Migdałek(Prunus triloba) choroby i szkodniki
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 maja 2008, o 12:12
mojego kupiłam kwitnącego, ale po kwitnieniu nie przycięłam... tylko dużo później
tak więc będę podziwiala tej wiosny ... listki ;))
to samo zrobiłam dwa lata temu z głogiem, w tym roku ma cudne pąki kwiatowe warto było poswięcic jeden rok bez kwitnienia, gdyz ukształtowała się ładniutka bujna i regularna korona
tak więc będę podziwiala tej wiosny ... listki ;))
to samo zrobiłam dwa lata temu z głogiem, w tym roku ma cudne pąki kwiatowe warto było poswięcic jeden rok bez kwitnienia, gdyz ukształtowała się ładniutka bujna i regularna korona
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 maja 2008, o 12:12
Posiadam migdałka drzewkowego 5 lat.W tej chwili jest z niego duże drzewo z bardzo rozrośnietą koroną.W tamtym roku po przekwitnięciu,a kwitł cudownie jak zawsze ogromna burzą kwiatów ;kilka gałązek z korony zaczelo usychać.Wygladalo to brzydko zwiedniete mlode listki i suche pędy.Myślalam ,ze migdałek umiera.Poczekałam az zaschną galazki do końca i poobcinałam nad żywym oczkiem.Korona sie bardzo rozrosła,a w tym roku podwoiła objetość i ma jeszcze wiecej pączków.Czy to normalne aby migdałek zasuszał część galezi z korony???Mam nadzieję ,ze nie zrobi tego w tym roku,bo wygladalo to strasznie.będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Poczytaj o moniliozie, inaczej brunatnej zgniliźnie drzew pestkowych.Choroba atakuje wiśnie, morele, a także ozdobne migdałki, które należą do tej samej rodziny.Trzeba opryskiwać migdałka preparatem na grzyba krótko przed rozwinięciem kwiatów i w czasie kwitnienia drugi raz.Grzyb wnika do pędów przez kwiaty i dlatego gałązki zaczynają zasychać bezpośrednio po kwitnieniu.U mnie co roku zasychały gałązki białego, krzewiastego migdałka, obcinanie pomaga, ale u szczepionych na pniu może uschnąć cała roślina.W zeszłym roku opryskałam, nie uschła ani jedna mała gałązka Najgorsza jednak dla mnie świadomość, że kolejna rzecz, gdzie bez chemii się nie obejdzie
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O tej chorobie mówili w zeszłorocznym wydaniu "Maja w ogrodzie"-w zeszłym roku sporo migdałków chorowało,mój również.Topsin załatwił sprawę
Co do cięcia-mój mąż(niestety nie jestem czasem w stanie go upilnować ) jesienią podciął migdałka(traktuje go jak wierzby ) a mimo to puchną mu pączki kwiatowe.Tak samo było w poprzednim roku-kupiliśmy jesienią i został podcięty w celu rozkrzewienia a mimo to obficie kwitł(choć na krótkich pędach nie wygląda to pewnie aż tak efektownie).Jako dowód wrzucę zdjęcie gdy rozkwitnie
Co do cięcia-mój mąż(niestety nie jestem czasem w stanie go upilnować ) jesienią podciął migdałka(traktuje go jak wierzby ) a mimo to puchną mu pączki kwiatowe.Tak samo było w poprzednim roku-kupiliśmy jesienią i został podcięty w celu rozkrzewienia a mimo to obficie kwitł(choć na krótkich pędach nie wygląda to pewnie aż tak efektownie).Jako dowód wrzucę zdjęcie gdy rozkwitnie
Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Migdałek nie kwitnie
Odświeżam wątek.
Dziś kupiłam migdałka, jednak parę rzeczy w nim mnie niepokoi.
