Żywopłot z ligustru
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po wsadzeniu gałązek w ziemię pilnuj by ziemia była przez cały czas wilgotna. Procent przyjęcia się gałązek to około 95%. Nie ma sensu kupować sadzonek. Upatrz żywopłot z ligustru i w porozumieniu z jego właścicielem lub po "cichu" natnij sobie gałązek. Gałązki sadź co 25 - 30 cm. Ukorzenią się bardzo szybko. Sadzić można o każdej porze roku.
Pozdrawiam Andrzej.
Właśnie tak Erazmie -święta prawda, szkoda wydawac kase jak można samemu to załatwić, jest tego pod dostatkiem.Można posadzić tak jak mówisz, ja sadziłam na przemian po 30 cm i po środku jeszcze jeden [wychylony do przodu 10 cm]. Wszyscy mówili że za gęsto ,ale ja tak bardzo chciałam miec szybko żywopłot i sie udało, strat prawie 0 Zawsze można wyciąć, niż miałby świecić pustkami ;:2
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna
delikatny żywopłot
mysle ze to dośc delikatna roslina bo mnie zmarzła
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To niemożliwe Kasiu!
Pamiętam leżące przez całą zimę,tak na powierzchni ziemi,zapomniane w trakcie przesadzania ,niezadołowane sadzonki z gołym korzeniem -którym nie zaszkodziły zimowe mrozy .Było ich kilka i posadzone wiosną odbiły normalnie.
Może masz gatunek zimozielony,który w wielu regionach kraju gubi jednak liście choć nie powinien?.Może dlatego masz wrażenie że zmarzł Tobie.????
Sprawdzałaś pędy?Jestes pewna ,że to liguster?
Eraźmie!!!Twój żywopłot to okaz reklamowy!!!
Powinien być umieszczany we wszystkich katalogach świata!
Jest doskonały pod każdym względem...
Choć liguster jest łatwy w uprawie to proszę zdradź tajemnicę jakie nadzwyczajne zabiegi wykonujesz przy nim?
Pamiętam leżące przez całą zimę,tak na powierzchni ziemi,zapomniane w trakcie przesadzania ,niezadołowane sadzonki z gołym korzeniem -którym nie zaszkodziły zimowe mrozy .Było ich kilka i posadzone wiosną odbiły normalnie.
Może masz gatunek zimozielony,który w wielu regionach kraju gubi jednak liście choć nie powinien?.Może dlatego masz wrażenie że zmarzł Tobie.????
Sprawdzałaś pędy?Jestes pewna ,że to liguster?
Eraźmie!!!Twój żywopłot to okaz reklamowy!!!
Powinien być umieszczany we wszystkich katalogach świata!
Jest doskonały pod każdym względem...
Choć liguster jest łatwy w uprawie to proszę zdradź tajemnicę jakie nadzwyczajne zabiegi wykonujesz przy nim?
Jestem pewna że to liguster. Jak sobie pomysle że mógł być tak piekny a mój brat go od razu wywalił
Ale jeszcze nic straconego, dzięki Waszej pomocy może jeszcze raz spróbuje.
Tylko u mnie jest kwasna ziemia, czy powinnam ja w jakis sposób odkwasić?
Bo szczerze powiedziawszy nie sprawdziłam inf. co do pH gleby
Ale jeszcze nic straconego, dzięki Waszej pomocy może jeszcze raz spróbuje.
Tylko u mnie jest kwasna ziemia, czy powinnam ja w jakis sposób odkwasić?
Bo szczerze powiedziawszy nie sprawdziłam inf. co do pH gleby
Witam
Zapoznałem się tematami dotyczącymi żywopłotu na forum. Od razu zaznaczę, że jestem laikiem w sprawach ogrodnictwa.
W tym roku zakupiliśmy z żoną siedlisko z działką rolna ( powierzchnia siedliska ok 50 ar). Cała działka jest szerokości ok 50 m od strony dosyć uczęszczanej drogi. Chcielibyśmy osłonić działkę od drogi żywopłotem, do wys. ok 2 m tak, aby wyrósł w ciągu ok 3-4 lat (zanim się pobudujemy). Z tego co wyczytałem najbardziej pasuje liguster (przy czym mowa jest o takim który gubi liście na zime). Natomiast w internecie znalazłem coś takiego jak "Liguster pospolity zimozielony".
Czy jest to odmiana która nada się na stworzenia takiego żywopłotu ?
Żywopłot ma być na całej szerokości działki od drogi. Ponieważ na razie jestesmy we wstępnej fazie projektowania zieleni w ogrodzie z chęcią zapoznam się z sugestiami doświadczonych forumowiczów.
Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie porady.
Zapoznałem się tematami dotyczącymi żywopłotu na forum. Od razu zaznaczę, że jestem laikiem w sprawach ogrodnictwa.
W tym roku zakupiliśmy z żoną siedlisko z działką rolna ( powierzchnia siedliska ok 50 ar). Cała działka jest szerokości ok 50 m od strony dosyć uczęszczanej drogi. Chcielibyśmy osłonić działkę od drogi żywopłotem, do wys. ok 2 m tak, aby wyrósł w ciągu ok 3-4 lat (zanim się pobudujemy). Z tego co wyczytałem najbardziej pasuje liguster (przy czym mowa jest o takim który gubi liście na zime). Natomiast w internecie znalazłem coś takiego jak "Liguster pospolity zimozielony".
Czy jest to odmiana która nada się na stworzenia takiego żywopłotu ?
Żywopłot ma być na całej szerokości działki od drogi. Ponieważ na razie jestesmy we wstępnej fazie projektowania zieleni w ogrodzie z chęcią zapoznam się z sugestiami doświadczonych forumowiczów.
Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie porady.
Kejwot, ja Ci nie pomogę, ale chętnie skorzystam rad udzielonych Tobie ;). Też jestem w fazie projektowania własnego ogrodu i mam podobną sytuację związaną z żywopłotem - 60 m wzdłuż drogi. Co chwila zmieniam zdanie, czym to osadzić. Etap zimozielonego z jednego gatunku roślin mam już za sobą - zbyt statyczny i przy tych 60 metrach będzie nuda. Ostatnio rozważam żywopłot nie jednolity, tylko mieszany - dwa szpalery na przemian przeróżnych krzewów i niskich drzewek zimozielonych i nie. Ziemię mam kwaśną. Czy to jest dobry pomysł?
Okazuje się, że jednak istnieją róże bez kolców ;)