Zimowanie ryb w oczku i w innych warunkach
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 gru 2017, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Oczko wodne - zimowanie ryb
Teraz to już raczej zimowanie się skończyło bo idzie wiosna. A dziś 14 stopni na plusie było Oczko wraca do życia.
Te ryby, które przezimowały bez szwanku już możemy podziwiać
My już zaczynamy powoli przygotowywać sprzęt "oczkowy" do nowego sezonu. Musimy wymienic promiennik UVC w lampie w tym roku
więc niewielki wydatek mnie czeka.
Pozdrawiam wszystkich zaczynających sezon ogrodowy.
Te ryby, które przezimowały bez szwanku już możemy podziwiać
My już zaczynamy powoli przygotowywać sprzęt "oczkowy" do nowego sezonu. Musimy wymienic promiennik UVC w lampie w tym roku
więc niewielki wydatek mnie czeka.
Pozdrawiam wszystkich zaczynających sezon ogrodowy.
Małe oczko wodne
- Narine
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piotr-Sz muszę wypróbować Twój sposób tej zimy. Nasze oczko ma w najgłębszym miejscu ok 1,4 -1,5 m. Karasie zawsze przenosimy do akwarium w piwnicy, bo niestety nie udawało się ich przezimować w oczku. W tamtym roku nie udało się dwóch wyłowić i o dziwo przetrwały Mimo braku stałego przerębla i jakiegokolwiek napowietrzacza. Fakt, który się zmienił - trochę poszerzyliśmy tą najgłębszą strefę. Myślę, że to dzięki temu.Piotr-Sz pisze:I ja się podzielę moim doświadczeniem.
Od 20 lat hoduję karasie w oczku wodnym o głębokości ok 60 cm. I zawsze w nim zimują. Sprawa jest dość prosta. Styropian. Wrzućcie na taflę wody kilka płyt styropianu, tak aby były połączone- jedna obok drugiej. W jednej należy wyciąć otwór rewizyjny, który można również przykrywać styropianem - styropian na styropian. Sam styropian- polecam 10 cm twardego. Pod styropianem woda nie zamarznie, a przy bardzo wielkim mrozie lekko podejdzie po bokach. I na marginesie dodam, że zawsze używam dużego napowietrzacza.
U sąsiada oczko jest znacznie płytsze - ok 70cm i karasie zawsze dobrze zimują. Ma podłączony taki "brzęczyk", który nie pozwala w tym miejscu zamarzać wodzie. Nie wiem jak to się fachowo nazywa.
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 gru 2017, o 09:25
Narine,
nasze oczko też ma różne głębokości i ryby właśnie chowają się tam, gdzie najgłębiej. Zawsze zimowały.
Niestety większy kłopot mamy z kotami sąsiadów, które wyłapują nam ryby z oczka W tamtym roku zauważyłam, że to właśnie robią. Ryby znikały nie zimą od mrozu, ale jak już wybudziły się z letargu a nawet latem. Zawsze mnie to dziwiło, czemu coraz mniej rybek mamy... A to koty.
Może na koty macie jakiś pomysł? Jak zabezpieczyć brzeg, żeby nie łowiły rybek?
Pozdrawiam
Kaśka
nasze oczko też ma różne głębokości i ryby właśnie chowają się tam, gdzie najgłębiej. Zawsze zimowały.
Niestety większy kłopot mamy z kotami sąsiadów, które wyłapują nam ryby z oczka W tamtym roku zauważyłam, że to właśnie robią. Ryby znikały nie zimą od mrozu, ale jak już wybudziły się z letargu a nawet latem. Zawsze mnie to dziwiło, czemu coraz mniej rybek mamy... A to koty.
Może na koty macie jakiś pomysł? Jak zabezpieczyć brzeg, żeby nie łowiły rybek?
Pozdrawiam
Kaśka
Małe oczko wodne
- Pawel91
- 200p
- Od: 4 sty 2008, o 19:39
Karasie w zimie - proszę o pomoc jak je przetrzymać.
Witam.
Bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczone osoby.
Posiadam małe oczko - powierzchnia to około 5m2.
Głębokość - 1/3 oczka ma około 80 cm, a reszta około 35-40 cm.
Do tej pory na razie wyciągałem z oczka i dawałem do dużej beczki z wodą w piwnicy - 1 sezon - przeżyły wszystkie.
Drugi sezon - zdechły wszystkie. (Cześć starych, część nowych, zakupionych na wiosnę)
Trzeci sezon - postanowiłem je trzymać w wannie w temperaturze pokojowej - zdechła ponad połowa.
Jak trzymajcie swoje karasie?
Czy w takim oczku jak moje - można je zostawić na całą zimę? - dodam że nigdy tego nie próbowałem jeszcze.
Bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczone osoby.
Posiadam małe oczko - powierzchnia to około 5m2.
Głębokość - 1/3 oczka ma około 80 cm, a reszta około 35-40 cm.
Do tej pory na razie wyciągałem z oczka i dawałem do dużej beczki z wodą w piwnicy - 1 sezon - przeżyły wszystkie.
Drugi sezon - zdechły wszystkie. (Cześć starych, część nowych, zakupionych na wiosnę)
Trzeci sezon - postanowiłem je trzymać w wannie w temperaturze pokojowej - zdechła ponad połowa.
Jak trzymajcie swoje karasie?
Czy w takim oczku jak moje - można je zostawić na całą zimę? - dodam że nigdy tego nie próbowałem jeszcze.
-
- 200p
- Od: 15 mar 2020, o 16:37
Re: Zimowanie ryb w oczku i w innych warunkach
Pawel91 mam oczko niewiele większe, ale głębsze na niewielkiej powierzchni (1,4m głębokości na powierzchni 1m kwadratowy, dwie pozostałe półki ok.80cm i 30cm). Rybki od 10 lat zimują w oczku(wschód Polski). Mam karasie i karpie koi. Najważniejsze jest napowietrzanie, żeby rybki miały czym oddychać i pilnowanie, żeby lód całkiem nie przykrył powierzchni -gazy z przemiany materii muszą gdzieś uchodzić. Zawsze jest styropianowy przerębel. Zimy ostatnio są lekkie , więc oczko nie zamarza głęboko (ostatniej zimy nie musiałam biegać z czajnikiem). Zimując na dworze ryby zapadają w letarg (aż się dziwię że tak długo mogą nie jeść). W wannie oprócz napowietrzacza pewnie trzeba by było je karmić. A co z wodą przez tyle miesięcy? Zimowanie w domu jest zbyt skomplikowane.
I jak, napowietrzacz dał radę ? Rybki przeżyły ?
-
- 200p
Daniel431 napowietrzacz prawie dał radę- chyba ze dwa dni były takie, że musiałam topić lód wodą z czajnika. W tym roku większy problem jest z tym, że sezon zimowy jest bardzo długi- do tej pory mrozy. Jeszcze trochę czasu minie nim woda się ogrzeje i będzie można zacząć karmić ryby. Na razie muszą radzić sobie same.
-
- 50p
- Od: 9 mar 2021, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jakie ryby masz w oczku? I jakie rośliny wokół posadzone? Pozdrawiam
-
- 200p
dariadarla mam karpie koi i karasie. Moje oczko ma 11 lat, ryby są od samego początku. Rośliny bardzo się już rozrosły, żyją swoim życiem
W strefie płytkiej mam- pałki, ale te mniejsze- drobna, wąskolistna i delikatna, kosaćce o zwykłych i ozdobnych liściach, mięta nadwodna, kaczeńce, sit, jeżogłówka, bobrek trójlistkowy, potocznik wąskolistny, żabieniec babka wodna, pontederia sercolistna, przęstka . Nie chce u mnie rosnąć łączeń baldaszkowy i strzałka wodna,nie wiem dlaczego.
Mam też lilie i grzybieńczyki. Oczko oczyszcza strumyk, w którym rosną przede wszystkim kosaćce i wszędobylska mięta.
Dziś rybki wyglądają tak (woda jeszcze mętna po zimie, ale szybko się oczyszcza)
W strefie płytkiej mam- pałki, ale te mniejsze- drobna, wąskolistna i delikatna, kosaćce o zwykłych i ozdobnych liściach, mięta nadwodna, kaczeńce, sit, jeżogłówka, bobrek trójlistkowy, potocznik wąskolistny, żabieniec babka wodna, pontederia sercolistna, przęstka . Nie chce u mnie rosnąć łączeń baldaszkowy i strzałka wodna,nie wiem dlaczego.
Mam też lilie i grzybieńczyki. Oczko oczyszcza strumyk, w którym rosną przede wszystkim kosaćce i wszędobylska mięta.
Dziś rybki wyglądają tak (woda jeszcze mętna po zimie, ale szybko się oczyszcza)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Emi...Jak duże to twoje oczko? Może wsadź strzałkę do strumyka. Prawdopodobnie woda w oczku jest dla niej zbyt brudna?