Złoty wąs ( Callisia Fragrans) i jej walory lecznicze
Re: Złoty wąs lub Callisia Fragrans
Witam.bardzo zaciekawiła mnie ta roślina.Gdzie mogę ją kupić,a może jakaś forumka zechce się podzielić
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 kwie 2013, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Też chciałabym zakupić tą magiczną roślinkę, ale nigdzie nie mogę jej dostać. Może ktoś wie gdzie mogę ją dostać na terenie Trójmiasta lub może jakiś człowiek dobrej woli chciałby się ze mną podzielić proszę o pomoc
-- 9 kwi 2013, o 17:35 --
AAAA poszukuję również Pochrzynu Kaukaskiego (Dioscorea caucasica Lipsky) może ktoś wie gdzie kupić lub ma na zbyciu jakąś sadzonkę
-- 9 kwi 2013, o 17:35 --
AAAA poszukuję również Pochrzynu Kaukaskiego (Dioscorea caucasica Lipsky) może ktoś wie gdzie kupić lub ma na zbyciu jakąś sadzonkę
Złoty Wąs można kupić na Allegro lub Swistaku, także na Gumtree. Kobieta sprzedaje także wąsy, gotowe do zrobienia nalewki i do tego obszerny opis na 6 stronach. Ja kupiłam i jestem zadowolona. Nie ma lepszego środka na przeczyszczanie. A u mojego syna leczę liśćmi tłuszczaka pod ręką. Wszystko działa!
Mieszkam we Wrocławiu i jak mi Złote Wąsy podrastają to je wyrzucam.
Jak ktoś jest zainteresowany szczepkami to mogę odstąpić jak podrosną.
Jak ktoś jest zainteresowany szczepkami to mogę odstąpić jak podrosną.
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam fanów roślin leczniczych
Złotego wąsa uprawiam od wiosny , kupując spore sadzonki liczyłam na lek z nich w następnym roku ale siła wzrostu i żywotność tej rośliny wyjątkowo mnie zaskoczyła.
Uprawiam ja w ziemi tradycyjnie ale też próbuję metoda hydroponiczną bo większość roślin tak rośnie u mnie.
Dziś liczyłam międzywęźla na pędach i 4 z nich mają po 11 czyli w listopadzie pierwsza mikstura z tej rośliny - już nie mogę się doczekać
W ub tygodniu zauważyłam,że jeden pęd po 10 międzywęźlach rozkrzewił się - dziwna sprawa
Przy okazji dla odświeżenia wątku wstawię kilka zdjęć
maluszki świezo posadzone
miejsce wyrastania pędu
piękna kolorystyka pędu
Z racji niezbyt dużych parapetów postanowiłam,że pędy będę prowadzić w górę i udaje się Dzięki cienkim tyczkom z bambusa , na które nakładam kółeczka i przez nie prowadzę pędy.
Szukając przepisów dla porównania znalazłam dość ciekawy opis leczenia chorób nowotworowych przy zastosowaniu tej rośliny
http://www.igya.pl/srodki-lecznicze/ros ... -wsem.html
Złotego wąsa uprawiam od wiosny , kupując spore sadzonki liczyłam na lek z nich w następnym roku ale siła wzrostu i żywotność tej rośliny wyjątkowo mnie zaskoczyła.
Uprawiam ja w ziemi tradycyjnie ale też próbuję metoda hydroponiczną bo większość roślin tak rośnie u mnie.
Dziś liczyłam międzywęźla na pędach i 4 z nich mają po 11 czyli w listopadzie pierwsza mikstura z tej rośliny - już nie mogę się doczekać
W ub tygodniu zauważyłam,że jeden pęd po 10 międzywęźlach rozkrzewił się - dziwna sprawa
Przy okazji dla odświeżenia wątku wstawię kilka zdjęć
maluszki świezo posadzone
miejsce wyrastania pędu
piękna kolorystyka pędu
Z racji niezbyt dużych parapetów postanowiłam,że pędy będę prowadzić w górę i udaje się Dzięki cienkim tyczkom z bambusa , na które nakładam kółeczka i przez nie prowadzę pędy.
Szukając przepisów dla porównania znalazłam dość ciekawy opis leczenia chorób nowotworowych przy zastosowaniu tej rośliny
http://www.igya.pl/srodki-lecznicze/ros ... -wsem.html
Od wiosny jestem szczęśliwą "posiadaczką" złotego wąsa (dzięki Ci Halinko!!). Doczekałam się już czterech wąsów z których aktualnie robię właśnie nalewkę.
