Ukorzenianie pędów pół i zdrewniałych (drzew)
Re: Sadzonki zdrewniałe
Sadź już teraz.
Re: jak wyhodować czereśnię z gałązki?
Ja odciąłem wierzchołkowy odcinek rocznego przyrostu czereśni, oczywiście zachowując pąki. Obciąłem dolną część pod kątem 45 stopni i dałem do wilgotnego piasku bez ukorzeniacza i do ciepłego pokoju. Obecnie przy kontroli da się zauważyć kalus w dolnej części potencjalnej sadzonki więc może się uda. Zobaczymy.
Re: Ukorzenianie pędu drzewa
I co, udało się? Mój wujek ma dużą, starą czereśnię i twierdzi, że "takich to już nie ma nigdzie". Z pestek zmutuje, przy zaszczepieniu podkładki nie będzie "taka", bo różne podkładki mają różny wzrost. Dlatego jedyne co mi przychodzi do głowy, żeby mieć "taką", to ukorzenienie zrazu.
Ukorzenianie sadzonek - pytanie
Cześć,
nie znalazłem nigdzie sekcji dotyczącej rozmnażania roślin - jeśli coś przegapiłem to proszę o wyrozumiałość i wskazówki
Moje pytanie dotyczy ukorzeniania sadzonek zdrewniałych i półzdrewniałych. Obejrzałem na youtube filmik dotyczący ukorzeniania sadzonek i wynika z niego, że do ukorzenienia sadzonka potrzebuje m.in. tlenu w procesie tworzenia kalusa.
A co z sadzonkami które ukorzeniamy w wodzie?
Wynika z tego, że sadzonek zdrewniałych/półzdrewniałych nie da się ukorzenić w wodzie? Dobrze to rozumiem? Czy może inaczej, tworzenie kalusa nie jest warunkiem do wypuszczenia korzeni?
Bo mi takie sadzonki wypuszczają w wodzie czasem korzenie. Jestem ciekawy jak to działa po prostu, poniżej link do filmu o którym mowa.
https://www.youtube.com/watch?v=8UBOMh5 ... Wf&index=5
nie znalazłem nigdzie sekcji dotyczącej rozmnażania roślin - jeśli coś przegapiłem to proszę o wyrozumiałość i wskazówki
Moje pytanie dotyczy ukorzeniania sadzonek zdrewniałych i półzdrewniałych. Obejrzałem na youtube filmik dotyczący ukorzeniania sadzonek i wynika z niego, że do ukorzenienia sadzonka potrzebuje m.in. tlenu w procesie tworzenia kalusa.
A co z sadzonkami które ukorzeniamy w wodzie?
Wynika z tego, że sadzonek zdrewniałych/półzdrewniałych nie da się ukorzenić w wodzie? Dobrze to rozumiem? Czy może inaczej, tworzenie kalusa nie jest warunkiem do wypuszczenia korzeni?
Bo mi takie sadzonki wypuszczają w wodzie czasem korzenie. Jestem ciekawy jak to działa po prostu, poniżej link do filmu o którym mowa.
https://www.youtube.com/watch?v=8UBOMh5 ... Wf&index=5
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ukorzenianie sadzonek - pytanie
Ukorzenianie czego?
Poczytaj tutaj
Ukorzenianie z liścia viewtopic.php?f=19&t=94438
Ukorzenianie jabłoni viewtopic.php?f=34&t=83677
Ukorzenianie w keramzycie viewtopic.php?f=19&t=81216
Ukorzenianie w wodzie viewtopic.php?f=7&t=18512
Ukorzenianie iglaków krok po kroku viewtopic.php?f=7&t=45645
Podkładki wegetatywne - samodzielnie viewtopic.php?f=34&t=64352
i wiele ,wiele innych tematów znajdziesz korzystając z naszej wyszukiwarki.
Zapraszam więc do zapoznania się z naszym regulaminem i kontynuowania tematu w jednym z istniejącycch już watków
Wyszukiwarka
Poczytaj tutaj
Ukorzenianie z liścia viewtopic.php?f=19&t=94438
Ukorzenianie jabłoni viewtopic.php?f=34&t=83677
Ukorzenianie w keramzycie viewtopic.php?f=19&t=81216
Ukorzenianie w wodzie viewtopic.php?f=7&t=18512
Ukorzenianie iglaków krok po kroku viewtopic.php?f=7&t=45645
Podkładki wegetatywne - samodzielnie viewtopic.php?f=34&t=64352
i wiele ,wiele innych tematów znajdziesz korzystając z naszej wyszukiwarki.
Zapraszam więc do zapoznania się z naszym regulaminem i kontynuowania tematu w jednym z istniejącycch już watków
Wyszukiwarka
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ukorzenianie pędu drzewa
Witam a skąd pewność, że czereśnia wujka nie jest szczepiona? Nawet jak ty ukorzenisz to nieszczepiona na własnych korzeniach może jeszcze inaczej rosnąć niż ta wujkowa. Aby była identyczna to pewnie byś musiał mieć odrost podkładki tej czereśni i na niej zaszczepić jej zrazy.ciembor pisze:I co, udało się? Mój wujek ma dużą, starą czereśnię i twierdzi, że "takich to już nie ma nigdzie". Z pestek zmutuje, przy zaszczepieniu podkładki nie będzie "taka", bo różne podkładki mają różny wzrost. Dlatego jedyne co mi przychodzi do głowy, żeby mieć "taką", to ukorzenienie zrazu.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.