Domowy zielnik - fotorelacja ;)
- Stokrotkania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Domowy zielnik - fotorelacja ;)
Oto fotki
Dzień 16
Rzeżuszka zostały się ostatki. Mmm..właśnie wcinam kanapkę z nią
Rumianek
Bazylia
Szczypiorek
I uwaga ta ta tam mięta się pokazała
Dzień 16
Rzeżuszka zostały się ostatki. Mmm..właśnie wcinam kanapkę z nią
Rumianek
Bazylia
Szczypiorek
I uwaga ta ta tam mięta się pokazała
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 maja 2011, o 15:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Strasznie fajna ta Twoja fotorelacja mam podobny zestaw ziół - rumianek, bazylia, szczypiorek + kilka bonusów. wysiałam roślinki już jakiś czas temu dlatego u mnie są trochę większe już się nie mogę doczekać kolejnego wpisu
"Na razie się wspinam ale widoki są ekstra"
- Stokrotkania
- Kontakt:
Ślicznie dziękuję
Dzień 18
Rumianek
Bazylia
Szczypiorek
Mięta troszkę nieśmiało, ale wybija się ;D
Do usłyszenia ponownie.
Dzień 18
Rumianek
Bazylia
Szczypiorek
Mięta troszkę nieśmiało, ale wybija się ;D
Do usłyszenia ponownie.
- Stokrotkania
- Kontakt:
Dzisiaj posiałam lawendę
Zastanawiam się, czy nie powinnam popikować już bazylii i rumianku
I jeśli tak to ile zostawić w doniczce
Zastanawiam się, czy nie powinnam popikować już bazylii i rumianku
I jeśli tak to ile zostawić w doniczce
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
nie jestem znawcą rumianku, nigdy nie miałam z nim nic do czynienia (po za piciem herbatek i kremu do rąk:P) ale ja to zrobilam mniej wiecej tak
miałam skrzynkę (chyba metrowa ona jest) w której w 2 rzędach wyciałam rumianem w 2 bazylię. Trzymałam to sobie w pokoju na parapecie a w tym czasie zajmowałam się uprawami na balkonie aż któregoś dnia przy rozsadzaniu bazylii doszłam do wniosku że w sumie rumianek zostaje zagłuszony i go troche szkoda wiec poszłam i kupiłam 2 doniczki takie mniej wiecej 20cm srednicy i przesadziłam kępkami tak, że w skrzynce została 1/3 całego siewu. zaraz skocze na balkon i Ci zrobię zdjęcie tak jak prosiłaś:)
za to dziś kupiłam melisę i rozmaryn...już nie mam gdzie stawiać doniczek na tym moim balkonie...chyba nigdy się nie nauczę że nie powinnam na razie kupować żadnych nowych nasion:D a poszłam tylko po nasionka jakiś drobnych niskich kwiatków co by wypełnić przestrzeń w skrzynce między doniczkami z papryczkami:D
edit: przepraszam, że tyle zwlekałam z odpowiedzią ale jakoś tak z okazji zaganiania nie było czasu na lekturę forum:) pozdrawiam
miałam skrzynkę (chyba metrowa ona jest) w której w 2 rzędach wyciałam rumianem w 2 bazylię. Trzymałam to sobie w pokoju na parapecie a w tym czasie zajmowałam się uprawami na balkonie aż któregoś dnia przy rozsadzaniu bazylii doszłam do wniosku że w sumie rumianek zostaje zagłuszony i go troche szkoda wiec poszłam i kupiłam 2 doniczki takie mniej wiecej 20cm srednicy i przesadziłam kępkami tak, że w skrzynce została 1/3 całego siewu. zaraz skocze na balkon i Ci zrobię zdjęcie tak jak prosiłaś:)
za to dziś kupiłam melisę i rozmaryn...już nie mam gdzie stawiać doniczek na tym moim balkonie...chyba nigdy się nie nauczę że nie powinnam na razie kupować żadnych nowych nasion:D a poszłam tylko po nasionka jakiś drobnych niskich kwiatków co by wypełnić przestrzeń w skrzynce między doniczkami z papryczkami:D
edit: przepraszam, że tyle zwlekałam z odpowiedzią ale jakoś tak z okazji zaganiania nie było czasu na lekturę forum:) pozdrawiam
- Stokrotkania
- Kontakt:
Dzień 23
W moich doniczkach z rumiankiem i bazylią, naprawdę zrobiło się gęsto, dziś zaryzykowałam i po pikowałam, nie wiem czy dobrze sami sprawdźcie.
Rumianek
Bazylia
Szczypiorek
Mięta
Lawenda bez zmian.
