Świerk kłujący srebrny z nasion

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Świerk kłujący Glauca z nasion

Post »

W tym katalogu, którego dziś przeglądałam jest napisane tak (oryginalna pisownia): Picea pungens 'Glauca' tak jak i inne wszystkie odmiany. Natomiast na opakowaniu nasionek, które kupiłam jest tak jak piszesz Mirku - bez cudzysłowia i z małej litery. Dziękuję za wyjaśnienie. Zatem to w katalogu to coś innego...
Awatar użytkownika
Anku
100p
100p
Od: 15 lip 2006, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Prof. Włodzimierz Seneta i Jakub Dolatowski w książce "Dendrologia" - (PWN 2009) piszą:
Picea pungens 'Glauca' (f.glauca Beissn.) - odm.sina. Nazwa zbiorowa (Grupa Glauca), obejmuje wszystkie drzewa o mniej lub bardziej niebieskawym odcieniu, spośród których zapewne znaczna część to rośliny otrzymane nie przez szczepienie wybranych kultywarów, ale z siewu. W ramach tej formy m.in. takie odmiany jak 'Endtz', 'Hoopsii', 'Koster', czy 'Moerheim'.
Nie jest więc chyba błędem użycie nazwy Picea pungens 'Glauca' ( '...' oraz dużej litery G) dla siewek świerka kłującego.
Wprawdzie Picea pungens 'Glauca' nie jest odmianą sensu stricte ale tak przyjęto nazywać te siewki o niebieskawej barwie.
Ja także takiej nazwy używam, nie tylko dla uszanowania pamięci Prof W. Senety (mojego nauczyciela dendrologii :) ).

Prof. dr Władysław Bugała w swojej książce "Drzewa i krzewy dla terenów zielonych", opisuje odmianę świerka kłującego, używając nazwy 'Glauca'.
..
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Ha, byłem pewien, że się odezwiesz.
Błąd nie błąd, niemniej odmiana to to nie jest, forma jak najbardziej. Tak zresztą i Seneta napisał. W ramach formy odmiany....
To coś jak Ch. lawsoniana 'Glauca'. Niby jest... a kto go widział?

Istotniejsze że wciskanie ludziom nasion niewiadomego pochodzenia bez żadnej gwarancji, że choć niewielki % powtórzy jest trochę nie tego...
A czy to błąd nie mnie sądzić. Cała armia mądrych co i raz coś miesza w nazewnictwie ku utrapieniu naszemu... i każdy wie lepiej :lol:
raf999
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2011, o 21:08

Świerk kłujący srebrny z nasion

Post »

Witam

Pisze tutaj z prośba o rade.
Prosze mi nie zarzucać lenistwa bowiem ,bardzo długo szukałem na google potrzebnych informacji. Niestety te które znalazłem sa bardzo okrojone a czasami nawet sprzeczne.

Sprawa wygląda tak.
Mój ojciec (człowiek starszy z internetu korzystac nie umie) poprosił mnie abym kupił mu nasiona świerka kłującego srebnego , ma bowiem kawałek "pola" i zachciało mu sie choinek...;/

Nie mając wyjścia kupiłem 200 gram ( z regionu Kaibab ,Arizona)

I teraz jest problem jak sadzić ,gdzie ,kiedy itp.

Zdobyłem nastepujace informacje i przekazałem ojcu.
A was drodzy forumowicze prosze o ewentualne sprostowanie i rady , bo jak świerki nie wzejda bedzie tragedia

Co sie dowiedziałem:
1. stratyfikacja (najpierw moczenie 2 dni w temperaturze pokojowej ,następnie w gruboziarnisty piasek i do lodówki na 4 tygodnie ,jak zaczna kiełkować to wysiewać)
2. wysiewac w połowie maja
3. ale jak gęsto wysiewac?
4. wysiewac do inspektu ( ale czy nie lepiej np. w skrzynki ? czy młode sadzonki przetrwają pierwsza zimę w inspekcie ? czy może lepiej zabrac je na zime do piwnicy ?)
5 czy pryskac siewki ?( czytałem ze trzeba na zgorzel siewek) jeżeli tak to czym i w jakiej dawce ?
6. jaka ziemie wybrac do inspektu/skrzynek ?
7. Czy nawozić w pierwszym roku ? jeżeli tak to czym , w jakiej dawce ?
8. Jakie miejsce na inspekt wybrac ? nasłonecznione czy pół na pół ?
9. przesadzac z inspektu po 2 latach ( wtedy będę sie martwił)

przepraszam za ilosć pytan ,zupełnie się na tym nie znam ,wiem tyle co znalazłem
A nie chce sprawic ojcu przykrości

z góry wielkie Dzięki za pomoc

pozdrawiam serdecznie
Rafał
natalia636
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2014, o 17:57

Świerk srebrny kłujący z nasion

Post »

Posadziłam świerka srebrnego kłującego z nasionek kupionych w Castoramie.
Czy ktoś miał doświadczenie z tego typu nasionkami i jak z nimi postępować?
Kiedy powinnam je przepikować? Czy czymś nawozić? Jak długo muszą stać w domu i kiedy można przesadzać? Mają mniej więcej 2-3cm i dość szybko rosną:)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Świerk srebrny kłujący z nasion

Post »

Zapraszam do poczytania forum,również tego wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 25&start=0
Michalzlasu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2015, o 13:55

Świerk kłujący- podłoże, grzyby.

Post »

Witam.

Jakie jest najlepsze podłoże do wysiania świerka kłującego?

Jakie środki stosuje się do ochrony siewki tego świerka przed chorobami grzybowymi?

Z góry dziękuję za sprawdzone informacje :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”