Mam pytanie do tych, którzy mają z nim większe doświadczenie. Napiszcie proszę czy mogę spodziewać się wypuszczenia przez niego kolejnych wąsików, czy lepiej wyhodować nową roślinkę wykorzystując "końcówki".
Mam pytanie do tych, którzy mają z nim większe doświadczenie. Napiszcie proszę czy mogę spodziewać się wypuszczenia przez niego kolejnych wąsików, czy lepiej wyhodować nową roślinkę wykorzystując "końcówki".
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- christinkrysia
To wspaniale ,że już robisz nalewkę,ja zrobię za 10 dni.
Ile międzywęźli miałaś na pędach ?
Każda część tej rośliny jest przeznaczona do zrobienia różnych leków - pędy, pień i liście.
Można łączyć lub z każdej robić osobno.
Uważam,że lepiej przeznaczyć całość do przerobu zostawiając sobie sadzonkę na wyhodowanie kolejnej. To niby wysoka roślina ale az tak duzo masy do przerobienia nie ma więc każdy liść cenny.
Ja w tej chwili korzystając z liści zaczęłam kurację oczyszczania organizmu.
Ile międzywęźli miałaś na pędach ?
Każda część tej rośliny jest przeznaczona do zrobienia różnych leków - pędy, pień i liście.
Można łączyć lub z każdej robić osobno.
Uważam,że lepiej przeznaczyć całość do przerobu zostawiając sobie sadzonkę na wyhodowanie kolejnej. To niby wysoka roślina ale az tak duzo masy do przerobienia nie ma więc każdy liść cenny.
Ja w tej chwili korzystając z liści zaczęłam kurację oczyszczania organizmu.
christinkrysia przepraszam, że dopiero dzisiaj odpisuję, ale wiadomo niedziela i czasu jakby troszkę więcej .
Pytałaś i ilość międzywęźli. Otóż pędów miałam 4 każdy innej długości, od 12-14 "członów".
Nie wiem, czy czegoś nie sknociłam , bo najpierw zalałam dwa pędy, a dopiero po kilku dniach do tej samej butelki włożyłam pozostałe. Nie pomyślałam żeby tutaj o to zapytać . Ale mam nadzieję, że chyba nie ma to większego (?) znaczenia.
Końcówka jednego z pędów już włożona do wody i czeka na korzonki. Pozostałe - oddane w dobre ręce.
Włożyłam też do kieliszka dwa "człony" (przy pierwszym "zalewaniu"). Jeden już wypuścił dwa korzonki, natomiast drugi nie ma korzonków a boczkiem wypuszcza pierwszego listka !
Wygląda na to, że to wyjątkowo żywotna i łatwa w uprawie roślinka!!
Pytałaś i ilość międzywęźli. Otóż pędów miałam 4 każdy innej długości, od 12-14 "członów".
Nie wiem, czy czegoś nie sknociłam , bo najpierw zalałam dwa pędy, a dopiero po kilku dniach do tej samej butelki włożyłam pozostałe. Nie pomyślałam żeby tutaj o to zapytać . Ale mam nadzieję, że chyba nie ma to większego (?) znaczenia.
Końcówka jednego z pędów już włożona do wody i czeka na korzonki. Pozostałe - oddane w dobre ręce.
Włożyłam też do kieliszka dwa "człony" (przy pierwszym "zalewaniu"). Jeden już wypuścił dwa korzonki, natomiast drugi nie ma korzonków a boczkiem wypuszcza pierwszego listka !
Wygląda na to, że to wyjątkowo żywotna i łatwa w uprawie roślinka!!
Pozdrawiam - Danuta
- christinkrysia
Szukając więcej wiadomości na temat wykorzystania złotego wąsa trafiłam na stronę z informacją ,że po ścięciu pędów czy tez liści należy je przetrzymać określona ilość dni i w chłodnej temperaturze aby skumulowały się zawarte w niej związki .
Podobnie postępuje się z liśćmi aloesu i żyworodki.
Czy ktoś ma potwierdzenie tej informacji ?
Podobnie postępuje się z liśćmi aloesu i żyworodki.
Czy ktoś ma potwierdzenie tej informacji ?
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dobrze Krysia napisała o tej stratyfikacji, niska temperatura i zaciemnienie. Także preparaty ze złotego wąsa muszą być pozbawione dostępu światła. Poddane działaniu światła tracą całkowicie swoją leczniczą moc.
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Szukam złoty wąs na allegroo ale nie ma na gumtree też nie ma.
Czy ktoś z Was jest z okolic Warszawy i może mi sprzedać sadzonkę?
Czy ktoś z Was jest z okolic Warszawy i może mi sprzedać sadzonkę?
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
Dostałem sadzonkę do ukorzenienia i już rośnie na terapię przyjdzie czas