Włóknina - zastosowanie,efekty

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Włóknina a nawożenie

Post »

Czy ktoś stosując włókninę kupował też kołki do mocowania włókniny? Zastanawiam się nad nimi. Czy one takie bardzo praktyczne? Do tej pory zazwyczaj brzegi przyciskałam kamieniami, nie brakuje tego dobra u nas na działkach.
Waleria
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja mocowałam na kołki. Są dość drogie w porównaniu z ceną agrowłókniny, ale nie żałuję. Dzięki nim miałam ładnie naprężoną tkaninę aż do jesieni. Z kamykami różnie bywało, pies potrącił, albo zabrał, sama się potknęłam, a później wiatr podwiewał włókninę i przykrywał jeszcze młodziutkie roślinki. A z kołeczkami nic się nie działo, mogłam bez obaw przesuwać po tym wąż przy podlewaniu, przechodzić, przyklęknąć - bywało, że i ... pozamiatałam. Przy zwijaniu tkaniny prawie wszystkie kołeczki odzyskałam i posłużą mi na przyszły rok.
Aha - ja miałam włókninę przy pomidorach i truskawkach. Gdybym tylko mogła (pieniążki), zastosowałabym ją wszędzie.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

Z truskawek też zwinęłaś włókninę na zimę? Czy na wiosnę będziesz celować otworami w krzaczki, czy może truskawki zlikwidowane? Posadziłam jesienią poziomki na czarnej agrowłókninie i tak zostawiłam na zimę. Może powinnam też zdjąć na zimę? Wkoło obsypałam ziemią i się trzyma.
Pozdrawiam serdecznie,
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niestety truskawki były już w ziemi od roku, gdy rozkładałam włókninę. Wycinałam otwory i delikatnie przekładałam przez nie krzaczki - brrr! mozolna robota - i to już takie całkiem rozrośnięte. Dziury były przez to znacznie większe, niż trzeba, ale i tak było warto. Włóknina dłużej utrzymuje wilgoć, chwasty rosną tylko w otworach, tuż przy roślinie, a nie na całej grządce, owoce czyściutkie, suchutkie, wreszcie nie zakopywały mi się w piachu. Bez większego przekonania, ale zostawiłam truskawkom tę włókninę na zimę - może będą miały dzięki temu trochę cieplej? Dopiero na wiosnę będę umiała napisać, czy nie narobiłam im w ten sposób szkody.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
berberysy
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 sty 2010, o 23:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie stosuję kołków do mocowania ze względu na cenę.Kupuję w sklepie budowlanym grubszy, ale dość miękki drut, zaginam go w haczyk z jednym ramieniem dosyć długim i wbijam.Efekt ten sam, a koszty groszowe.
Anna
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

No to zobaczymy Damroka jak nam wyjdzie. Tobie z truskawkami, a mi z poziomkami.
Pozdrawiam serdecznie,
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Ja używałam kołków do styropianu, tanie są i dają radę dobrze - kółeczko ponadto może złapać krawędzie 2 pasów naraz:)
oloolosz
100p
100p
Od: 6 maja 2009, o 23:30

Włóknina - zastosowanie,efekty

Post »

Witam
Dziś byliśmy zdjąć włókniny z drzewek posadzonych jesienia.Część mieliśmy zabezpieczone cienką p-17 białą,letnią,owinięte po kilka razy.
Natomiast kilka drzew mieliśmy owinięte czarną-taką na chwasty.Zauwazyłem,że gałązki niektórych sa suchsze,u innych końcówki gałązek takie jakieś zmurszałe,a im grubsze to mają czarny rdzeń-w większości grusze europejskie i azjatyckie.Jedna była coś jakby zgnita,ciemna w całym przekroju przewodnika a u dołu jakby kora odłaziła.
czy ta czarna agrowłóknina jakoś zaszkodziła?czy zmarzły dzrzewka?a może gniją??????
te okryte białą wydają sie być ok.co teraz z nimin zrobić?jak ratowac?
Dzięki za porady
Awatar użytkownika
graveDMan
100p
100p
Od: 18 lut 2011, o 17:10

Re: drzewka zabezpieczone czarną włokniną zmarniały?

Post »

Czarna włóknina nie służy do okrywania roślin tylko do ściółkowania.
Okrycie taką włókniną spowodowało mocne nagrzanie się powietrza pod okrywą za dnia. Nocą natomiast gwałtowne schłodzenie, co doprowadziło do uszkodzenia a nawet całkowitego zniszczenia roślin.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Czarna włóknina jako zabezpieczenie ?
To chyba był bardzo nieszczęśliwy pomysł.

Drzewka jeśli już bardzo chce się zabezpieczać to pnie się owija przeciętymi wzdłuż takimi pankowymi osłonkami do rur.
Nie wiem jak się to nazywa ale wiem jak wygląda.
Natomiast ja sama nie zabezpieczałam w żaden sposób nawet młodych drzew, wszędzie mówi się jedynie o malowaniu pni.
Młoda grusza azjatycka bez żadnych zabezpieczeń zimowała i owocowała.

Chyba przedobrzyłeś.....
oloolosz
100p
100p
Od: 6 maja 2009, o 23:30

Post »

tak,chyba przedobrzyłem-u mnie to czeste.
Chyba uparzyłem te drzewka
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Nie chyba, tylko na pewno. Owijanie drzewek czy krzewów na zime folią - to błąd. A czarna folią- to juz bardzo duży błąd.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Jak już trafiłeś na nasze forum to na pewno jeśli zapytasz przed zimą jak zabezpieczać rośliny - uzyskasz porady :P
No, chyba że wcześniej poczytasz odpowiednie watki i sam wszystkiego się dowiesz.
Czasem trzeba roślinom dać się zahartować, np. róż nie kopczykuje się przy krótkich spadkach temperatur, dopiero jak jest stale na minusie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”