Na zdjęciu może niezbyt dobrze widać, ale mam 2 problemy:
1. Migdałek zaczął wypuszczać listki (a jak wcześniej czytałam, najpierw kwitnie, potem wypuszcza listki). Czy to oznacza, że w tym roku nie będzie kwitł? I jeśli nie, to w takim razie kiedy mam go przyciąć, żeby zakwitł? W czerwcu, tak jak wcześniej pisano czy może teraz? Zastanawia mnie przyczyna, przez którą migdałek nie kwitnie... Wrzuciłam zdjęcie, więc widać pokrój dobrze. Czy w tym przypadku mogło być tak, jak pisze selli7 , że został przycięty nie po kwitnieniu tylko później? Czy może powodem jest mały (co na zdjęciu też widać) system korzeniowy i przez to drzewko nie ma siły zakwitnąć?
2. Górne części pędów są zaschnięte - martwe ( coś około 8-10 cm). PESTKA@ napisała, że jej migdałek też zasychał, ale po kwitnieniu a mój nie kwitł. Czy możliwa jest monilioza? I co mam z tymi zaschniętymi częściami zrobić? Obciąć teraz czy poczekać? Czy mam jak najszybciej opryskać drzewko? Mam u siebie środek grzybobójczy Target. Czy będzie on się do tego nadawał?
Nie wiem już co mam robić, bardzo proszę o pomoc:)
Dziś kupiłam migdałka, jednak parę rzeczy w nim mnie niepokoi.
Na zdjęciu może niezbyt dobrze widać, ale mam 2 problemy:
1. Migdałek zaczął wypuszczać listki (a jak wcześniej czytałam, najpierw kwitnie, potem wypuszcza listki). Czy to oznacza, że w tym roku nie będzie kwitł? I jeśli nie, to w takim razie kiedy mam go przyciąć, żeby zakwitł? W czerwcu, tak jak wcześniej pisano czy może teraz? Zastanawia mnie przyczyna, przez którą migdałek nie kwitnie... Wrzuciłam zdjęcie, więc widać pokrój dobrze. Czy w tym przypadku mogło być tak, jak pisze selli7 , że został przycięty nie po kwitnieniu tylko później? Czy może powodem jest mały (co na zdjęciu też widać) system korzeniowy i przez to drzewko nie ma siły zakwitnąć?
2. Górne części pędów są zaschnięte - martwe ( coś około 8-10 cm). PESTKA@ napisała, że jej migdałek też zasychał, ale po kwitnieniu a mój nie kwitł. Czy możliwa jest monilioza? I co mam z tymi zaschniętymi częściami zrobić? Obciąć teraz czy poczekać? Czy mam jak najszybciej opryskać drzewko? Mam u siebie środek grzybobójczy Target. Czy będzie on się do tego nadawał?
Nie wiem już co mam robić, bardzo proszę o pomoc:)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 cze 2010, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Migdałek nie kwitnie
W kwietniu kupiłam migdałka. Miał już malutkie, zielone listki. Wsadziłam go do ziemi i od tamtego czasu czekam aż zakwitnie... Przez cały maj nie rozwinął się ani trochę, a teraz jego listki zaczynają więdnąć. Gałązki w środku, po złamaniu, są zielone czyli chyba jeszcze żyje... Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś mógł mi wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje. Dodam, że to pierwsze drzewko jakie posadziłam w życiu i nie mam pojęcia co robić...
Re: Migdałek nie kwitnie
To choroba grzybowa.
Zaraz po ruszeniu wegetacji zalecane są 2-3 opryski Topsinem lub Miedzianem w odstępie tygodniowym.
A te już teraz porażone pędy wyciąć.
Zaraz po ruszeniu wegetacji zalecane są 2-3 opryski Topsinem lub Miedzianem w odstępie tygodniowym.
A te już teraz porażone pędy wyciąć.
Migdałek(Prunus triloba) choroby i szkodniki
Dzisiaj zauważyłam, że z moim migdałkiem dzieje się coś dziwnego. W trakcie kwitnięcia obsychają mu pojedyncze gałązki. Kiedy odcięłam gałązkę zauważyłam, że w środku jest tak jakby zgnite. To postępuje, rano był całkiem zdrowy a wieczorem już to zauważyłam.
Pomożecie???
Hellp!!!
Pomożecie???
Hellp!!!