Szczepienie cytryny

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
camillo1718
100p
100p
Od: 27 maja 2007, o 23:37

Post »

A jeżeli nie mam ukorzeniacza to mozliwe jest rozmnozenie w ten sposob?
Pozdrowienia dla WSZYSTKICH!!!! :)
Adriano931
ZBANOWANY
Od: 4 lip 2010, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sadzonki szczepki cytryny

Post »

Najlepsza zabawa z roślinami to eksperymenty i niespodzianki heh:) :tan
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Józef wysłał Ci pewnie już pędy dojrzałej rośliny (skoro owocowała).
Te pędy się szczepi. Jeśli w dalszym ciągu nie wiesz co masz zrobić to nie wiem jak można to inaczej wytłumaczyć.'
Inni użytkownicy podesłali Ci linki do artykułów, w których masz wszystko ładnie opisane.
Nie ma liści? :roll: dziwiłbym się gdyby były :lol:
Może najpierw powiedz ile cm. ma Twoja cytryna, bo rozumiem skoro chcesz zaszczepić to posiadasz własne drzewko cytrynowe.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Adriano931
ZBANOWANY
Od: 4 lip 2010, o 10:40

Post »

ale może jej chodzi żeby zasadzonkować ... słyszałem o takim sposobie i praktykuję go... że ze szczepki(oderwanej gałazki ) cytryny wsadzonej w ukorzeniacz i ziemię wyrasta nowa roślina która również owocuje:) :D
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

Merytorycznie rzecz biorąc da się tak rozmnożyć cytrynę, ba byłoby to nawet najlepszym i najwygodniejszym sposobem, ale czy najłatwiejszym?
Kawałek pędu rośliny bez liści, raczej nie będzie w stanie wypuścić korzeni (gdyż nie ma kto pracować na te korzenie, liści nie ma).
Poza tym drzewka cytrusowe ciężko jest rozmnożyć z sadzonki w warunkach domowych.
Życzę miłego dnia
Tomek.
tree
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 paź 2010, o 09:00

Szczepienie cytryny

Post »

Witam! Czy wie ktoś może w jaki sposób szczepić cytrynę. Czy można szczepić cytrynę na mandarynce z pestki?
A dokładniej w którym miejscu to zrobić i którego zraza wybrać na szczepienie. Proszę o pomoc. Poniżej umieszczam fotki może ktoś na nich zaznaczy miejsce szczepienia i którego zraza wybrać-

mandarynka z pestki
Obrazek

cytryna skierniewicka
Obrazek
Awatar użytkownika
Motylica100
200p
200p
Od: 14 mar 2010, o 14:49

Re: szczepienie cytryny

Post »

Może więdzej informacji znajdziesz na http://www.cytrusy.net.pl i http://www.naszecytrusy.pl
tree
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A od czego jest to forum? Czy przypadkiem nie jest po to aby pomagać ludziom w różnych problemach dotyczących uprawy roślin? Jakbym znalazł w wyszukiwarce to nie pytałbym tutaj?
"Motylica100" podaj link do tego zdublowanego postu? Chętnie poczytam.
Awatar użytkownika
Motylica100
200p
200p

Post »

Post mi się zdublował czyli były dwa te same i dużo byś się wiecej nie dowiedział :)
Z tego co ja wiem, na roślinach cytrusowych z pestki można szczepić, a najlepiej szczepić na tych które mają dobrze rozwinięty system korzeniowy, czyli nie tak jak się robi zazwyczaj: bierze się podkładke i ukorzenia, ale szczepi się bezpośrednio na drzewku wyrośniętym z pestki. Ale to oczywiście kosztuje dużo czasu. A podkładki powinny być ukorzeniane rok wcześniej przed szczepieniem, aby system korzeniowy się rozwinął.
A mandarynka na Twoim zdjęciu to ten wysoki krzak tak? Bo można by też pomyśleć że to te siewki co na dole wyrastają ;)
A wiesz, że cytryna skierniewicka sama jest używana jako podkładka dla innych wrażliwszych odmian ? ;)
Może lepiej wykorzystać mandarynke dla innych ciekawych odmian.
Ale jeśli chcesz pooeksperymentować : na drzewku mandarynki możesz mieć cytrynę, spróbuj sciąć mocno po skosie jakąś zdrową galązkę, raczej niezdrewniałą, i tak samo zraza cytryny tej samej grubości (powinien mieć 1-3 oka), powierzchnia cięcia musi być gładka (używasz ostrego noża), następnie złącz je razem, owiąż bawełnianą szmatką i posmaruj maścia ogrodniczą w celu zmniejszenia transpiracji.
Szczepienie lepiej wykonywać od maja, gdy jest ciepło.
Awatar użytkownika
Motylica100
200p
200p

Post »

Na podkładce nie powinno być liści gdyż roślina zużyje na nie energie.
Podkładkę możesz przyciąć w literę V, a zraz odpowiednio aby pasował. Wybierz zraz półzdrewniały.
Jest jeszcze inny sposób, gdy zraz jest dużo cieńszy od podkładki, szczepi sie go na zasadzie wyrastającej z boku gałęzi, czyli zraz tniesz mocno pod skosem, a na podkładce zrywasz takiej samej wielkosci pasek kory i niewielkiej ilosci drewna.Po szczepieniu umieszczamy je w pomieszczeniu o temperaturze 25-30 stopni, gdzie zostaną do czasu zrośnięcia się.
Można obwiązać ciasno paskami woreczka i poprawić nitką, zakryć jeszcze folią.
Ważne aby powierzchnia styku była jak największa. Gdy zraz i podkładka nie są tej samej grubości, ważnie aby z jednej strony miazgi stykały się.
tree
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Czy można szczepić w klin tak samo jak się szczepi np. jabłonie
Awatar użytkownika
kinia34
200p
200p
Od: 17 wrz 2016, o 15:02

Re: Cytryna z pestki

Post »

witam
Przegladałam Wasze forum ogrodnicze i znalazłam watek o szczepieniu cytryny oraz o tym ,że cytryna z pestki nie zakwitnie "sama z siebie" .Mam pytania .Ile lat musi mieć sadzonka do szczepienia ,lub kiedy można ja szczepić ? Zamieszczam również zdjęcie swojej siewki.Szczep pobiera się z "kupnego" drzewka bo takowe posiadam tez. Proszę o odpowiedz.
kinia34
Obrazek
Kinia34
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co prawda temat mocno "zakurzony" ale odpowiem na to pytanie - ja szczepiłem już na 6-cio miesięcznych siewkach np. cytryny, grejpfruta metodą V odmianę szlachetną. Niekiedy na drugi rok cytrus już kwitł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”