Justus Epimaniakus

ODPOWIEDZ
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Justus Epimaniakus

Post »

ObrazekObrazekObrazek
To są sadzonki które się ukorzeniały listopad- grudzień lub grudzień- styczeń.
Oxypetalum ma przyrosty 35 cm i przyrost ma już następne przyrosty ( u wszystkich szczepek tak jest )
Następna hybryda ukorzeniona w grudniu przyrost ponad 30 cm, następne Epi od Krzysztofa ukorzenione w grudniu przyrost 25 cm.
blabla pisze:Można oczywiście robić sobie pod górkę i robić wszystko na odwrót tylko po co?
A chociażby po to co widać.
blabla pisze: po drugie upierdliwe
Żadnej roboty, szczepki doglądałam 1 w tygodniu.
Wszystkie bez wyjątku się ukorzeniły. :heja :heja
Wyjęłam tylko kilka ze szklarenki, a jest ich dużo więcej różnych hybryd.
Powiem tak --- Niech każdy postępuje w uprawie ze swoimi roślinkami jak chce.
BOŻENA
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Termin ukorzeniania to nie teoria tylko wieloletnia praktyka. Można oczywiście robić sobie pod górkę i robić wszystko na odwrót tylko po co? Rośliny budzą się z zimowego spoczynku na wiosnę i wtedy mają najwięcej energii oraz chęci do wzrostu. I także wtedy najlepiej i najszybciej się ukorzeniają.
Dokładnie to samo miałem napisać - Tomek mnie ubiegł. Ujął to zresztą doskonale bo dokładnie i... oględnie. :wink:
Powiem tak --- Niech każdy postępuje w uprawie ze swoimi roślinkami jak chce.
Oczywiście!
Tyle, że starajmy się młodszym adeptom podpowiadać dobrze. Po co nabierać złych nawyków? A tu - wybacz - to Tomek pisze dobrze. Jeśli koleżanka u której na wątku się produkujemy popróbuje obu sposobów to się przekona... :?
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Bo-enka
500p
500p

Post »

hen_s pisze: Jeśli koleżanka u której na wątku się produkujemy popróbuje obu sposobów to się przekona...
Oczywiście. To jest bardzo słuszne i popieram.

Ja nie jadę w koleinach drogi ( czytaj - utartych teoriach np. uprawy Epi ).
A jak dobrze się sprawdza moja technika uprawy to nie zamierzam trzymać się "teorii" w tym względzie. :heja
Dlatego zacytuję mój poprzedni post
Bo-enka pisze:Powiem tak --- Niech każdy postępuje w uprawie ze swoimi roślinkami jak chce.
BOŻENA
krufka
200p
200p
Od: 1 lip 2009, o 21:18

Post »

Ależ dyskutujcie sobie tu u mnie,ja z uwagą czytam każdą waszą sugestię,chętnie skorzystam z waszych rad.Zapraszam. :)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bo-enka pisze:Ja nie jadę w koleinach drogi ( czytaj - utartych teoriach np. uprawy Epi ).
A jak dobrze się sprawdza moja technika uprawy to nie zamierzam trzymać się "teorii" w tym względzie. :heja
Ja bym bardziej napisał, że masz lekkie tendencję do jazdy pod prąd :wink: Ja osobiście nie lubię wyważać już otwartych drzwi. Szkoda czasu i zmarnowanych roślin.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Bo-enka
500p
500p

Post »

blabla pisze:Ja bym bardziej napisał, że masz lekkie tendencję do jazdy pod prąd
Zgodzić się z Tobą w tym porównaniu nooo nie mogę.
Bo widzisz to byłoby na bakier z przepisami drogowymi.
A w tych koleinach drogowych jeżdżą wszyscy, zgodnie (z przepisami ) :;230
blabla pisze: Szkoda czasu i zmarnowanych roślin.
No widzisz, tylko że ja tym sposobem nie zmarnowałam ani jednej szczepki :heja :heja
Czasu poświeciłam o 50% mniej.
blabla pisze: Ja osobiście nie lubię wyważać już otwartych drzwi
Świetnie Tomek, Po co wyważać skoro spróchniałe.
BOŻENA
krufka
200p
200p

Post »

Nabyłam nawóz bydlęcy w granulkach.Każdemu rosnącemu już epi podsypałam po kilka małych kawałków.Mam nadzieję,że nie popełniłam błędu?
Aha!Na jednym z odbijających epi,na młodziutkim,czerwoniutkim odroście zauważyłam dziś "purchla"-wyglądało to jak bąbel ma poparzonej skórze.Czy to może być od słońca?Bo ja już w końcu nie wiem,czy one mogą stać w pełnym słońcu( u mnie od 13),czy raczej nie?Wszystkie epi w trakcie ukorzeniania staram się ocieniać,a co z pozostałymi?
Epi Dream
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 cze 2011, o 20:01

Post »

[quote="krufka"]Cześć!Jestem Justus Epimaniakus,moja przygoda z epi i innymi sukuluntami trwa już parę lat...
Od niego wszystko się zaczęło.Po prostu zawsze był,zawsze kwitł,rósł jak na drożdżach.

