Co robić aby krokusy powtarzały kwitnienie?
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Co robić aby krokusy powtarzały kwitnienie?
@ Dawidbanan ? z całym szacunkiem, ale uważam, że liście krokusów ? przypominające, ze względu na biały pasek przez środek, zielistkę ? są bardzo ozdobne a nie szpecące.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Tak, dopóki są zielone są bardzo ozdobne a nie szpecące. Ale w pewnym momencie zaczynają żółknąć i zasychać i wtedy nie są bardzo ozdobne a szpecące. I o ten moment ich wegetacji chodzi.
Ja czekam aż wyschną na tyle, że się dadzą wyciągnąć z ziemi, nie obcinam ich i nie wyrywam na siłę.
Z całym szacunkiem
Ja czekam aż wyschną na tyle, że się dadzą wyciągnąć z ziemi, nie obcinam ich i nie wyrywam na siłę.
Z całym szacunkiem
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Tak, przypominają jakąś trawkę ozdobną, ale gdy zaczynają żółknąć to są brzydkie i szpecące.
- Locutus
- Kontakt:
No ale jak już zżółkną, to można je wykopać i po sprawie, czyż nie?
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Nie wykopuję, pasuje im miejsce, w którym rosną.
To obetnij nożyczkami te suche listki i nie ma żadnego problemu Już i tak suche listki w żaden sposób nie dokarmiają cebul.
-
- 100p
- Od: 13 lut 2012, o 17:07
Dziękuję za tyle odpowiedzi. Postąpię tak jak radzicie
Pozdrawiam
Maja
Maja
No to jeszcze raz ja. Faktycznie zaniechanie nawożenia raczej pomogło. Trawę, która je przerasta skrzętnie usuwam. Właściwie mam tylko jedno pytanie. Te krokusy mnożą się przez obrastanie cebulki nowymi cebulkami i tworzą ostatecznie kępę. W tej kępie niektóre są bardzo słąbe i nie kwitną, czy polecacie rozrzedzić kępę czy niech rosna tam gdzie rosną? Jest jakaś minimalna odległość między roślinami?
- Miododajna
- 50p
- Od: 17 sie 2016, o 11:48
Chcę kupić krokusy i posadzić wokoło domu. Na allegro jest sporo ofert np 100 szt za niecałe 20 zł. Tanio i bardzo dużo osób kupuje. Czy macie do czynienia z tymi tanimi krokusami mix kolorów. Są też droższe odmianowe 1 kolor.
Podłączam się do pytania wyżej jak się krokusy rozmnażają tak jak przebiśniegi tworząc coraz to większe kręgi cebulek?
Podłączam się do pytania wyżej jak się krokusy rozmnażają tak jak przebiśniegi tworząc coraz to większe kręgi cebulek?
- Locutus
- Kontakt:
Jeśli warunki glebowe im sprzyjają, to owszem, kępy krokusów rozrastają się z roku na rok.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI