Wióry,trociny jako ściółka
Niedaleko ode mnie facet hoduje poziomki i na grządkę wysypuje trociny. Z tego, co widziałam, to roślinki ładnie owocują. Ja pod koniec wakacji mam w planach mały ogródek z truskawkami i poziomkami - mam zamiar najpierw założyć agrowłókninę (chodzi mi o ten przepuszczalny wodę materiał) i na to korę. Trzeba wówczas robić grządki?
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trociny są świetne, o ile nie ma w pobliżu myszy i nie zbliża się jesień / zima. Bo do robienia ciepłego mysiego gniazdka są jeszcze lepsze, niż do ściółkowania A wiosną ogrodnik dziwi się, gdzie podziały się korzonki niektórych roślin, jesienią jeszcze były, a potem znikłytimonczak pisze:Ja osobiście wysypałem pod drzewka i krzewy 4 cm trocin i na to kore . Oszczędza się pieniadze za kore a efekt taki sam .
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Milosz-s
- 200p
- Od: 29 maja 2007, o 16:27
Wyczytałem gdzieś że bakterie rozkładające drewno, a w tym i trociny pobierają potas i zubożają glebę.
Czy w związku z tym należałoby zwiększyć dawki potasu w glebie na której przez dłuższy czas wykładane są trociny i kora ?
Czy w związku z tym należałoby zwiększyć dawki potasu w glebie na której przez dłuższy czas wykładane są trociny i kora ?
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
R.O.D. Jelonek k. Poznania
R.O.D. Jelonek k. Poznania
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 maja 2007, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trociny -do czego wykorzystać
Trociny sosnowe- czy można wykorzystać do ściółkowania, do kompostu?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Marcela
Pozdrawiam
Marcela
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Re: Trociny-do czego wykorzystać
- do kompostu , jako delikatny zakwaszacz i rozluźniacz,marcela pisze:Trociny sosnowe- czy można wykorzystać do ściółkowania, do kompostu?
Pozdrawiam
Marcela
- pod rośliny ale dopiero po uzdatnieniu, czyli przekompostowaniu 2-3 miesiące, z mocznikiem lub Azofoską (ok. garść na 1m3),
- jako skłądnik podłoża do kwasolubnych ale tylko po przekompostowaniu, gdy zrębki/ trociny utracą żywicę, garbniki i związki amfoteryczne, a mikrorganizmy zaczną procesy rozkładu ( którym pomaga dodanie mocznika, azotu do wilgotnej masy).
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
Trociny nadają się na ściółkę mającą imitować piasek. Dobrze się "zbijają", po jakimś miesiącu nic nie jest wywiewane na trawnik.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach