Mały sucholubny zbiorek
- fera64
- 500p
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mały sucholubny zbiorek
Dodam od siebie, że jak sadzisz mammillarie to nie obsypuj jej szyjki korzeniowej substratem, tylko tak na 1 - 1,5 cm obsyp szyjkę żwirkiem, wtedy gdy masz mało przepuszczalny lub niedostatecznie przepuszczalny substrat roślinka nie będzie podgniwała od dołu. Oczywiście nie zapominaj o dokładnym oczyszczeniu korzeni z torfu
Fanka Mammillarii Pozdrawiam Kasia.
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
Witam na forum
Wielka szkoda, że straciłaś część kaktusów z kępy m.bombycina, ale nie zrażaj się, człowiek uczy się na błędach Bądż pewna, że jak już "złapałaś bakcyla" to na jej miejsce trafią się jeszcze ładniejsze, a póki co życzę powodzenia i sukcesów w hodowlii
Wielka szkoda, że straciłaś część kaktusów z kępy m.bombycina, ale nie zrażaj się, człowiek uczy się na błędach Bądż pewna, że jak już "złapałaś bakcyla" to na jej miejsce trafią się jeszcze ładniejsze, a póki co życzę powodzenia i sukcesów w hodowlii
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję Wam za miłe słowa i odwiedzinki.
Daga01010 przypadek tej bombyciny nauczył mnie tego, by nigdy już nie kupować kaktusów w kępach Trafiła mi się roślinka z początkiem zgnilizny i prawdopodobnie już u wszystkich. Bardziej żal pięciu, niż gdyby to była jedna. Mam jednak nadzieję, że chociaż ta największa przeżyje i się ukorzeni.
A to kilka kolejnych moich podopiecznych:
Notocactusy w obecnym mieszkanku.
Pilosocereus azureus
Opuntia vulgaris
Ta paskuda to chyba Cereus peruvianus
Tu mimo długich poszukiwań, nie wiem Może Echinofossulocactus lloydii
Notocactus ottonis
I tu kolejne tylko przypuszczenia... Melocactus oreas?
Gdyby ktoś znał poprawne nazwy, byłabym wdzięczna.
Daga01010 przypadek tej bombyciny nauczył mnie tego, by nigdy już nie kupować kaktusów w kępach Trafiła mi się roślinka z początkiem zgnilizny i prawdopodobnie już u wszystkich. Bardziej żal pięciu, niż gdyby to była jedna. Mam jednak nadzieję, że chociaż ta największa przeżyje i się ukorzeni.
A to kilka kolejnych moich podopiecznych:
Notocactusy w obecnym mieszkanku.
Pilosocereus azureus
Opuntia vulgaris
Ta paskuda to chyba Cereus peruvianus
Tu mimo długich poszukiwań, nie wiem Może Echinofossulocactus lloydii
Notocactus ottonis
I tu kolejne tylko przypuszczenia... Melocactus oreas?
Gdyby ktoś znał poprawne nazwy, byłabym wdzięczna.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 lip 2011, o 22:49
ojj jakie piękne kaktusiki!!!:)
serdecznie pozdrawiam:)
serdecznie pozdrawiam:)
- sokolica
Chciałam poczekać na pełen rozkwit, ale zważywszy na to, co dzieje się za oknem (piękną jesień mamy tego lata :x ), pokażę co mam, zanim padnie.
Powiem tak: w porównaniu z Waszymi kwiatami, ten jest absolutnie marniutki, mało zachwycający, wręcz poniżej przeciętnej. Jednak jest pewien powód, dla którego, dla mnie to po prostu cudo. To mój pierwszy kaktusowy kwiatek, jaki zakwitł na moim parapecie . A kwitnących nie nabywam. Dodam, że nie był zimowany
Jeśli ktoś jest w stanie zidentyfikować, jakie to Gymnocalycium, będę zobowiązana.
Powiem tak: w porównaniu z Waszymi kwiatami, ten jest absolutnie marniutki, mało zachwycający, wręcz poniżej przeciętnej. Jednak jest pewien powód, dla którego, dla mnie to po prostu cudo. To mój pierwszy kaktusowy kwiatek, jaki zakwitł na moim parapecie . A kwitnących nie nabywam. Dodam, że nie był zimowany
Jeśli ktoś jest w stanie zidentyfikować, jakie to Gymnocalycium, będę zobowiązana.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gapa ze mnie - przepraszam.
