Zielony Zakątek-Lucy 09 cz.2
- JolantaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zielony Zakątek-Lucy 09 cz.2
Żurawki i inne cienioluby ,pięknie się rozrosły . :P
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Lucynko żurawki prawdziwe olbrzymy, od wiosny porosły niesamowicie. Uwielbiam taki gąszcz....taką kolorową masę na rabacie.....rewelacja
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rabatka cienista za domem wygląda świetnie.
A ja ciągle zazdroszczę Ci tych brzózek w ogrodzie - boskie.
Oczywiście pozytywnie, u mnie tylko jedna wciśnięta na siłę pomiędzy stare świerki.
Tam u Ciebie zrobiłabym zakątek do siedzenia, taki z pozytywną energią do ładowania akumulatorów.
A ja ciągle zazdroszczę Ci tych brzózek w ogrodzie - boskie.
Oczywiście pozytywnie, u mnie tylko jedna wciśnięta na siłę pomiędzy stare świerki.
Tam u Ciebie zrobiłabym zakątek do siedzenia, taki z pozytywną energią do ładowania akumulatorów.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Marysiu, Witam Cię u mnie. Miło, że pojawiają się nowi znajomi.
Aneczko, dzięki za słowa uznania. A Feliks świetnie się czuje w ogrodzie między żurawkami i na skalniaku.
Aleksandrze, tak naprawdę to kolorów u mnie niewiele by było gdyby nie żurawki.
Marta, również witam nowego gościa! Jeśli zaczniesz z żurawkami to przepadłaś- uważaj!
Fragolu, 46 jak masz to już ci pójdzie z górki do setki coś o tym wiem...
Jolu, mnie samą zadziwiła siła życia w tych roślinkach.
Agnes, gąszcz się zrobił niesamowity. A pomyśleć, że planowałam tam dać jeszcze iglaczków kilka. Żurawki już wysadzałam stamtąd na słońce. Miejsca już brakuje. One też ładnie wyglądają gdy widać ich cały pokrój.
Pati, witaj.
Kogra, Grażynko brzozy rzeczywiście mają coś w sobie co dobrze działa na człowieka. Miejsce między nimi samo ściąga nas do posiedzenia. Planujemy tam właśnie kącik ze stołem i wygodnymi siedzeniami. Dziś często również tam przesiadujemy.
Ale są i dość duże wady. One bardzo wyciągają wodę z ziemi. Pod nimi nigdy nie będzie ładnego trawnika ani rabat.( A możne ja jeszcze nie wiem jak to zrobić?) Ich korzenie są tuż pod powierzchnią. zarastają gęstą siateczką całe rabaty. Rośliny dziczeją i giną w oczach. Moja cała rabata od strony tych brzóz po trzech latach nadaje się do całkowitego przekopania.(i to mnie czeka na wiosnę) Będę musiała wykopać wszystkie rośliny i usunąć korzenie. Ale moze w końcu zrobię tam porządek.
Stoplight
Brass Lantern
Aneczko, dzięki za słowa uznania. A Feliks świetnie się czuje w ogrodzie między żurawkami i na skalniaku.
Aleksandrze, tak naprawdę to kolorów u mnie niewiele by było gdyby nie żurawki.
Marta, również witam nowego gościa! Jeśli zaczniesz z żurawkami to przepadłaś- uważaj!
Fragolu, 46 jak masz to już ci pójdzie z górki do setki coś o tym wiem...
Jolu, mnie samą zadziwiła siła życia w tych roślinkach.
Agnes, gąszcz się zrobił niesamowity. A pomyśleć, że planowałam tam dać jeszcze iglaczków kilka. Żurawki już wysadzałam stamtąd na słońce. Miejsca już brakuje. One też ładnie wyglądają gdy widać ich cały pokrój.
Pati, witaj.
