Kawa uprawa w mieszkaniu

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
mietek41
50p
50p
Od: 23 paź 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawa w domu

Post »

witaj basia.kawa powinna stać w bardzo słonecznym miejscu ale za firanką.nie może być narażona na bespośrednie promienie słoneczne.kawa lubi wilgoć ale podlewaj jak lekko podeschnie wierzchnia warstwa ziemi która musi być dobrze przepuszczalna.młodą kawę zasilaj co tydzień wiosną ilatem a co 2 do 3 tygodni zimą.pamiętaj o przesadzaniu ,w 2 roku kawa powinna szybko rosnąc i wyrastać z doniczki. ja w tym okresie przesadzałem swoją 4 razy w ciągu roku.i oczywiście zraszaj przynajmniej raz w tygodniu ale dobrze.jeśli coś potrzebujesz służę radą.powodzenia
mietek41
50p
50p

Post »

sokolica pisze:Dzięki aner. Poczytałam o tej chorobie i nie jestem do końca przekonana. Moja kawa nie więdnie, nie gnije, jedynie się wysusza. Odcięłam jeden pęd, dla sprawdzenia. Taki najbardziej podsuszony. Łodyga jest zdrowa, sztywna, zielona wewnątrz. Jedynie listki schną. Ale nie przewieszają się. Może jednak na wszelki wypadek opryskać czymś grzybobójczym?
Dziś zauważyłam jakby maleńką reaktywację, nowe zalążki młodych liści. Może po prostu musi odchorować wcześniejsze przelanie i pierwsze 3 m-ce podlewania twardą kranówką...
witaj.kawie bardzo szkodzi chlor i wapń z wody. wystarczy odstana woda,nie przegotowana-bez składników mineralnych.liściechore nie obcinaj na siłę,muszą same odpaść.kawa odchoruje i będzie rosła,a słońce nie wysusza liści tylko przypala ponieważ w lisciach jest dużo wody.uwarzaj po spryskiwaniu kropla wody i słońce i brazowe plamy murowane.ja spryskuję swoją kawę w wannie i zostawiam na parę godzin.ale jak sama zauważyłaś kawa już odchorowała złe warunki,normalna reakcja nie martw się nie chorubsko.powodzenia i cierpliwości
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą wypowiedż. Czy do zasilania Biohumus do zielonych będzie odpowiedni? Czy zraszać tylko odstaną czy lepiej przegotowaną, miękką wodą? Kawka stoi za firanką i póki co nie dzieje się z nią nic niedobrego, więc jestem dobrej myśli. Bardzo dziękuję za porady, chętnie skorzystam z nich również w przyszłości. Pozdrawiam :)
Przepraszam, odnośnie wody doczytałam już w poprzednim poście :)
mietek41
50p
50p

Post »

nawóz biohumus do roślin zielonych agrecol będzie najlepszy.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Witaj:) Super, że kawka ci zakwitła i wydała owocki:).
mietek41
50p
50p

Post »

dzięki. moja kawa owocuje już trzeci raz.teraz zawiązuje następne kwiaty.zobaczę ile zakwitnie,teraz mam ok.200 owoców na zbyciu.powodzenia w hodowli.
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Dziękuję, Mietku, za pomoc. Namiary na Ciebie dobrze zapamiętałam i chętnie zapukam w razie czego. A powiedz czy teraz powinnam ją przesadzić, skoro ziemię, w której ją dostałam ma zbitą, ciężką, jakby nieświeżą i małoprzepuszczalną? Jeśli tak to czy do jakiejś konkretnej? Pozdrawiam.
mietek41
50p
50p

Post »

Chrapka pisze:Dziękuję, Mietku, za pomoc. Namiary na Ciebie dobrze zapamiętałam i chętnie zapukam w razie czego. A powiedz czy teraz powinnam ją przesadzić, skoro ziemię, w której ją dostałam ma zbitą, ciężką, jakby nieświeżą i małoprzepuszczalną? Jeśli tak to czy do jakiejś konkretnej? Pozdrawiam.
witaj.jeśli ziemia jest taka jak napisałaś powinnaś kawę przesadzić.ja używam ziemi do roślin zielonych palm,fikusów,juk firmy kik krajewscy.oczywiście mieszam ze sporą ilością piasku aby poprawić przepuszczalność.nie usuwam starej ziemi i nie daję drenażu aby nie niszczyć bryły korzeniowej przy następnym przesadzaniu.powodzenia
mietek41
50p
50p

Post »

Kasik pisze:Mi zawsze marzyło się żeby mieć kawę w domu i jak jeszcze wychodowaną z nasionka to już w ogóle :D
musisz jeszcze troszkę poczekać ok.miesiąca .do siewu muszą być dojrzałe .dam ci znać jak będą gotowe.proponuję wysiać po 4-5 nasion do jednej doniczki a po ok.2latach jedno które będzie najmocniejsze samo zagłuszy reszte które wytniesz sekatorem.zostawisz 2-3.rozrywać nie wolno ponieważ uszkodzisz korzenie i roślina odchoruje.kawa nie lubi uszkodzeń korzeni. :wit
Xk-k
---
Od: 20 wrz 2011, o 16:54

Post »

Czekam czekam, a po jakim czasie kiełkują nasionka?
mietek41
50p
50p

Post »

po ok.2-4 tygodni tylko nasion nie przykrywa się ziemią ponieważ zgniją tylko kładzie na powierzchni lekko dociskając nasionko.
mietek41
50p
50p

Post »

witaj właśnie zaczynam zbiory owoców kawy więc mogę ci przesłać pocztą kilka owoców np.10 czyli 20 nasion.nie mam twojego e-mail,a mietek
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

:wit Mietku
Jak tam twoja kawa???
Może wrzucisz zdjęcia owoców jak wyglądają po dojrzeniu?
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”