W zamian pomogę przy gymno: jest to Gymnocalycium damsii, może być jakaś forma ale to poznamy jak będzie większe i pokaże lepiej kwiat.
Teraz wątek wpisany i zapamiętany!
W zamian pomogę przy gymno: jest to Gymnocalycium damsii, może być jakaś forma ale to poznamy jak będzie większe i pokaże lepiej kwiat.
Teraz wątek wpisany i zapamiętany!
- fera64
- 500p
Śliczne zdjęcia. Czekam na resztę tych nie zidentyfikowanych mammillarii - na tych się troszeczkę znam tylko ;) Jeśli Cię coś interesuje z mojej kolekcji to mam kilka ukorzenionych małych odrostów więc mogę Ci ewentualnie coś wysłać
- sokolica
Zajrzałam po 3 tygodniach do Mammillarii bombyciny, tej ciętej z kępy, i ku mojemu zaskoczeniu oto co zobaczyłam
Podziękowania dla darekcn42, do którego wskazówek się zastosowałam.
Druga, mniejsza też wypuściła kilka korzonków. Mam nadzieję, że przetrwają.
Przy okazji zapytam, czy teraz podlewać nieco częściej? W ciągu ostatnich 3 tygodni jedynie raz zrosiłam podłoże, do którego były wsadzone.
fera64 jak tylko porobię zdjęcia, to pokaże Ci, co mam. A co do odrostów, ja zawsze chętna , choć nie ukrywam, że na wymianę niespecjalnie byłabym w stanie coś znaleźć U mnie dość skromnie...
Podziękowania dla darekcn42, do którego wskazówek się zastosowałam.
Druga, mniejsza też wypuściła kilka korzonków. Mam nadzieję, że przetrwają.
Przy okazji zapytam, czy teraz podlewać nieco częściej? W ciągu ostatnich 3 tygodni jedynie raz zrosiłam podłoże, do którego były wsadzone.
fera64 jak tylko porobię zdjęcia, to pokaże Ci, co mam. A co do odrostów, ja zawsze chętna , choć nie ukrywam, że na wymianę niespecjalnie byłabym w stanie coś znaleźć U mnie dość skromnie...
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie trzeba podlewać substratu a właśnie zraszać. Podłoże cały czas powinno być lekko wilgotne (nie mokre!)czy teraz podlewać nieco częściej? W ciągu ostatnich 3 tygodni jedynie raz zrosiłam podłoże, do którego były wsadzone.
Sugeruję, abyś położyła ukorzeniającą się główkę na kamyczkach aby nie dotykała bezpośrednio ziemi. Korzonki powinny być lekko w substracie. Wtedy z czasem roślinka się ukorzeni a nie zagnije z wilgoci.
- fera64
- 500p
Słuchaj się Henryka, bo dobrze mówi ;) Na kamyczkach ukorzenianie trwa trochę dłużej, ale jest o wiele bezpieczniejsze
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Witaj, na kłującym pokładzie, gymuś cudo, ale nie wiem jaki i "paskuda" pierwsza klasa
- sokolica
nyskadu witam serdecznie
Panie Henryku, fera64 - zrobione (mam na myśli kamyczki). Dziękuję za rady.
Julita pisze o jakimś słońcu u siebie, ja już nie pamiętam, co to takiego Niemniej Gymno załapał się na nieco światła, którym doświetlam adenium w ciągu dnia, i postanowił się otworzyć :
Tymczasem obiecane zdjęcia Mammillarii.
1. M. bombycina
2. M. nivosa
3. M. rhodantha (a nawet dwie, starsza ma ciemniejsze ciernie)
4. M. pringlei (?)
Panie Henryku, fera64 - zrobione (mam na myśli kamyczki). Dziękuję za rady.
Julita pisze o jakimś słońcu u siebie, ja już nie pamiętam, co to takiego Niemniej Gymno załapał się na nieco światła, którym doświetlam adenium w ciągu dnia, i postanowił się otworzyć :
Tymczasem obiecane zdjęcia Mammillarii.
1. M. bombycina
2. M. nivosa
3. M. rhodantha (a nawet dwie, starsza ma ciemniejsze ciernie)
4. M. pringlei (?)