Kogra, Grażynko brzozy rzeczywiście mają coś w sobie co dobrze działa na człowieka. Miejsce między nimi samo ściąga nas do posiedzenia. Planujemy tam właśnie kącik ze stołem i wygodnymi siedzeniami. Dziś często również tam przesiadujemy.
Ale są i dość duże wady. One bardzo wyciągają wodę z ziemi. Pod nimi nigdy nie będzie ładnego trawnika ani rabat.( A możne ja jeszcze nie wiem jak to zrobić?) Ich korzenie są tuż pod powierzchnią. zarastają gęstą siateczką całe rabaty. Rośliny dziczeją i giną w oczach. Moja cała rabata od strony tych brzóz po trzech latach nadaje się do całkowitego przekopania.(i to mnie czeka na wiosnę) Będę musiała wykopać wszystkie rośliny i usunąć korzenie. Ale moze w końcu zrobię tam porządek.
Stoplight
Brass Lantern
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witaj Lucynko spaceruję od czasu do czasu cichutko aby Ci nie przeszkadzać ale dziś musze napisac o swych odczuciach po obejrzeniu skalniaka.
Chylę czoła przed tym widokiem i ogromem Twej pracy.
Efekty niesamowite - patrzę i nadziwić się nie mogę.
Wielkie gratulacje
Z przodu nad rojnikami takie mięsiste listki to może Wilczomlecz mirtowaty lub coś koło tego ?
Pytam bo kupiłam, siedzą w doniczkach a ja szukam koncepcji bo miejsce już jest.
Zdjęcie ukazuje całość ale ciekawa jestem jakiej wielkości jest ten pienny skalniak?
Chylę czoła przed tym widokiem i ogromem Twej pracy.
Efekty niesamowite - patrzę i nadziwić się nie mogę.
Wielkie gratulacje
Z przodu nad rojnikami takie mięsiste listki to może Wilczomlecz mirtowaty lub coś koło tego ?
Pytam bo kupiłam, siedzą w doniczkach a ja szukam koncepcji bo miejsce już jest.
Zdjęcie ukazuje całość ale ciekawa jestem jakiej wielkości jest ten pienny skalniak?
- roza333
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
Witaj żurawki masz boskie ja mam tylko kilka sztuk pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Krysiu, i ja lubię ten skalniak. Wszyscy mnie popędzają- zasadz już cały aby nie było pustych miejsc! Ale tak nie umiem, bo przecież to nie wyścigi. Mam jakąś koncepcje i czekam na odpowiednie roślinki. Zresztą on się zmienia bo część pustych miejsc obsadziłam jednorocznymi kwiatami a i te które są rosną jak szalone, więc trzeba je ograniczać. Pytasz jak jest on wysoki? Otóż ma ok 1,5 metra. Zatem jest niski. Niektórzy nawet mówili, że to nie skalniak a wzniosła rabata. ZWAŁ JAK ZWAŁ.
Dokładna relacja z budowy jest w 1 części.
Miło mi, że się wam podoba.
Dokładna relacja z budowy jest w 1 części.
Miło mi, że się wam podoba.
pięknie u ciebie...a skalniaczek boski:)
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Lucynko to straszna praca.
Ja bym proponowała Ci coś prostszego.
A mianowicie rabaty podniesione.
Zbite z krokwi na wysokość 40 cm, na trawnik folia z dziurkami, żeby nadmiar wody miał gdzie wypłynąć.
Na to cienki drenaż ze żwirku i na nim włóknina, żeby ziemia nie mieszała się ze żwirkiem.
Wszystko wypełnić dobra ziemią i można sadzić.
I możesz w to sadzić wszystkie byliny o mniejszym wzroście, wszystkie jednoroczne.
Tam korzenie brzozy się nie dostaną a rośliny łatwo będzie utrzymać w czystości bez chwastów i łatwo popracować na takiej rabacie bez skrzywienia kręgosłupa.
