Mój pierwszy storczyk

Awatar użytkownika
Cytrynowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 sie 2011, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój pierwszy storczyk

Post »

Mirku, mam w planach założenie własnego wątku ze storczykami ;:170 i innymi roślinami, które od jakiegoś czasu stały się moją ... pasją? :heja Mąż na pewno się zdenerwuje jak zobaczy kolejnego storczyka, najwyżej powiem, że go dostałam ;:224 3 storczyki, które mam to prezenty od mojej ukochanej babci- na ślub, urodziny i imieniny :)

A propos tego forum- to ono zaszczepiło we mnie najpierw zainteresowanie a później miłość do kwiatów. Jako pełnoprawny użytkownik jestem tu dopiero od dzisiaj ;:138
Pozdrawiam, Ania

"Radość z kwiatów - to resztki raju w nas"... (Philip Otto Runge)
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p
Od: 3 sie 2011, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czytałem o wykorzystaniu przez Ciebie Aga akwarium do hodowli storczyków. Tak jak Ci pisałem mam akwarium 300 litrowe, na orchidarium chyba się świetnie nadaje. Pod przykryciem wytworzy się mikroklimat, warunki idealne. Wtedy dopiero będą kwitły i rosły. Pokombinuję. Tylko będę musiał zakupić nowe oświetlenie typowe dla wzrostu roślin, ale to kupię w każdym sklepie akwarystycznym. I dźungla w domu jak sie patrzy. na pewno jak coś takiego powstanie to wrzucę fotkę na forum.Pozdrawiam!

Napisane: Cz 18 sie 2011 14:33
Miło Cię powitać jako pełnoprawną forumowiczkę. napiszę Ci to co ja odczytałem wczoraj jak zacząłem pisać na forum. Zaraziłaś się storczykorozą. Objawy: ciągła nieodparta chęć pisania postów oraz posiadania większej ilości storczyków, bolące opuszki palcy i to nie od pilęgnacji kwiatów ale od walenia w klawiaturę komputera, satysfakcja i radość, że można z kimś potrozmawiać o swojej pasji, a najciekawsze, że idziesz spać ;:19 i myślisz co tam ciekawego na forum ktoś do Ciebie napisał. I to jest to co kręci! ;:63
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Oj Mireczku, Mireczku widzę że Cię wzięło na całego, dendrobium piękne i tak obficie kwitnie, powąchaj czy nie pachnie w słoneczku, czasem zdarzają się zapachowe, mam takie różowe i ma niesamowity zapach. Cała nazwa tego dendrobium to dendrobium phalaenopsis i potrzebuje warunki uprawy zbliżone do zwykłych hybryd phalaenopsisów. Czekam na nowe okazy które na pewno niedługo się pojawią. ;:108
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p

Post »

Szczerze przyznaję, wzieło mnie po całości :heja Pod koniec miesiąca wybiorę się na podbój storczyków i muszę kupić sobie książkę, w której będą opisane ich odmiany. Zastanawiam się czy to normalne u faceta, że ma takiego hopla na punkcie kwiatów?

Napisane: Cz 18 sie 2011 14:58
Kochani! Miło mi się z Wami gawędzi, muszę jednak na dwie godzin ki opuścić forum. Żona wraca z pracy trzeba zrobić dobry obiadek, bo zmęczona. tak na marginesie oprócz storczykomani moją pasją jest wychowywanie naszej rocznej córeczki Ady (jestem na urlopie wychowawczym) oraz gotowanie. Taka Niania Frania w męskim wykonaniu ;:137 . I tak jeszcze 2 lata. Obiecuję odpisać na każdy post. ;:7

Proszę nie pisać jednego postu pod drugim w odstępie kilku minut. Proszę korzystać z opcji Edytuj, jeśli coś chcemy w krótkim czasie do 48 godzin, dopisać do postu. PW
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Dendrobium Phalaenopsis też masz piękne ;:138 Obficie kwitnie ;:138
Po co Ci książka ;:224 , tu się wszystkiego dowiesz ;:108
Mamy tu trochę mężczyzn na forum i ich kolekcje nieraz są piękniejsze od naszych damskich ;:224
Awatar użytkownika
Cytrynowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zauważyłam, że sporo tu przedstawicieli płci przeciwnej, którzy swoją wiedzą, nie tylko o storczykach przewyższają nierzadko kobiety :)

Widzę, że rzeczywiście męskie wydanie Niani Frani :) Ale to się ceni ;:180 No i uwielbiam mężczyzn, którzy radzą sobie w kuchni :)

Ja na razie zostaje przy moich falkach- chyba najbardziej przypadły mi do gustu, no i co nieco o nich wiem :uszy , jeśli chodzi o inne odmiany- bałabym się, że coś zrobię nie tak ;:151. Mam problem z jednym z falków, zresztą moim pierwszym i bardzo to przeżywam.
Pozdrawiam, Ania

Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Mam do Państwa piszących ;:101 w tym wątku pytanie. Czy Państwu nie przeszkadzają w czytaniu postów ;:132 te skaczące ;:87 , mrugalące ;:106 , machające ;:138 i błyskające ;:31 do Państwa emotikony ;:88
Przecież można dostać oczopląsu ;:60 , zanim człowiek przeczyta ;:132 jakiś post. Zajrzałem tu ;:37 bo również interesuję się storczykami, lecz przykro mi ;:98 , tego wątku nie da się czytać na spokojnie ;:120 . ;:7 ;:136
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
unlimited1991
100p
100p
Od: 29 paź 2010, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli autorowi to nie przeszkadza :lol: , a chyba on najbardziej się interesuje spostrzeżeniami innych na temat swoich roślin, to chyba wszystko ok, inna sprawa że ja też oglądając posty z tyloma emotami ''schizy'' dostaję ^.^
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p

Post »

Mnie te zabawne żółte cudeńka nie przeszkadzają, oczywiście w granicach rozsądku. Uważam, że ich ilość w postach do mnie nie jest przesadzona i nie rozpraszają uwagi czytającego ( oczywiśie piszę o sobie, a nie w imieniu innych), bardzo je lubię. Świetnie oddają uczucia piszących. Pozdrawiam wszystkich! :wit

Napisane: Pt 19 sie 2011 06:29
Witaj Moniko!

No, no napisałaś skromniutki wpis na mojej stronce, odwiedziłem Twoją stronę i patrzę.........., a tu mam do czynienia z mistrzynią. Piękne masz kwiaty, szczegolnie mi sie podoba dendrobium nobile, niesamowite kwiaty. Chylę czoło i jestem pełen podziwu! ;:63 Pozdrawiam! :wit
sama pisze::wit Mirku - Śliczne kwitnienia - dendrobium złapało mnie za ;:167 :D
Napisane: Pt 19 sie 2011 08:20
Powiększyła mi się kolekcja storczyków. Nie, nie w żadnym wypadku nie byłem w sklepie. Ten wypad planuję dopiero przy pensji pod koniec miesiąca. Posadziłem odnóżkę z mojego storczyka. Ma piękne korzonki, które bez podłoża zaczynały podsychać, więc urwałem ją i posadziłem do nowej doniczki. Mam nadzieję, że wyrośnie na tak piękną jak jej duża odmiana.

Obrazek
Awatar użytkownika
Cytrynowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Mi nie przeszkadzają te kolorowe ikonki (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku)
Uważam, że wprowadzają do naszych wypowiedzi wiele dobrego :) przyjemnie się czyta wiadomości z buźkami, które odzwierciedlają treść tego co piszemy i nasz nastrój :uszy

Mirku, zdjęcia storczyków już zrobiłam, zostaje tylko kwestia założenia własnego wątku:)

Dziś rano stała się rzecz straszna ;:144 ... oglądając jak co rano moje storczyki zauważyłam na jednym z nich robala ... malutkiego, beżowego jakby pajączka. Dodam, że storczyk kwitnie bez zarzutów, wypuszcza nowe korzonki i wygląda na zdrowego ... zdjęcia raczej nie uda mi się zrobić, bo obrzydlistwo jest bardzo małe.

Muszę się z nim rozprawić ;:134
Pozdrawiam, Ania

Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p

Post »

Chylę ukłon w stronę P. Pawła, jest on dla mnie autorytetem w każdej dziedzinie, a zwłaszcza w tematyce oczek wodnych ale też uważam, że używanie ikonek w granicach rozsądku nie przeszkadza w czytaniu postów. Musisz poobserwować kwiatka czy nie będzie takich robali więcej. Bardzo możliwe, że faktycznie jakiś mały pajączek upatrzył sobie liść Twojego kwiatka i nie jest on szkodnikiem, który go zniszczy. Najlepiej jakbyś opisała dokłanie jak wygląda na swojej nowej stronce, może ktoś się spotkał z takim przybyszem. Czekam niecierpliwie na zdjęcia i Twoją stronkę. :D
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p
Od: 11 lut 2011, o 20:21

Post »

Witam Mirku :wit Piękny i dorodny okaz z twego Dendrobium phalaenopsis! A sadzonka, którą odsadziłeś, myślę, że szybciutko dogoni swoją mamusię :D
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p

Post »

Zauważyłem, że bardzo szybko rośnie. Byłem na Twojej stronce, przyznam kolekcja imponująca. Podobnie jak Ty posadziłem pierwszego storczyka w osłonce szklanej, podlewam go również letnią wodą. Jak widać okno nasłonecznione mu służy. Wody nalewam tylko tyle aby zwilżyć podłoże. Prysznic mają przy okazji spryskiwania innych kwiatów. Tak samo postąpiłem z następnym. Ponieważ wszyscy pokazują swoje kwiatki w całej okazałości przedstawiam poniżej zdjęcie mojego nowonarodzonego.

Obrazek

Faktycznie w słońcu pachnie.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”