Obrazek

Potem pojawiły się następne.Młodzież.

Obrazek

Nadeszła długa,mroźna zima...Większość moich epi padła,nawet żelazne różowe,reszta wyglądała strasznie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aktualnie z kwitnących,dojrzałych egzemplarzy mam tylko tego:

Obrazek

Nie poddaje się,odbudowuję kolekcję,mam nadzieję,że moi podopieczni wrócą do formy.[/quote

Witam wiem co to znaczy stracic pare epi u mnie poszko w tym roku 10 nowych odmian ale przybylo troche wiecej egzeplazy .pozdrawiam Epi Dream
witam
krufka
200p
200p

Post »

Staram się nie załamywać,choć przez chwile myślałam,że straciłam bezpowrotnie kilka odmian.Ale widzę,że z mojej listy zniknęła jedna,może dwie odmiany.Reszta odbija i chyba coś z tego będzie.Kilka odmian straciło fiszki,więc nie wiem,której już nie mam.Poza tym spotkałam się z fantastyczną reakcją forumowiczów,którzy chętnie się ze mną podzielili bądź wymienili swoimi roślinami.Mam kilka niezwykłych "zwykłych" różowych i czerwonych bezimiennych hybryd,które też ogromnie mnie cieszą. I nabyłam piękną odmianę,która ukoronowała moja mini kolekcję.To mi wystarcz.Niestety zaraziłam się "Gymnocalycium -ozą",więc teraz pewnie na parapecie pojawią się te pękate stwory.
Również pozdrawiam
Justus
krufka
200p
200p

Post »

W oczekiwaniu na spektakularne kwitnienia moich epi,nabyłam kilka gymnocalycium. .Od wczoraj mam kilka,ale były wybierane na nosa,wszystkie miały etykietki "mammillaria" :twisted: .Mam nadzieję,że trafiłam,jedno to chyba baldianum,kwitnie na czerwono i pachnie delikatnie niedojrzałym arbuzem,inne miało bladoróżowe kwiaty.Czy moglibyście zidentyfkować moje zakupy?

Obrazek
Wiem,że te dwa spore z tyłu i maluch z prawej strony z przodu to nie gymno.Ale pozostałe?

Obrazek

Ten po lewej(na fotce dwukaktusowej) jest w bardzo złej kondycji,prawie nie mam korzenia,chyba jest przesuszony,ma plamy i pęknięcia i ....pąka
Wszystkie miały wełnowca,najwięcej te dwa oddzielne.Wyczyściłam,przesadziłam z błota,zaaplikowałam jakieś tabletki na wełnowca(bo nie było nic do oprysku).
krufka
200p
200p

Post »

Nawet nie wiem kiedy,zaczęłam zbierać kaktusy.... :shock:
Mam ich już kilka,nic szczególnego,ale dla "początkującego" to prawdziwe rarytasy :D .
Ponieważ epi dopiero za rok lub dwa zakwitną,a ja jestem głodna kwiecia,jakoś tak naturalnie zaczęłam kupować kaktusy z nadzieją na szybsze kwitnienia.Chyba najwyższa pora jakoś je usystematyzować,bo niedługo się pogubię :)
Najpierw kolumnowe:
Oreocereus celsianus
Obrazek

Obrazek

Marginatocereus marginatus
Obrazek

I "kuliste"-podobno chętniejsze do kwitnienia:

Mammillaria bombycina.
Obrazek

Echinopsis subdenudata(po lewej) i Eriocactus magnificus(po prawej)
Obrazek

Trochę gymnocalycium:
(tu pomieszane z innymi rodzajami) :oops:
Obrazek

Obrazek

I na koniec taki dziwaczek:
Obrazek

Dzisiaj kupiłam tez najzwyklejszą mieszankę nasion kaktusów i będę próbowała coś wysiać,ot tak dla przyjemności obserwowania.
Tak więc obok epi i hoi,na moich parapetach zagościły także kaktusy...
krufka
200p
200p

Post »

Notocactus submammullosus
Obrazek

Przepadłam....
krufka
200p
200p

Post »

Bardzo Was proszę o poradę.Mam do wyboru jeden z tych kaktusów.Oba piękne,trochę się różnią.Zauważyłam,że jeden z nich ma "bąbelki"wśród młodych cierni(niestety dość niewyraźne zdjęcie,lepszego nie udało mi się zrobić).Parę dni temu w tym miejscu były krople nektaru.Rozumiem,że to nektarniki,o których przeczytałam w którymś z wątków?Ale czy to co widać to po prostu nabrzmiewa kolejna porcja nektaru,czy teraz to jest pąk?Nie wiem,którego kaktusa zostawić-tego mniejszego z bąbelkami,czy większego bez?Nie znam się na kaktusach wcale,dopiero rozpoczynam fascynującą przygodę z nimi,dlatego proszę o sugestie.
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”