Róże czy powojniki też możesz posadzić, ale przedtem wykopać dół, obłożyć go grubą folią i do tego potem sadzić krzewy czy pnącza.
Jedno i drugie będzie spokojnie rosło, kwitło i cieszyło twoje oczy.
Ja bym proponowała Ci coś prostszego.
A mianowicie rabaty podniesione.
Zbite z krokwi na wysokość 40 cm, na trawnik folia z dziurkami, żeby nadmiar wody miał gdzie wypłynąć.
Na to cienki drenaż ze żwirku i na nim włóknina, żeby ziemia nie mieszała się ze żwirkiem.
Wszystko wypełnić dobra ziemią i można sadzić.
I możesz w to sadzić wszystkie byliny o mniejszym wzroście, wszystkie jednoroczne.
Tam korzenie brzozy się nie dostaną a rośliny łatwo będzie utrzymać w czystości bez chwastów i łatwo popracować na takiej rabacie bez skrzywienia kręgosłupa.
Róże czy powojniki też możesz posadzić, ale przedtem wykopać dół, obłożyć go grubą folią i do tego potem sadzić krzewy czy pnącza.
Jedno i drugie będzie spokojnie rosło, kwitło i cieszyło twoje oczy.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Lucynko piszesz,że 1,5 metra ... aż dziwne bo na zdjęciu wydaje się dużo wyższy i ogólnie większy.
Pytałam o nazwę roślinki - czy możesz napisać bo dla mnie to ważne.
Twoja ślicznie sie wkomponowała w te inne i patrząc na zdjęcia przyszła mi do głowy nowa koncepcja. Jeśli nie znasz to proszę ... zrób zdjęcie z bliska i porównam ze swoimi - to mi wystarczy.
Pozdrawiam i czekam
Pytałam o nazwę roślinki - czy możesz napisać bo dla mnie to ważne.
Twoja ślicznie sie wkomponowała w te inne i patrząc na zdjęcia przyszła mi do głowy nowa koncepcja. Jeśli nie znasz to proszę ... zrób zdjęcie z bliska i porównam ze swoimi - to mi wystarczy.
Pozdrawiam i czekam
Grażynko, akurat tej rabaty nie da się podnieść bo jest przy płocie sąsiada i nie wyobrażam sobie jakby to mogło być. Ale myślałam o podniesionych rabatach wokół innych drzew. To co piszesz jest ciekawe, ale czy sprawdzone? Widziałam skalniak wysoki pod brzozą. Strasznie zaśmiecony a właściciel mówił, że korzenie sięgają również wysoko. Masakra. Czy czarna folia będzie wystarczającą barierą dla korzeni? Czy ktoś tak robił już? Dzięki za pomysł
Krysiu, prawda jest taka, że skalniak trochę osiada i trzeba się z tym liczyć. No może w najwyższym miejscu ma trochę więcej ale niewiele. Niestety nazwy roślinki nie znam. Zrobię zdjęcie i pokażę.
Can Can
Pinot Gris
Krysiu, prawda jest taka, że skalniak trochę osiada i trzeba się z tym liczyć. No może w najwyższym miejscu ma trochę więcej ale niewiele. Niestety nazwy roślinki nie znam. Zrobię zdjęcie i pokażę.
Can Can
Pinot Gris
- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
Can Can i Pinot Gris śliczniutkie Moja Can Can jeszcze mała a ta druga dopiero w drodze wraz z innymi
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Lucy skalniaczek śliczota długo nie wiedziałam co dać do moich kącików żaby zakolorować kiedy przekwitną kwiaty-rozwiązanie żurawki!Jeśli chodzi o opadanie skalniaczka to spróbuj oblepić krawędzie czystą gliną dobre zadarniające tam też urosną a forma i wysokość skalniaka się utrzymają ja jestem teraz na etapie robienia w ten sposób tarasu bo kasy nie ma a betonowy się po prostu rozsypał.