Storczykowa Chatka III

Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowa Chatka III

Post »

Lucynko, bijesz rekordy, jeśli chodzi o liczbę odwiedzających! No ale to nic nowego, u Ciebie kiedy nie wejdę, zawsze nadrabiam hurtem x stron :D

Brassada piękna, chyba oglądałam takie 2 dni temu w sklepie- czy ona pachnie taką mocną cytrynką? :)

A co do tych słabych hybryd, to też potwierdzam; mam coś w stylu phal. debora i jest b.wrażliwą rośliną, wszystko jej szkodzi (słońce, nawóz...), a co gorsza, prawie w ogóle nie rośnie- głównie stoi w miejscu bez oznak życia, a jak już zakwitła, to miała nieźle zmutowany i kwiaty :?

Niepowodzenia ma niestety każdy z nas; przykro, ale co zrobić- to też jakaś nauka na przyszłość. A pąki czasem odpadają nie wiedzieć czemu- dobrze, że masz ich jeszcze duużo duuużo ;:196
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Lucynko debore kupiłam za 10 zł totalnie zalaną widocznie zima nie była dobrym okresem na jej reanimację, elegancikowi coś dolega ale jeszcze nie wiem o co chodzi, mam pewne podejrzenia ale tego będę pewna dopiero jak dotrze nowe podłoże i go przesadzę, mimo takich niepowodzeń z tymi hybrydkami to nie spisuję ich na straty, z elegancikiem w końcu się dogadam ;:108

trzymam kciuki za Twojego
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Agnieszko, pączków na Philadelphii jeszcze dużo, ale mam jakieś niepokojące przeczucie :roll:
Brassada pachnie i można ten zapach określić mocną cytrynką :D
Czyli Ty też znasz te słabe Phalaenopsisy :(

Sylwuniu, już miałam nieraz nauczkę, że nie można się za wcześnie cieszyć, szkoda by było tylu zmarnowanych pączków :(

Petro, ja pamiętam Twoją Deborę, bo miałam ją kupić, ale nie miała żadnego żywego korzenia, a w mojej coś się tam zieleniło. Później wstawiłaś zdjęcia na FF i zobaczyłam, że Ty ją masz.
Mam nadzieję, że uda Ci się z Elegantem i podzielisz się swoim doświadczeniem ;:108

Adamie, to myślisz, że powinnam przesadzić tą Cattleyę ? :roll:

Piotrusiu, wiem, że życzysz dobrze moim storczykom ;:108
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Lucynko wydaje mi się że od początku u mojego elegancika gnije pień od podstawy i dlatego co jakiś czas traci korzenie i liście, czekam na nowe podłoże i będę go obcinać, coś w stylu odmładzania, zamówiłam też węgiel drzewny który dodam do podłoża i seramis, jednym słowem przygotuję mu specjalną mieszankę i mam nadzieję że go nie stracę

kibicuję Twojej philadelphi ;:65
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Lucynko mam pytanie.Miałaś kiedyś w storczykach taką cieniutka pajęczynkę przy podłożu storczyka??Mi wygląda ona tak jakby ją zrobił jakiś mol.Żadnych żyjątek nie widać.
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Tomku i znów nie zaprzeczę :D

Iwonko, dobrze, że w końcu zorientowałaś się o co chodzi, a to już największy krok do sukcesu i tego Ci życzę ;:196

Rysiu, już nie wcisnę Twojej Brassady na parapet, musisz sama ją wychować ;:124
Właśnie wybrałam 5 storczyków do wydania ;:145 , bo muszę wnieść Cattleye do chatki, fajnie się kupowało, a teraz problem. Przecież wiedziałam, że tak będzie ;:224
Czekam na zdjęcia Twoich choruszków :(

Sylwia, cieszę się, że jesteś ;:7

Aguś, dziękuję ;:180 Koniec z noszeniem Philadelphi do zdjęć, ruszę tylko przy podlewaniu, może to pomoże i więcej pączków nie straci :roll:
No to będziemy się cieszyć razem :tan

Julitko, apetyt rośnie i wypatruję na niej kolejnego pędu ;:224

Sylwia i ja właśnie też tak mam, że lubię się dzielić wrażeniami :D
Nie mogłam jej trzymać w tajemnicy ;:65 Może już będzie dobrze ;:108

Kasiu, najważniejsze, że mnie odnalazłaś ;:196

Jagódko, pooglądaj jeszcze dokładnie żeby się upewnić, ale najprawdopodobniej to jakiś pajączek i niech sobie tam zostanie :D
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lucynaf pisze:Właśnie wybrałam 5 storczyków do wydania ;:145 , bo muszę wnieść Cattleye do chatki, fajnie się kupowało, a teraz problem. Przecież wiedziałam, że tak będzie ;:224
Lucynko, to nie zazdroszczę :| Ale pewnie i tak za chwilę kupisz coś nowego :;230

