzę i pokaże jak będzie rosła zdjęcia, a jak będą kwiatki za kilka miesięcy to wątek odświeżę, chociaż może wątek będzie cały czas na topie i nie będę musiał pisać po kilku miesiącach dopiero postu kolejnego. i potem sfotografuję ile nasionek mi wyjdzie, jeśli za każdym razem będzie może nawet z 10 nasionek z jednej roślinki to w takim razie zacznę sam nasionka hodować sobie, trochę będę odkładał na hodowlę na kiełki do spożycia a resztę będę siał na nowe nasionka i sam wyhoduję ich miliony, obiecuję. Niektórzy pomyślą, ze chyba zwariowałem jak chcę sam sobie nasionka hodować, ale ja mam takie "odchyły od normalności"
Pozdrawiam
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
Nalewko, gapa ze mnie ale na szczęście jesteś i czuwasz
Maciej, fajna jest taka ogrodnicza zabawa, jak masz taką chęc to ok. Ciekawa jestem, czy uda Ci się zebrac nasionka. Ja właśnie kiełkuję kapustę czerwoną i pszenicę. Do tej pory udawało mi się wszystko z jednym wyjątkiem - nie skiełkowały mi brokuły. Może nasiona były jakieś trefne. Rzeżuchę możesz siac już teraz, nie musisz czekac do połowy marca.
Maciej, fajna jest taka ogrodnicza zabawa, jak masz taką chęc to ok. Ciekawa jestem, czy uda Ci się zebrac nasionka. Ja właśnie kiełkuję kapustę czerwoną i pszenicę. Do tej pory udawało mi się wszystko z jednym wyjątkiem - nie skiełkowały mi brokuły. Może nasiona były jakieś trefne. Rzeżuchę możesz siac już teraz, nie musisz czekac do połowy marca.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Macieju posiej sobie gorczycę będzie ładny dorodny krzak i dużo nasion do ogórków konserwowych.A rzeżuchę pozostaw na lato ,to będziesz miał większą pewność ,że uzyskasz dużo nasion.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tez mam ochote wysiac gorczyce ale przerazil mnie wpis na wikipedii:
Wyjasni to ktos, bo ja juz calkiem zbaranialamRoślina trująca.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Dużo jest roślin trujących ,ale je uprawiamy ,chociażby http://pl.wikipedia.org/wiki/Ro%C5%9Bliny_truj%C4%85ce
pozdrawiam Ludwik
- Rybka
Ok, ale w gorczycy wlasnie nasiona, ktore wykorzystujemy do zapraw sa trujace Czy sa trujace tylko gdy sie zje tego wagon???
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Też się dziwiłem rzekomą szkodliwością gorczycy, ale przecież w musztardzie również są nasiona gorczycy białej. Kiełki gorczycy jadłem, ale strasznie trudno się je spożywa, ponieważ trudno pozbyć się łupinek nasiennych. Poza tym lubią się psuć i są ostre.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Soku z marchwi też zaleca się tylko jedną szklankę dziennie.
pozdrawiam Ludwik
- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Nasiona gorczycy białej nie są trujące. Mogą wywołać podrażnienia skóry lub błon śluzowych u wrażliwych osób. Uważa się natomiast że trująca może być roślina po wytworzeniu nasienników. Natomiast młode liście mogą być dodatkiem do sałatek, można też jeść kiełki gorczycy - ale ze względu na ostry smak nie każdemu one odpowiadają.
- Rybka
Na stronie wikipedii podaja, ze to wlasnie nasiona sa trujace
Ale w takim wypadku musztarda bylaby trujaca.
Teraz to wiem, ze nic nie wiem
jest to napisane w linku, ktory podal ekopom.gorczyca biała (Brassica hirta, Sinapsis alba ) ? ziele, szczególnie nasiona
Ale w takim wypadku musztarda bylaby trujaca.
Teraz to wiem, ze nic nie wiem
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata