Liliowcowo - czyli moje małe królestwo

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
michal88
100p
100p
Od: 10 kwie 2007, o 18:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

dachasia pisze:Widły amerykańskie nie są widłami z kosmosu, tylko normalnymi solidnymi, metalowymi widłami i każdy,kto trochę dłużej grzebie w ziemi to je zna i wie,że tak się nazywaja
Ja niestety nie specjalizuje się w nazwach sprzętu tylko w kwiatach, jeśli ktoś do mnie przyjeżdża to przecież nie będe mu mówił, że mam widły amerykańskie tylko moge z nim porozmawiać o liliowcach i ich uprawie, ciekawostki i takie tam wszystko związane z liliowcami.
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dachasia pisze:Przy kilkuletnich kępach wykopać ją w całości to trzeba by nająć chyba dźwig. Ja próbowałam,żadne widły amerykańskie tego nie wytrzymają, Liliowce nie dzieli się na sadzonki, ale na karpy.
A poza tym jestem trochę zdziwiona,że Ty masz siewki liliowców. Nie słyszałam,żeby ktoś je tak rozmnażał. :shock:
Może jestem zbyt podejrzliwa, ale jesteś albo takim ignorantem w sprawie swoich upraw, albo sobie robisz ubaw z forumowiczów.
To i ja może coś dopiszę , obecnie siewki z moich liliowców wykiełkowały w doniczce , a z poprzedniego roku już rosną w ogrodzie :) , i przyznam szczerze że jestem bardzo ciekawa jakie wyrosną z nich liliowce.
michal88
100p
100p
Kontakt:

Post »

ANETA pisze:To i ja może coś dopiszę , obecnie siewki z moich liliowców wykiełkowały w doniczce , a z poprzedniego roku już rosną w ogrodzie :) , i przyznam szczerze że jestem bardzo ciekawa jakie wyrosną z nich liliowce.
na pewno wyrosną piękne i kolorowe :wink:
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

spokojnie, może wkrótce podeśle foty, ale moich siewek czy pola? Teraz pytanie odnośnie twoich powolnie rosnących liliowców, gdzie rosną, w cieniu, półcieniu, pełnym słońcu? i gdzie rosną u sąsiada?[/quote]

Moje rosną w takim powiedzmy półcieniu, na razie łapią sporo słońca póki nie ma liści, a potem będą miały słoneczko kilka razy dziennie. U sąsiada rosną nawet w wiekszym cieniu, ale mają już ładnych parę lat, o wiele większe kępy i odmiana też inna, nie wiem jaka.
A fotki przydałyby się po prostu kwiatków (tak dla przyjemności :) ) i może z opisem co to za odmiana, bo widziałam, że oferujesz zamianę, ale tak po samych nazwach odmian, to ja na przykład nie mam pojęcia jak one wyglądają :oops: Specjalistką żadną nie jestem, a wiesz, kobiecie to trzeba powiedzieć jaki ma kolor, a nie jak się nazywa (tak jak z samochodami :wink: :D )
michal88
100p
100p
Kontakt:

Post »

dachasia pisze:A poza tym jestem trochę zdziwiona,że Ty masz siewki liliowców. Nie słyszałam,żeby ktoś je tak rozmnażał. :shock:
Może jestem zbyt podejrzliwa, ale jesteś albo takim ignorantem w sprawie swoich upraw, albo sobie robisz ubaw z forumowiczów.
Nie rozumiem Cię tu troszkę? jaki ubaw jaki ignorant? I dlaczego jesteś zdziwiona? Przecież jak powstają nowe odmiany liliowców, ktoś krzyżuje jak stwierdzi, że ta siewka nadaje się do rejestracji to ją rejestruje a jak nie to sobie rośnie jako siewka a nie odmianowa sztuka. Nigdy nie słyszałaś o zastawie liliowców "Parada Siewek"?
michal88
100p
100p
Kontakt:

Post »

KarolinaL pisze:A fotki przydałyby się po prostu kwiatków (tak dla przyjemności :) ) i może z opisem co to za odmiana, bo widziałam, że oferujesz zamianę, ale tak po samych nazwach odmian, to ja na przykład nie mam pojęcia jak one wyglądają :oops: Specjalistką żadną nie jestem, a wiesz, kobiecie to trzeba powiedzieć jaki ma kolor, a nie jak się nazywa (tak jak z samochodami :wink: :D )
Odmianowym niestety nie robiłem za dużo zdjęć, tylko kilka odmian mam na komputerze, ale jeśli chcecie to moge podesłać kilka zdjęć siewek?
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

No pewnie że chcemy! :D Popatrzeć i pozazdrościć zawsze przyjemnie :)
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07

Post »

Oczywiście Michale , ze pokaż nam więcej z Twojej kolekcji. Piękną zawsze warto podziwiać. Zajrzyj na PW.
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
michal88
100p
100p
Kontakt:

Post »

kilka odmian powiesiłem w dziale "Oferty Forumowiczów - kupię, sprzedam, poszukuję, inne ogłoszenia. " A siewki mogę tu powiesić?
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzisz ile roboty Cię tutaj czeka?
Doszkolić nas w temacie liliowców. :D

Michale jeżeli nie jest to oferta handlowa, tylko wklejasz zdjęcia, dla pochwalenia się, pokazania swoich ślicznotek, i przy okazji nauczenia nas czegoś, wklejaj i opisuj do woli. :D
michal88
100p
100p
Kontakt:

Post »

według mnie oferta wyglądałaby troszke inaczej? a conajmniej by były podane ceny. A przecież jeśli kogoś interesuje nabycie tych kwiatów to może mi zawsze napisać na priw więc nie chcem robić żadnych ofert tylko się pochwalić moimi siewkami.
dachasia
50p
50p
Od: 5 paź 2006, o 21:44

Post »

Wybacz Michale, ale coś mi się tu jednak nie zgadza. Owszem wiem,że tak się hoduje nowe gatunki, ale na to trzeba lat, aby wyprodukować coś efektywnego. Poza tym liliowców generalnie nie produkuje się z nasion, bo jednak za długi jest okres od siewki do kwiatu, więc się przede wszystkim sprzedaje kłącza. Większe, mniejsze, ale kłącza. Masz tyle liliowców, jesteś takim zapalonym hodowcom, a nie masz zdjęć kwiatów.? Ja jestem "zapaloną" działkowiczką, nie mam pól upraw, a jednak każdą nową roślinkę sobie dokumentuję i zapisuję na komputer choćby po to aby cieszyć wzrok w zimę przeglądając zdjęcia. Pokazałeś nam kawał pola i to jak mam dobry wzrok, to jednego rodzaju liliowca,bo nie widzę tam żadnych odmian, a na forum proponujesz zamieścić "foty" siewek. A siewka to siewka, nie waidomo co z niej wyrośnie. Może będę miała szczęście i piękny kwiat, albo nie wiadomo co.
Pozdrowienia Nina
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No więc Ty się chwalisz, i opisujesz te piękności, a kto zechce.... :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”