Wiesz, stwierdzam, że nawet same pączki cieszą- pokazałaś, zrobiłaś wrażenie, wszyscy docenili, a że później nie wszystko pójdzie tak, jak byśmy chcieli- cóż, trudno. Ale pąki były w komplecie i to się liczy :wink:
W tym moim nowym niby-scrabble'u też już poleciały 2 pąki, tzn. jeden jeszcze w sklepie był żółty. Ale sama świadomość, że mogły być 2 kwiatki więcej robi swoje, zwłaszcza, że powalającej ilości pąków to on nie ma. No ale co zrobić, mogę sobie tylko pozgrzytać zębami z bezsilności... Nie jesteś sama :lol: ;:196
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Agnieszko i właśnie już mnie kusi żeby zrobić następne zdjęcie Philadelphii chociaż wiem, że takie noszenie szkodzi, ale za chwilę może nie będzie po co jej fotografować :roll: ;:223
Szkoda każdego pączusia :(
Wiesz, że masz rację, że zaraz coś kupię ? :;230 od rana robię porządki myję i upycham i chyba jeszcze coś się zmieści :;230
Miałam mieć tylko króciutką przerwę ;:224 , ale muszę zajrzeć do Ciebie co piszesz o swoim Skrabble ;:65

Jagoda, dobrze, że się wyjaśniło z tym pajączkiem, ale i tak obserwuj ;:108

Julitko, co to za nasza natura, że nam mało i mało :lol:

Miałam zajrzeć na forum tylko na chwilę, pochwalić się, że Feniks ma maciupeńkiego korzonka :heja
Szczerze Wam napiszę, że nie spodziewałam się teraz nowych pędzików, bo dużo Phalaenopsisów mi kwitnie, a tu niespodzianka :tan Zauważyłam, że biała multiflora z rumieńcem ma maleńką łodygę kwiatową :heja
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha ha ha, widzisz Lucynko, jakie to proste, Sylwia ma rację :;230
lucynaf pisze:Szczerze Wam napiszę, że nie spodziewałam się teraz nowych pędzików, bo dużo Phalaenopsisów mi kwitnie, a tu niespodzianka :tan Zauważyłam, że biała multiflora z rumieńcem ma maleńką łodygę kwiatową :heja
Mamy jesień- nie ma siły, pędziki muszą być i basta! :D Gratulacje, fajnie, będzie co podziwiać!
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Sylwia, masz rację :;230 dawno nic nowego nie kupiłam ;:224

Agnieszko, no wiem, że jesień, ale ja miałam dużo pędów wiosną i latem też się parę puściło. Dlatego myślałam, że zimą będzie u mnie zielono :wink:

Chociaż kawałek pędu Philadelphi ;:224 Widać z tyłu najniżej położony pączek, który jest zasuszony :(

Obrazek

Parapet tylko z Cattleyami, nie wszystkie się zmieściły ;:224

Obrazek

Upchane rozmaitości :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
Kaja-gr
200p
200p
Od: 24 kwie 2010, o 01:00
Kontakt:

Post »

Witam :) przejrzałam twój wątek, w miarę możliwości zawitam do poprzednich.
Parapet z katlejami..ekstra, uwielbiam te kwiaty, na razie mam dwie :) mam nadzieję, że uda mi sie je doprowadzić do kwitnienia :P wtedy nie będę miała wyrzutów kupując kolejne :P:P

gratuluję pędzika na philadelphi i trzymam kciuki za pączki, żeby już więcej sie nie ususzyło :)!
Pozdrawiam, Kaja

Moje storczyki :)
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Małgosiu, to rzut od góry :lol: Z reprezentacyjnej strony to wygląda lepiej ;:224

Sylwuniu, już od jakiegoś czasu mnie korci żeby coś kupić ;:223

Kaja, u mnie zakwitła tylko Epicattleya, a ja zrobiłam hurtowe zakupy :D
Dzięki za kciuki :wink:

Rysiu, nie zmieściły się wszystkie, bo to maleńki parapet :( Dorosłych Cattleyi mam 12, a 3 małe :D
Brassada u mnie rośnie w przeźroczystej doniczce i średniej grubości podłożu. Stała całe lato na powietrzu i podlewałam ją mniej więcej co 5 dni, nawóz w malutkich ilościach, ale dość często ;:108
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tyle czekałam i po prostu przegapiłam ten wielki moment. ;:223 ;:223
Cudowna brassada no i avatarek wspaniały. ;:138
Parapety nieźle upchane, ja też mam kilka na wydanie. :(
Zablokowany