Czym oddzielić kwiaty od trawnika?

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Znalazłam na Allegro w kategorii-ogród- pozostałe ofertę krawęzników ogrodowych z plastiku.Wyglada to ciekawie i nie jest drogie.Ta firma oferuje jeszcze inne obrzeża.Jest to na stronie 3 i nazywa sie Vario Bord
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Wszystko ma jakieś wady, a ja wybrałam najtańsze rozwiązanie - łopatą robię coś na kształt rowka między trawnikiem a rabatką, ziemię z tego rowka wrzucam na rabatkę, taki rowek trzeba poprawić, wyrównać motyczką. Zalety: tanio, wygląda naturalnie, estetycznie, starsze utrwalone brzegi wymagają tylko niewielkich poprawek, już bez łopaty.Sąsiadka, która miała jakieś plastikowe falowane , które dosyć szybko jej się połamały, skłania się ku mojemu rozwiązaniu.
Waleria
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Dziś widziałem w TEXO rollboriery plastykowe okragłe koloru brazowego. Dwa metry kosztuje 39,99 zl.
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To też nie jest tanio chyba,ze jest mały odcinek do odgrodzenia.To co proponuje Waleria też mi się podoba .Można w taki rowek nasypać kamyczków co da efekt wizualny.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z jednej strony ciekawy pomył z kamyczkami, ale już widzę tę trawę i inne chwasty wyrastające spomiędzy kamyczków.
Waleria
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

ja mam Walerio przed działką przy płocie wysypane kamyki i rzeczywiście sieją sie tam rózne cuda, ale polewam randapem i wszystko jest ok.Jedno polanie wystarczy na sezon :lol:
akrim51
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lut 2007, o 11:43

Post »

Walerio i nie zarasta w rowku trawą?Na jaką szerokość kopiesz ten rowek.Ja kamienne obrzeża robię na niewielkim odcinku.Czeka mnie jeszcze 52 m w ogrdzie.Może też bym pokusiła się na Twój pomysł. :lol: :D
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ze dwa razy w sezonie trzeba to odświeżyć.
Waleria
LiDo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 lut 2007, o 21:09

Post »

a po co "ODZIELACIE" trawnik ?
moj trawnik pięknie przechodzi w mech pod sosnami, nic nie dzieli go pomiędzy rabatami bylinowymi, ot kończy się trawnik a zaczynają inne rośliny, jakoś nie widzę potrzeby umieszczania na granicy jakiegoś drewnianego czy kamiennego szlaczka. Samo sie oddzieliło.
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chcę oddzielic trawnik od rabaty by zabezpieczyć kwiaty przed zestawem "M" + kosiarka ;-)
Do tej pory nic konkretnego nie wymyśliłam :( więc chyba zrobię tak jak Waleria - rowki i stopniowo (lub masowo) będę je zapełniac kamieniami.
LiDo
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 lut 2007, o 21:09

Post »

kosiarką dojeżdża sie do rabaty którą widać, nie wjeżdża się na rabatę i po problemie. nie bardzo rozumiem po co sztuczna granica. Jak "M" zechce, to pokona wyznaczone granice i skosi rabaty.
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

U mnie trawnik przylegający do rabaty musi byc oddzielony bo trawa wsiała sie się w rabatę i teraz muszę wszystkie rosliny powyciagac bo trawa w nich rosnie :twisted: Ja uważam ,ze takie oddzielenie jest dobre na tradycyjnej działce :)
Awatar użytkownika
basiakam
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Od: 17 sie 2006, o 18:48

Post »

Anulka! A zwal starą dachówkę.Będzie materiał do oddzielenia trawnika od rabaty. :lol: :lol: :lol:
Basia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”