Mam pytanko czy to normalne, że ta ziemia zrobiła się zielonkowata ?
W moich doniczkach z rumiankiem i bazylią, naprawdę zrobiło się gęsto, dziś zaryzykowałam i po pikowałam, nie wiem czy dobrze sami sprawdźcie.
Rumianek
Bazylia
Szczypiorek
Mięta
Lawenda bez zmian.
Mam pytanko czy to normalne, że ta ziemia zrobiła się zielonkowata ?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
i znów znawcą nie jestem ale czytałam gdzieś na jakimś forum że to jakiś glon czy coś i ponoć po spulchnianiu ziemi wykałaczką powinien zniknąć... aczkolwiek mam swoje małe lubczyki w przezroczystym pojemniku i tam ziemia dookoła jest zielona prawie od początku a lubczykowi nic nie jest, tak samo mi się zrobiło w nasturcji ale już np w tymianku czy bazylii nie... przydałoby się żeby wypowiedział się ktoś mądrzejszy
edit: a i lawenda tak szybko nie kiełkuje no i nie spodziewaj sie, że wzejdzie jej bardzo dużo. ja wysiałam do skrzynki cale opakowanie i wzeszło może ze 30 sztuk ale sie rozgałęziła:)
edit: a i lawenda tak szybko nie kiełkuje no i nie spodziewaj sie, że wzejdzie jej bardzo dużo. ja wysiałam do skrzynki cale opakowanie i wzeszło może ze 30 sztuk ale sie rozgałęziła:)
- Justynek
- 200p
- Od: 26 lip 2010, o 21:39
Stokrotkania straszni się cieszę, że trafiłam do Twojego wątku. Sama myślałam o parapetowym zielniku, tylko było zawsze coś... , ale po prześledzeniu Twojej fotorelacji nabrałam odwagi i jutro wybieram się na zakupy.
Pozdrawiam i z pewnością będę tu zaglądać
Z własnego doświadczenia wiem, że w moich kwiatkach ziemia robiła się zielona z powodu małej ilości światła i sporej wilgotności podłoża. Kwiatom to raczej nie przeszkadzało. Ja to po prostu usuwałam i tyle. Ale to tylko moje obserwacje, więc mogę się mylić.Stokrotkania pisze: Mam pytanko czy to normalne, że ta ziemia zrobiła się zielonkowata ?
Pozdrawiam i z pewnością będę tu zaglądać
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
co do tego, że robi się to z powodu małej ilości światła to się nie zgodzę przynajmniej w moim przypadku bo nasturcje sobie rosną w pełnym słońcu cały dzień (mam balkon na stronę południową) a i tak ziemia jest zielona. muszę dzić spróbować tej metody ze spulchnianiem ziemi wykałaczką:D zobaczymy co się stanie:)
miłego dnia:)
miłego dnia:)
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
- Stokrotkania
- Kontakt:
Dziękuję Wam kochani za rady, co do braku słońca to też się nie zgodzę, gdyż parapet jest nasłoneczniony cały dzień
Cieszę się, że moja fotorelacja Wam się podoba, to miłe być pożytecznym
Prześliczny rumianek, ciekawe kiedy mój taki będzie,i tak się zastanawiam czy nie za bardzo go popikowałam...
Cieszę się, że moja fotorelacja Wam się podoba, to miłe być pożytecznym
Prześliczny rumianek, ciekawe kiedy mój taki będzie,i tak się zastanawiam czy nie za bardzo go popikowałam...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Kontakt:
ja się zastanawiam czy nie za gęsto go tam mam ale po przejściach z bazylią i paprykami jakoś nie miałam weny na pojedyncze przesadzania tylko łapałam kępkami wychodząc z założenia że chociaż jedna z tej gromady musi się przyjąć:) jutro będę rozsadzać pomidorki koktajlowe - to będzie zabawa:D
- Justynek
- 200p
- Od: 26 lip 2010, o 21:39
Powiem szczerze, że ja też nie miałam pewności, czy słabe nasłonecznienie może być przyczyną, ale teraz gdy mam w mieszkaniu wszystkie południowe okna i dużo słońca, nawet na jednej roślince (glebie w doniczce) nie ma żadnych zielonych nalotów. Więc chyba dlatego tak sobie pomyślałamStokrotkania pisze:... co do braku słońca to też się nie zgodzę, gdyż parapet jest nasłoneczniony cały dzień
Gunikpolny ładny rumianek
Dziś szukałam nasion mięty i o zgrozo nigdzie nie mogłam kupić. Czy to już po sezonie? Jutro wybieram się na długi (3 km ) spacer do sklepu ogrodniczego. Tam chyba nie będzie problemu z nasionami?
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy