Woda do podlewania roślin domowych
Też podlewam wodą z akwa ;-) Parametry mam dobre i brak chemii wszystko naturalne
Tej wody nie mam zbyt dużo (w tygodniu podmieniam 20% więc mam na tydzień tylko 20 l - jedno podlanie i to skąpe bo mam dużo roślin).
Czy tych związków azotowych dużo mamy w wodzie po rybkach??
Chyba nie bo skoro rybki tam żyją to musi być wszystko O.K.
U mnie NO3 jest mniej niż 20 (nie mam bardzo dokładnych testów więc wszystko około), natomiast NO2 mam 0.
Pomimo NO3 w akwariówce i tak musimy dawać nawozy!
p.s.
Abudabi, pochwal się swoim akwa w dziale "wszystko o akwarystyce" ;-)
Tej wody nie mam zbyt dużo (w tygodniu podmieniam 20% więc mam na tydzień tylko 20 l - jedno podlanie i to skąpe bo mam dużo roślin).
Czy tych związków azotowych dużo mamy w wodzie po rybkach??
Chyba nie bo skoro rybki tam żyją to musi być wszystko O.K.
U mnie NO3 jest mniej niż 20 (nie mam bardzo dokładnych testów więc wszystko około), natomiast NO2 mam 0.
Pomimo NO3 w akwariówce i tak musimy dawać nawozy!
p.s.
Abudabi, pochwal się swoim akwa w dziale "wszystko o akwarystyce" ;-)
Podlewanie, woda do podlewania
Jakie są ogólne zasady podlewanie roślin? Czy w ogole trzeba podlewać iglaki i krzewy liściaste? I jak często podlewać kwiaty i zioła? Jetsem początkującą ogrodniczką i chyba trochę nadgorliwą, bo podlewam codziennie wszystko, z nadzieją że szybciej wyrośnie Moje malutkie wykiełkowane kwiatuszki jakby się zatrzymały we wzroście i może to moja wina, bo za czesto lub za rzadko podlewam?
Bardzo proszę o pomoc
Bardzo proszę o pomoc
Kasia
-
- 100p
- Od: 22 sty 2007, o 10:16
Cześć,
generalnie każda roślina potrzebuje co innego, ale większość lubi mieć wilgotną ziemię, tj. nie suchą skorupę i nie stanie w kałuży.
Ja ostatnio też podlewałam codziennie, bo było bardzo sucho. Dziś pada deszczyk i nie muszę!
Podejrzewam, że kwiatki się zatrzymały, bo było zimno nocami. Jeśli mają trochę wody i słonka, powinno im być dobrze. Zobacz, czy nie czernieją im łodyżki u nasady, a listki nie żółkną. Jeśli czernieją i żółkną, i jeszcze do tego się przewracają - za dużo wody. Jeśli listki są pomarszczone - za mało wody.
Niestety, mogły też przemarznąć - jeśli u Ciebie były przymrozki.
Pozdrowienia,
K.
generalnie każda roślina potrzebuje co innego, ale większość lubi mieć wilgotną ziemię, tj. nie suchą skorupę i nie stanie w kałuży.
Ja ostatnio też podlewałam codziennie, bo było bardzo sucho. Dziś pada deszczyk i nie muszę!
Podejrzewam, że kwiatki się zatrzymały, bo było zimno nocami. Jeśli mają trochę wody i słonka, powinno im być dobrze. Zobacz, czy nie czernieją im łodyżki u nasady, a listki nie żółkną. Jeśli czernieją i żółkną, i jeszcze do tego się przewracają - za dużo wody. Jeśli listki są pomarszczone - za mało wody.
Niestety, mogły też przemarznąć - jeśli u Ciebie były przymrozki.
Pozdrowienia,
K.
Witam,
Ważna jest tez technika, lepiej rzadziej a duzymi dawkami wody,niż często i tylko zwilżać glebę powieszchniowo.Wtedy woda za szybko wyparuje a roślina niewiele skorzysta.No i pora, najlepiej wieczorem.Rosliny w doniczkach podlewamy codziennie według wymagań
I jescze nalezy pamiętać ktore rosliny nie lubią mokrych liśći.
Pozdrawiam
Ważna jest tez technika, lepiej rzadziej a duzymi dawkami wody,niż często i tylko zwilżać glebę powieszchniowo.Wtedy woda za szybko wyparuje a roślina niewiele skorzysta.No i pora, najlepiej wieczorem.Rosliny w doniczkach podlewamy codziennie według wymagań
I jescze nalezy pamiętać ktore rosliny nie lubią mokrych liśći.
Pozdrawiam
Nasionka i rozsadę podlewa sie codziennie najlepiej zraszając. Tu masz rację nasionka muszą mieć dostatecznie wilgotno żeby wykiełkować. Jeśli rozsada jest w pomieszczeniu to przy dużej wilgotności powietrza i tempeaturze moga sie wdać choroby grzybowe. Rada , wietrzenie, a przy bardziej wrazliwych oprysk.
Odstana woda
Zawsze podlewam kwiety odstaną wodą, która jest w plastikowej butelce-zakręcona (stoi min. 1 dzień, a przeważnie 3 dni). Mimo to na ziemi osadza się biały nalot (chyba od wapnia).
Dlaczego tak się dzieje?
Dlaczego tak się dzieje?
Dobre uczynki i słowa zawsze wracają
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
Przeczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... %B3y+nalot. Skorzystaj z wyszukiwarki.
Lilu ale przegotowana woda jest jałowa podobnie jak destylowana(może nie do końca tak samo) myślę że związki wapnia po odstaniu wody nie spowodują białego nalotu na ziemi. Ja podlewam wodą odstaną (nie przegotowywaną) swoje palmy i inne rośliny i u mnie nie ma białego nalotu na ziemi świadczącego o zasoleniu.(coś więc z tego wapnia musi się ulatniać z wody). Tyle że u mnie woda stoi najkrócej 6-7 dni - pomiędzy podlewaniem roślin.lila31 pisze:Skarbie (jak to ładnie brzmi) odstanie wody nie likwiduje związków wapnia.
Przegotuj ją, a potem dopiero niech sobie postoi.